Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      koniec

koniec

(374 wyniki)
    • kiedy u Waszych dzieci skończyły się problemy brzuszkowe typu kolki, wzdęcia, gazy, prężenie się...itp..zastanawiam się kiedy małej troszkę ulży, bo ciągle mamy problem z gazami... mimo espumisanu i debridatu... jest też na nutramigenie... mam nadzieje że niedługo wyrośnie...
    • Mój syn zasypia przy piersi. W nocy płacze przez sen bądź wierci sie i jedynym sposobem żeby sie nie rozbudził (bo jak sie rozbudzi to usypianie trwa minimum półtorej godziny...) jest pierś w usta. Ma to miejsce z 10 razy w ciagu nocy. Do mam które miały podobnie, kiedy wasze dzieci zaczęły spokojnie przesypując noce bez konieczności bycia przyssanymi do piersi??
    • pewnie nie tylko ja sie z tym zmagam, i nie tylko ja mam takie dziwaczne uczucia związane z końcem urlopu macierzyńskiego. Już dawno postanowiłam że na razie rezygnuję z powrotu do pracy, co zresztą chyba nikogo nie dziwi. Dziecko jest najważniejsze. I naprawdę jestem szczęśliwą mamą i żoną. A to co czuję to chyba burza hormonów na tle małej handry jesienno-zimowej. Chodzi o to że mam takie poczucie jakbym nie była potrzebna nikomu ( poza dzieckiem rzecz jasna) zwłaszcza w sensie ...
    • Jak to u Was było? Nagle kolka ustępuje i nie wraca? Pytam, bo u nas bywały przerwy 2-3 dniowe, już się cieszylismy a tu znowu bum, ataki kolki wracały. Dziś 6 dzień spokój. Jest nadzieja, że na zawsze? Mała ma 2,5 miesiąca, koli męczą ją od 6 tygodnia.
    • Moja Niunia dziś końcy 9 miesięcy. Ponieważ nie waży zby dużo (okolice 10 centyla) lekarz zalecał karmić nocą jak długo sie da. Przyznam, że jestem już dość zmęczona gdy przez 9 miesięcy śpię 5 godzin z przerwą około 2. Tydzień temu stwierdziłam koniec z nocnym karmieniem. I to chyba była dobra decyzja bo - Iza nadal budzi się o 2 ale wystarcza jej przytulenie i kładzie się spać dalej - to zajmuje mi 5 minut, nie 40 na karmienie i usypianie - Iza nie budzi się rano po 5 z płaczem, tylko prz...
    • Witam, Chyba włączyła mi się panika przedporodowa...lub faktycznie mam o co się martwić. Same oceńcie. Robię regularnie usg z uwagi na to, że mam prywatnego lekarza ktłóry przy każdej wizycie robi usg... W 36 tc wszystkie wymiary dzidziula były w porządku, zgodne z wiekiem ciąży- a było to badanie robione na bardzo dokładnym usg... Teraz w 38 tc i 6 dni wychodzi wszystko w normie poza główką, główka wskazuje na około 34 tc (tzn BPD 91 mm, a HC 312 mm). Wg lekarza zapewne mała siedzi ...
    • Widziałam tu gdzieś podobny wątek ale nie mogę go znaleźć, dlatego pozwalam sobie załozyć podobny. Moja córka ku mojemu zaskoczeniu odrzuca pierś. Zwyczajnie nie interesuje jej cycuś, chciałam pokarmić do roku ale cóż. Jeszcze parę tyg. temu każde przystawienie kończyło się ładnym ssaniem. Teraz jest coraz trudniej, odwaraca się, ucieka, odpycha. Ostatnio pije jedynie w nocy i przed snem. Nie chce pić mm, pluje. W ogóle jest problem z piciem, bo łyknie kilka łyków wody w dzień i koniec. N...
    • moje dziecko zrobiło się straszną marudą na koniec 4 m.,czytałam o skokach rozwojowych,myslałm ze nas jakos ominie a tu oststani tydzień koszmar:(Ledwo oczka otworzy juz płacze,mało tego budzi się z krzykiem,na macie eduk.nie chce się bawić wczesniej uwielbiała)nawet na rekach jej nie pasuje,potrzebuje zmian co 3 minuty,wszystko ja nudzi,przy tym kwęka stęka i biadoli,niekiedy nawet zaczyna krzyczec ,pisczzec ale jak się czymś ja zainteresuje zaraz przestaje.Zastanawiałm sie juz nad wiz...
    • Dziewczyny, jak odstawiałyście maluszki od piersi ? Napiszcie proszę. Pzdr
    • Moja córcia ma prawie rok i nadal ja karmie piersią (wieczorem przed spaniem i w nocy, na dzień tez odciągam pokarm). Powoli dojrzewam, aby zakończyć karmienie piersią i przejść na mleko modyfikowane. I tu mam straszny problem - jak to sie robi??? Czy tak z dnia na dzień, czy nalezy stopniowo? A co z mlekiem w piersiach, przecież będzie dalej nachodzić - co z nim robić? Z góry dziękuję za pomoc.
    • kobitki poradzcie - chce moja mala panne zaczyna 8 mies odstawic od piersi od miesiaca cyca dostaje jak idzie spac na wieczor i nad ranem (zazwyczaj ok 4,5 rano). o ile pewnie mogla by zrezygnowac z cyca wieczornego (przed spaniem dostaje kaszke) o tyle mam problem z karmieniem rannym tz. nie wiem co miala bym podac zamiast cyca poniewaz mala nie toleruje butelki (po prostu jest wielki ryk jak ja podaje!) - dodam ze wszystkie posilki dodatkowe je łyżeczka , ale nie za bardzo w...
    • Dziewczyny wielkie dzięki dla Was i przede wszystkim dla moofki :-) Od prawie 2 mies "siłowałam się" z córeczką żeby zaczęła jeść łyżeczką obiadki, zupki etc i każdy dzień kończył się fiaskiem a ja w nerwach chodziłam. "Mądrzy" lekarze kazali karmić małą przez butlę. Dopiero dzieki doświadczonym mamom i ich radom przekonałam się że nie należy po pierwsze przyspieszać karmienia a po drugie należy zawierzyć dziecku. Moja mała była po prostu NIE PRZYGOTOWANA do jedzenia łyżeczką i tak naprawdę w...
    • Mój dwutygodniowy maluch ma irytujący cykl spania. Nie spodziewaliśmy się oczywiście, że będzie przesypiał od razu noce :-) Kąpiemy go o ósmej, dostaje jeść przed dziewiątą, około północy i pół do czwatrej nad ranem. W zasadzie kilkakrotne wstawanie nie przeszkadza mi jakoś bardzo, problem w tym, że po tym ostatnim karmieniu on budzi się po ok. godzinie i zaczyna kwękać i stękać, jakby próbował zrobić kupę, a w końcu zaczyna płakać. Więc bierzemy go do łóżka i staramy się go utuli...
    • Mniej więcej na przełomie 1 i 2 miesiąca karuzela i zawieszki w wózku wreszcie konkretnie zostały zauważone i docenione :) Ku mojej uciesze oczywiście. Zastanawiam się tylko, czy tego typu zabawki (oraz mata) w końcu mogą się maluchowi znudzić ? Na razie od ich zauważenia mięło zaledwie kilka tygodni, i póki co zainteresowanie nie słabnie. Zastanawiam się, czy np nie kupić drugiego zestawu i montować go w łóżeczku/wózku wymiennie, aby mała się nie nudziła. Być może to tylko mój głupi wymysł i...
    • potrzebuje porad a raczej chyba wsparcia:) córka ma już 11 miesięcy chcę zakończyć karmienie piersią i tu mam kilka pytań jak sobie z tym poradziłyście próbowałam jak na razie od tyg zamienić cyca na butelke na dobranoc po kąpaniu ale jak dotąd z marnym skutkiem.. mała się wkurza jeśli nie zdąży zasnąć przy butli i walczy z bluzą żeby sie dostać do mojego mleka klepie mnie rączkami a gdy widze że zjadła mleko z butli ma świeżą pieluszkę na pupie <więc sucho>i nadal nie spi to ...
    • Mam problem z ustaleniem temperatury u mojej 2-tygodniowej córeczki. Mam termometr elektroniczny Brauna, do ucha, ale nie mam do niego zaufania bo ciagle pokazuje inne wyniki!! Kupiłam też normalny taki za 15 zł o mierzę małej w pupie. No i w pupie wyszło 36,9 a uchhu 37,3. Położna mówiła ze do 37st. nie nalezy panikować, a dodatkowo ponoc w uchu nalezy odejmowac 4 kreski. Ale czy tak jest na pewno to nie wiem. Czy ktos moze mnie oświecić w temacie temperatury o małego dziecka...
    • Jestem szczęśliwa, w końcu mała zaczęła raczkować i siadać, a już się tak strasznie tym martwiłam. Tydz. temu skończyła 11 miesięcy. Dokładnie w dniu, w którym kończyła 11 miesięcy pierwszy raz sama usiadła a 2 dni później zaczęła raczkować. W czwartek idziemy na kontrolę do lekarza więc cieszę sie że pokaże pani doktor że nie jest opóźniona w rozwoju tak jak ona chciała jej postawić diagnozę. Rehabilitantka mówiła nam że na raczkowanie jest czas do ukończenia 12 miesięcy ale pani...
    • Wyjaśnijcie mi to. Mówi się, że jak już da się butelkę (w sensie mm), to można się pożegnać z laktacją. Ale dlaczego? Bo z drugiej strony mówi się, że produkcja się dostosowuje do popytu, czyli że jak dziecko wyciąga n ml mleka, to też tyle piersi będa produkować. To w zasadzie jak da się raz dziennie butelkę z, powiedzmy, 100 ml mm, to pierś będzie "mądra" i się dostosuje, i będzie produkować n- 100 ml na dobę. Czy ja czegoś nie rozumiem? Aha, tak sobie tylko abstrahuję, jes...
    • Muszę z Wami się tym podzielić. Mój 3,5 miesięczny synek w końcu sam zasypia. A na początku to był koszmar! Najpierw 7 tyg. ciągłego płaczu(ma skazę, która w ogóle nie ujawniła się zewnętrznie), potem jak już z brzuszkiem było ok to usypiałam go na rękach, na początku był w pozycji leżącej, a później nie chciał leżeć(płacz niesamowity) to trzymałam go w pozycji półleżącej i chodziłam po pokoju. Usypianie trwało ok 20-30 minut.A od ok. tygodnia po kąpieli(18.30) jest karmienie i p...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się