koniec

(359 wyników)
  • Witam Jestem mamą 5 miesięcznego synka. Do tej pory karmiłam go piersią oraz dokarmiałm mm przez SNS. Tydzień temu byłam z nim na wizycie u pediatry i okazało się, że synek przybrał tylko 200 gram przez miesiąc. Moim zdaniem przyczyna leży w tym, że synek zjada I fazę mleka a potem nie chce już mu się ssać oraz w tym, że przez to mam bardzo mało pokarmu. Zaspokaja głód na godzinę i spowrotem to samo. Wypożyczyłam teraz laktator medela lactina i zaczęłam odciągać metodą 7 5 3. Po pierwszym od...
  • w sobotę wylądowałam w szpitalu z ciśnieniem 160/100 przepisano mi dopegyt 3x1 niestety od dni leki nie działają a ciśnienie mam 160/100 lub 170/110.Dziś moja ciocia pediatra zapisała mnie do kardiologa która już powiedziała ze będzie musiała dać mi inne leki ale muszę przestać karmić piersią;( Tyle walczyłam o karmienie,wychodzę na prostą... ale z takim ciśnieniem ledwo funkcjonuje.... dodam że całą ciąże ciśnienie ok,tydzień przed porodem wzrosło i dostałam dopegyt pól tabletki dwa raz...
  • Jestem załamana:( pisałam juz nie raz na forum o swoich problemach sytuacja na dzien dzisijeszy wygląda tak: mała jak poczuje pierś dostaje szaleju, płacze, pręzy sie nie chce jeść a wiem ze jest głodna bo ma 3 4 godzinna przerwe w jedzeniu ma 2 miesiace jadła z piersi i ładnie przybierała, ma smoczek dosłała mleko 2 razy z butelki. tydzien temu miałam prześwietlenie i musiałami brac leki przeczyszczające w związku z tym dawałam małej zamrożone mleko z butelki calmy przez cały dzien a o...
  • Hej - ciąg dalszy mojej historii: forum.gazeta.pl/forum/w,570,128636283,128636283,male_przybory_zalamka.html Byłam dzisiaj u pediatry - przyrosty coraz gorsze (szczegóły ponjiżej) - synek jest już na granicy siatki centylowej (waga obecna 6300). Mały je 8 razy na dobę, w tym raz dostaje moje mleko zagęszczone kleikiem kukurydzianym (coby kalorii trochę dobić) - łyżeczką. Przy piersi wytrzymuje bardzo krótko - je ładnie tylko w nocy na śpiocha, ale i tak tylko z jednej piersi - do drugiej pr...
  • ma 7 tygodni, do tej pory przyrost dobry (ponad 200g/tyg), a od pięciu dni waga ani drgnie. nic w tym dziwnego, bo je coraz słabiej :( w nocy possie 5 minut i zasypia, w dzień jest marudna, je co godzinę, ale też bardzo krótko. po kilku minutach zaczyna się denerwować, "dziobać" pierś, jakby nie mogła jej złapać albo jakby nie chciała. w końcu zaczyna płakać, wiec przerywam karmienie, bo już jej utrzymać przy piersi nie mogę, taka jest zła. wtedy też płacze, piąstki do buzi. więc przystawiam ...
  • Oczywiście wiem, że do końca się nie da. Ale chodzi mi o taką sytuację. Moja córka w nocy je tylko raz o 2.00- 3.00, wcześniej karmię ją o 19.00- 20.00 i dopiero rano 6.00-7.00. Zwykle w nocy je tylko z jednej piersi, czasami b. krótko, czasami długo. A więc nad ranem mam bardzo przepełnione piersi. Właściwie karmienia przed południem wyglądają tak, że zwykle córczka nie opróżnia nawet jednej piersi do końca. Mimo wszystko zawsze podaję drugą, czasem chce czasem nie. Tak więc piersi dopiero p...
  • hej jestem, podłamana.miałam różne obawy dot. karmienia, ale ważyłam małą i była w niskiej ale jednak normie. jutro kończy 6tyg. a ja dziś dostałam miesiączkę(chyba), już z ponad 3 tyg. nie miałam krwawienia, nie jest duże, ale jest. boje sie że to koniec z karmieniem, bo widocznie organizm wytwarza mniej pożadanych hormonów. to tylko pogłębia moje obawy, że dziecko ssie niezbyt i że za mało konsumuje. najdłuższa przerwa jest w nocy 5-6h, w dzień mało śpi, w dzień co 40 min przys...
  • 3,5 mies córkę karmię tylko piersią. Po nocnej przerwie na karmienie miałam piersi bolesne, nabrzmiałe jak skała, że dziecku trudno było ją chycić. A wczoraj pełne zaskoczenie - nabrzmiałe, ale już nie do aż bólu. Dzisiaj miękkie. Mleko jest, ale córka denerwuje się przy jedzeniu i nie przesypia już nocy do 7.00, tylko wczoraj obudziła się godz wczesniej, a dzisiaj o 5.00. Czy nasze karmienie piersią chyli się ku końcowi?:((( Myślę już o herbatce laktacynej...
  • Cxzy istnieje jakiś optymalny termin, w którym należałoby zakończyć karmienie piersią? Tak mnie to zastanowiło, bo te wszystkie wytyczne, co do długości karmienia odnoszą się do wyłącznego karmienia piersią. A co potem, jak już rozszerzymy dietę. Kiedy najlepiej zakończyć? Czy to tylko i wyłącznie moja sprawa i mogę sobie karmić nawet czterolatkę, tak jak robiła to moja szwagierka.
  • KArmię wyłącznie piersią (mały jest alergikiem, więc tak będzie do końca 6 miesiąca). W dzień je ok. 4 razy. Ale jakiś czas temu zaczął budzić się częściej w nocy (nawet to 1,5-2 godziny). Je wtedy krótko i zasypia przy piersi. Co robić? Czy karmić nadal na żądanie, czy też odzwyczajać? Świetnie przybiera i ja pokarmu mam pod dostatkiem. W "mądrej książce" przeczytałam, że dziecko w tym wieku w najgorszym razie powinno jeść w nocy tylko raz, a poza tym to przyzwyczajenie a nie głód. Trochę mę...
  • Mam pytanie. Mój młodszy syn, który za 2 tygodnie skończy 10 miesięcy, coraz bardziej "cuduje" przy piersi. Od września wróciłam do pracy, Młody poszedł do żłobka. Schemat dnia do tej pory: w żłobku - między 8 a 12: rano bezmleczny posiłek (najczęściej owoc), koło 11-12 obiad z deserkiem, do picia - herbatka, 13:00 - pierś na żądanie - i tak kilka razy do 17, jako przegryzki - chrupki kukurydziane po 17:00 - kaszka na Nutramigenie plus owoce (podawane łyżeczką), 19:00 - po kąpieli -...
  • Pani Magdo mam ostatnio problem z karmieniem mojej 6 tygodniowej coreczki. Pod koniec karmienia puszcza sutek i ponownie go lapie, rzucaja sie przy tym i placzac. Od pocztku jedzac pod koniec karmienia rzucala sie, wyginala, ale nie plakala a od jakiegos tygodnia jest to juz nagminne. Zawsze zasypiala przy piersi i odkladalm ja do lozeczka, lub wozka, spala przez pewnachwile, poczym budzila sie i szukala piersi, wiec zaczelam dawac jej smocze, co ja uspokajalo i zasypiala. Jak czytam na...
  • Witam Mam 3 miesięczną dzidzię i karmię ją tylko piersią. Ale dzisiaj jakby brak mleczka w piersiach. Piłam herbatkę na podtrzymanie laktacji,piwko Karmi . Ale nic. Piersi lekkie i jakby puste. Dzidzia ssie, ale chce często bo się nie najada. Jest marudna. Nie miałam żadnych stresów, ani nic takiego. Może macie jakieś sposoby na rozbudzenie laktacji????? Pomocy!!!
  • Pani Moniko, Dziewczyny mam problem z jedzeniem synka z piersi; mam wrażenie, że on zaczał traktować pierś tylko jako przytulankę, smoczek. Skąd takie wnioski? moze przyblize sytuację; 25.11 Mateusz skończy 8 mscy, jego waga urodzeniowa 2880g, aktualnie waży 9100g, przybrał bardzo słabo ostatnio 11.10 ważył 8800g Poniewaz wróciłam już dawno do pracy, jadłospis Mateusza wygląda tak: ok 8.00 do niedawna deserek owocowy, od dziś kaszka ok 130g 10-11 moje, ściągniete mleko z butelki,...
  • Moja prawie 10 miesięczna córeczka od kilku dni nie chce ssać piersi. Do tej pory nie było problemu z karmieniem, odciągam dla niej również pokarm kiedy idę do pracy, dostaje go z butelki. Kiedy proponuję jej pierś, a dodam, ze do stałych pokarmów jest niechętna i niewiele je, odwraca głowę lub possie chwilkę zanim tak naprawdę dobrze zacznie lecieć i koniec. Po powrocie z pracy, kiedy próbuję ja nakarmić wcale nie jest lepiej - nie chce i już.Possie chwilkę, prawie nic nie łyknie a ze...
  • moja miesieczna córka od kilku dni odrzuca pierś nie chce z niej pic, widze ze jest głodna dostawiam do piersi chwila jest dobrze a zaraz potworny krzyk wierzganie nogami córka krzyczy odpycha sie od piersi nie chce jeść. Córka je głownie z piersi była kilka razy dokarmiana butelka ale to byly wyjatki, na razie od dnia kiedy ma miejsce ta sytuacja nie dałam jej butelki bo boje sie ze juz nie bedzie chciała piersi, nadmienie tez ze czasem daje jej smoczka. od kilku dni mała jest st...
  • Mam dwu-tygodniową córeczką, jestem po cc, mała już w szpitalu pięknie ssała, cały czas na piersi:) po powrocie do domku też ok, wiadomo niektóre noce przespane, niektóre nie, w końcu w tym tygodniu już 3 noce chciała być tylko przy piersi, trochę ssała, trochę spała, wybrałam się dzisiaj do lekarza na kontrolę i okazuje się że mała przy wypisie ważyła 3420, czyli półtorej tygodnia temu, a dzisiaj 3100, oniemiałam, aż sobie siadłam, jestem przerażona. Lekarka od razu zaleciła mleko sztuczne, ...
  • Pytałam już kilka razy odnośnie nerwów przy piersi. Przeczytałam wątek Pani Malwiny o wieczornym odrykiwaniu i koniecznym relaksie, ale mój synek (3m) nawet rano czasem się denerwował przy cycku. Wczoraj w południe płakał, a ja nie mogłam wycisnąć ani kropli :( Do tego doszły małe przyrosty, wzeszłym tygodniu 160 g a w tym już tylko 70g. Wcześniej przybierał 30-50g dziennie, stąd moje zdziwienie czemu nagle się tak popsuło. Skoro miałam dużo mleka, to czemu już nie mam? Może niedoczynność tar...
  • Syn ma 6,5 m-ca Poprzednie dziecko karmiłam do roku i 9m-ca teraz też myślałam ze podobnie a tu zonk A od początku mały jest alergikiem na białka. itp. podobnie jak starsze w związku z tym jestem na diecie eliminacyjnej bez nabiału, cytrusów, i innych alergizujących Na początku jadałam w miarę wszystko poza ciężkostrawnymi ale jak miał około miesiąca wyszły mu paskudne ropne krostki na buzi, za uszkami, w zgięciach pod kolanami, łokci + ciemieniucha = czyli powtórka z rozrywki Z tym ...
  • Postanowiłam napisać o problemie na tym forum, bo już tracę wiarę, że moje karmienie piersią ma sens. Zacznę od początku - jak mały się urodził ważył 4 kg, poród odbył się przez cesarkę. Od początku były problemy z przystawieniem synka do piersi, nie potrafił chwycić sutka, jak już chwycił to zasypiał albo zaraz wypuszczał. Spędeziłam długie godziny z panią konsultant od laktacji - bardzo nam pomogła. Gdy w trzeciej dobie synek był bliski utraty wagi ocierającej się o fizjologic...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się