Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      kontrast

kontrast

(8 wyników)
    • Za tydzien mam tomografie komputerową brzucha. na pewno będzie kontrast. Czy osoba z hasimoto może bez późniejszych komplikacji (po podaniu kontrastu) mieć takie badanie? Jak się przygotować ewentualnie by skutki kontrastu były jak najmniejsze i czy są jakieś środki kontrastowe bez jodu???
    • Witam, 10 dni temu miałam tomografię komputerową i podano mi kontrast z jodem. Słyszłam jednak,ze moze miec to ujemne skutki w przypadku osób z hashi. czy ktoś wie jakie? Ja od 3 dni mam szybki puls, ale tylko jak stoję(nawet 116) i zastanawaim się czy to od tego kontrastu. Myslałamjuż ,że po jodzie wąłśnie przy Hashi można wpaść w nadczynność, ale zabdałąm sobie TSH i miałam 2, 3.......także moje pytanie brzmi:jaki sa skutki ujemne takiego kontrastu u osób mających Hashi?Cho...
    • Czy prześwietlenie kręgosłupa szyjnego może mieć wpływ na tarczycę? Czy powinnam na coś zwrócić uwagę? Podpowiedzcie. Nie robiłam żadnych zdjęć rtg odkąd wiem o hashi, jutro muszę je zrobić i chciałabym wiedzieć czy coś może się dziać. E.
    • W przyszłym tygodniu mam badanie tomografem. Oczywiscie będę musiała wypić sporo jodu. Badanie mam dopiero o godz. 14. Niestety, nie mogą mi podac innego znacznika. I teraz nie wiem, czy powinnam wziąć wczesniej euthurox (do badania mam być na czczo). Dodam, że co prawda do tej pory nie doprosiłam sie o skierowanie na przeciwciała, ale 3 endo stwierdziło, ze moja niedoczynnosc spowodowana jest naświetlaniem. Ostatnio mialam tylko USG i usłyszalam, że moja tarczyca zmniejsza się. A, moja endo ...
    • Muszę zrobić angiografię z kontrastami. Przeczytałam, że badanie to jest niebezpieczne dla osób z nadczynnością i wolem tarczycowym, ale nigdzie nie znalazłam inforamcji, co z tymi, którzy mają hashi. Już raz miałam robiony rezonans magnetyczny z kontrastem i nic złego, oprócz drobnych dolegliwości, się nie stało. Ale przeczytałam, że w porównaniu z angiografią, rezonans to sama przyjemność. Czy ktoś na forum miał może podobne badanie? Jak je zniosłyście?
    • Przede wszystkim dzięki za przyjecie do forum. Mam do was straszna prośbe od dłuższego czasu czuje sie po prostu tragicznie, główne objawy drętwienie konczyn, bezsenność( spie po 2 lub 3 godziny na dobe), nudności ,szum w uszach, bóle głowy-zawroty, ból oczu, bóle stawów.dziwnie piekacy ból w okolicach szyi ,stan podgoraczkowy nie wiadomo z jakiej przyczny 37,5 wyniki badan : przeciwciała- ATG 558 IU/ml max40 przeciwciała ATPO <10.0 IU/ml...
    • można? nie można? trzeba? nie trzeba? szukam na forum i raz jest powiedziane tak, raz inaczej...
    • Czy ktoś z Was robił tomografię. Co sądzicie o dawce jodu, którą trzeba przyjąć? Mam się przejmować czy nie? miłego wieczoru:) j.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się