kontrast

(29 wyników)
  • Witam Ostatnio lekarz zasugerował mi, że z uwagi na wysoki poziom prolaktyny i powtarzające się dosyć często bóle głowy powinnam zrobić rezonans przysadki mózgowej celem sprawdzenia czy nie zadomowił się tam GRUCZOLAK! Za 400,- zapisałam się na to badanie i wyznaczono mi termin na luty. Mam w związku z nim jedno pytanie. Chodzi mi mianowicie o formę w jakiej pacjentce podaje sę kontrast... Czy coś mi wstrzykną, dadzą do wypicia czy może... wbiją grubą igłę w głowę :( Czy poza tym...
  • czy jeżeli przy badaniu hsg prawie cały kontrast leciał mi po pośladkach to można powiedzieć że badanie zostało źle wykonane czy faktyv=cznie mogą być wszędzie takie zrosty że płyn się cofał??
  • po hsg(6)

Witam,Proszę o opinię i poradę. Wczoraj miałam wykonane badanie hsg. Już w trakcie badania lekarz był niezadowolony ze sposobu podanie kontrasu. Zdjęcie rtg pokazało że kontrast nie dostał się wcale do jajowodów. Lekarz stwierdził że uważa że chociaż jeden z jajowodów jest drożny, a zdjęcie rtg swiadczy raczej o tym że stres spowodował że skurcz macic spowodował że kontras wogóle nie dostał się do jajowodów. Tak naprawdę lekarz zalecił aby się starać przez kilka miesięcy, ja rozważam in vitro...
  • Dziewczyny, ktore polecacie USG czy z RTG? czytalam ze z USG mniej boli ... czy obie te metody sa skuteczne tak samo (usuwanie mozliwych zrostow, przepchanie jajowodu) Poprosze o plusy i minusy kazdego z tych badan
  • Jestem umówiona na rezonans głowy-podejrzenie mikoro gruczolaka.Doczytałam się że badanie to jest robione z kontrastem.Czy któraś z was miała robione takie badanie i czy zawsze z kontrastem?Cz bez kontrastu obraz będzie równie widoczny?
  • Dziewczyny kochane, byłam wczoraj u gina i w przyszłym cyklu będę mieć to badanie w końcu. Najważniejsze moje pytanie do gina w związku z tym było czy będzie boleć oczywiście a on, że nie, bo on ma takie specjalne aparaty jednorazowe do zamontowania, oczywiście płatne 50 zł, ale których montaż niby nie boli. Co o tym myślicie? Czy któraś tak miała? Czy powszechnie stosowane są jakieś przyrządy szpitalne metalowe?
  • Przepraszam, że pisze do osoby, ale moze i problem jest ogólniejszy, a z mira23 nie mam kontaktu mailowego. Otóż mira23 w ktorymś wątku pisałaś, że po zdiagnozowanej w laparoskopii niedrożności jajowodów masz mieć zabieg uplastyczniania jajowodów. Proszę napisz, co to takiego i jak to wygląda. Czy to jakiś wynalazek nowy w udrożnianiu, czy tylko ponowny kontrast? A może któraś z Was będzie wiedziała.. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam M.
  • co oni robia z kontrastem po wykonaniu hsg? on automatycznie wyplywa po wstaniu z lozka, czy jakos inaczej?
  • zbadać drożność jajowodów czy pozostaje tylko laparoskopia?Jakie są objawy niedrożności?Jeśli mam regularne miesiączki i zdrowe jajniki to czy jest sens badać jajowody?Nic nie wiem na ten temat-pomóżcie!Czy poziom hormonów ma coś do tego?Bo właśnie w tym miesiącu będę sobie robić badania.Dzięki
  • Oto mój wynik badania HSG: Z bezpośredniego podania wypełniono jamę macicy i oba jajowody.Z prawego jajowodu kontrast wylewa sie do wolnej jamy otrzewnej.Z lewego jajowodu kontrast wylewa sie do ograniczonej przestrzeni. Czy któraś z Was miała taki wynik i naturalnie zaszła w ciażę?
  • Po badaniach hormonów, mnitorowanej owulacji, badaniach męża, teście na wrogość śluzu - ostatnie badanie (wg. mojej lekarki)HSG, po 3 latach starania się o 2 dzidziusia... Długo zastanawialam się jaki szpital wybrać, mieszkam od niedawna w Warszawie i nie orientuję się, który ma dobrą, który gorszą sławę. Moja lekarka zaproponowała państwowy szpital ze względu na to, że te miejsca są sprawdzone. Padło na Bielański (sugestie znajomych). W wyznaczony dzień badania trafiłam na izbę p...
  • No właśnie jak należy się przygotować fizycznie, co trzeba mieć i jak to wszystko wygląda w szczegółach, nawet najdrobniejszych, jak długo jest się w szpitalu, jak najlepiej być ubranym i wogóle.... Bardzo proszę o wiadomości, ewentualnie gdzie można to znaleźć... Dziękuję z góry...
  • Mam skierowanie na badania HSG.Ile to kosztuje i w jaki sposob to badanie sie odbywa??Czy ktoras z was miala to badanie robione w Chorzowie?? Bardzo prosze was o pomoc....
  • właśnie niedawno od swojego ginekologa dowiedziałam się że słynne HSG to już przeżytek, podobno wprowadzany pod dużym ciśnieniem kontrast powoduje rozdymanie jajowodów co jest niekorzystne. jajowody nie wracają do swoich poprzednich rozmiarów. podobno tez HSG nie powie do końca czy są np. zrosty, dokładność wykazuje jedynie laparoskopia wiecie cos na ten temat/
  • Drogi Rafale, przeczytałam Twoją odpowiedź odnośnie HSG. Lekarz kieruje mnie na to badanie a właśnie koleżanka, która mieszka w Kanadzie napisała mi żebym się nie wygłupiała i poszła na USG z kontrastem. Mieszkam we Wrocławiu i o ile się orientuję chyba takie badania są tu nieznane. Chciałabym Cię zapytać, czy w takiej sytuacji nie można skorzystać z tomografu albo rezonansu. Swego czasu słyszałam, że te urządzenia pokazują wszystko. Dziękuję za odpowiedź. Aneta
  • w czwartek jade na HSG.czy mam sie jakoś specjalnie przygotować ??co zabrać no i jak to wszystko wygląda ?/ dzięki za każdą odpowiedz.pozdrawiam
  • Dziewczyny, powiedzcie czy przy hsg konieczne jest podanie "głupiego jasia"? Ja czuję się po tym fatalnie (dreszcze, poty, mdłości). To trwa krótko - jakieś 5 minut - ale wolałabym tego uniknąć. Lekarz nie uprzedzał mnie, że podaje się głupiego jaśka, tylko, że niekiedy jakieś środki przeciwbólowe i to bardzo rzadko, właściwie - jak to nazwał - dla kobiet panikujących. Słyszałam natomiast (juz nie pamiętam czy na forum), że podaje się ogłupiacza. Pomóżcie
  • nic się nie bój hsg !!!!! to nie jest takie straszne :) ja też miałam robione to badanie ( mam endometriozę i musiałam zbadać drożność jajowodów) pod znieczuleniem miejscowym gin. wprowadza do macicy rurkę ( to boli, nie jest przyjemne, ale zapewniam Cię ze da się przeżyć :) ) a póżniej kładziesz się pod rtg i gin. wstrzykuje ze strzykawki do tej rurki kontrast może ja miałam szczęście ale nie czułam kompletnie nic :) może dlatego iż przeszedł po obu stronach ( w obu jajowodach ) ...
  • przygotowuje sie do hsg...psychicznie... gdy moja lekarka sie dowiedziala, ze ja tak bardzi sie boje, kazala mi zakupic specjalny cewnik do hsg (75 zl), powiedziala, ze szpitale nie uzywaja tych nowoczesnych cewnikow, a dzieki niemu ona nie bedzie mnie tak "ciagnac", jak to okreslila. czy was bolalo to, co lekarz robil przed wlaniem kontrastu? tak, czy inaczej, jesli cokolwiek mialoby zmniejszyc bol, to ja to zrobie - kupilam ten cewnik, a o wrazeniach napisze za miesiac, jak sie ...
  • bardzo Was proszę powiedzcie jak wygląda to badanie, czy wymaga przygotowań, ile kosztuje i czy jest bardzo nieprzyjemne?? mik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się