19.09.08, 18:31
podstawowe składniki klasycznej kutii to pszenica
i mak
na co dzień - nie od święta
można przyrządzić kutię na bazie np. płatków owsianych
+ a jako podstawowe dodatki rodzynki, suszone śliwki i miód

to chyba najprostsze do wykonania "słodycze"
wada- mak włazi miedzy zęby
ale może to mobilizuje do ich mycia


Obserwuj wątek
    • qubraq Re: kutia 19.09.08, 21:32
      ja czasem robie sobie ot tak z łakomstwa ale zawsze z pszenicy;
      poza tym jest tyle innych różnych mozliwości komponowania slodkiego
      szaleństwa makowo-miodowego z dodatkami albo i nawet tylko mak i miód
      że to tylko kwestia tej cechy ktorą ma Pinos - Ona to po prostu
      kocha! :-)))
    • Gość: aga proszę zdradź wiecej szeczegułów IP: *.eranet.pl 20.09.08, 12:44
      danie mnie zaciekawiło i wywołało ślinotok ;)
      • brumbak Re: proszę zdradź wiecej szeczegułów 23.09.08, 22:28
        Gość portalu: aga napisał(a):

        > danie mnie zaciekawiło i wywołało ślinotok ;)

        .............
        jestem po konsumpcji - totalnej

        mak (200 g) miele sią w młynku do kawy

        rozgotowuje na wolnym ogniu przez ok. 1 godzine
        przy koncu dolałem pół szklanki mleka sojowego przyrzadzonego z mleka w proszku
        nastepnie dorzuciłem ok 100 g płatków owsianych i dolałem tyle gorącej
        wody by otrzymać po 10 minutach gęstą papkę
        wylaczyłem gaz
        dodałem 100 g żurawiny i 150 g drobno pokrojonych śliwek suszonych
        podstudziłem
        i dodałem 4 łyzki miodu

        i jeszcze dosypałem garść orzechów wloskich

        można komponować kutię z różnych składników

        najlepsza jest na pewno na pszenicy


        • Gość: aga dziękuje IP: *.tvk.torun.pl 23.09.08, 22:38
    • al.1 Re: kutia zmodernizowana 13.12.22, 00:59
      brumbak napisał:

      > podstawowe składniki klasycznej kutii to pszenica i mak
      > na co dzień - nie od święta
      > można przyrządzić kutię na bazie np. płatków owsianych
      > + a jako podstawowe dodatki rodzynki, suszone śliwki i miód

      Szukając interesujących przepisów, znalazłem z płatkami owsianymi zamiast pszenicy.
      Czy ktoś to przećwiczył? Nie mam nic przeciwko pszenicy, tylko jej długiemu gotowaniu.
      Czy stało by się coś złego, gdyby mak nie był zmielony?
      Nie pasuje mi w niej tylko skórka pomarańczowa. Reszta jest OK.
      Fonetycznie kutia (kutya), to po węgiersku pies. Czyżby kiedyś robiony był z psiny? :)

      --
      przepisik klasyczny



      • krysia20000 Re: kutia zmodernizowana 13.12.22, 15:00
        Etymologicznie natomiast kutia jest zapożyczeniem ze starogreki, gdzie kokkos oznaczał ziarno. Doszukiwanie się madziarskiego wątku w tradycyjnym staroruskim daniu to fantazjowanie.

        No i jest powód, dla którego mak się uciera. Wystarczy spróbować zjeść łyżeczkę niezmielonego maku, żeby zorientować się, że to niezbyt dobry pomysł.
      • mmagi Re: kutia zmodernizowana 22.12.22, 12:38
        z tym,że kutia nie jest węgieską potrawą:/
      • ald-ona Re: kutia zmodernizowana 23.12.22, 06:57
        Ja zalewam pszenicę wodą na noc (jak strączkowe), szybciej potem dochodzi.

        U mnie w rodzinie czasem kutię podaje się z grzankami z bułki pszennej, a ja tak lubię mak, że po prostu czasem podaję kutię z samego maku (z orzechami, migdałami, rodzynkami i żurawiną). Dodaję też domową konfiturę z całymi wiśniami, ale to już mój pomysł.
    • Gość: Stary Re: kutia IP: *.43.158.111.ipv4.supernova.orange.pl 02.02.23, 20:46
      KUTIA
      (przepis ogólny) (1)

      Składniki (2):
      0.50 kg maku,
      0.40 – 0.50 kg kutii lub pęczaku (3),
      0.15 – 0.30 kg orzechów włoskich
      0.15 – 0.30 kg orzechów laskowych,
      0.15 – 0.30 kg migdałów,
      0.15 – 0.30 kg rodzynków,
      0.50 – 1.00 l miodu (najlepiej płynnego),
      1 szklanka cukru (4),
      50 – 100 ml koniaku (5),
      sól (sic!).

      Wykonanie:
      - zmierzyć objętość kaszy (np. szklanką), przebrać,
      wypłukać, odmierzyć 2.0 do 2.5 razy tyle wody,
      zagotować w osobnym naczyniu, zalać kaszę, posolić,
      gotować do miękkości (6) i wystudzić,
      - mak zalać wrzątkiem (7), odsączyć, odstawić do
      wystygnięcia, zmieszać z cukrem (4) i zemleć w
      maszynce do mielenia,
      - orzechy i migdały uprażyć na patelni, zalać wrzątkiem,
      chwilę pomoczyć, pozbawić łupinek, wysuszyć i pokroić
      na mniejsze kawałki,
      - rodzynki przebrać, wypłukać, zalać wrzątkiem, moczyć
      kilka minut i odsączyć (8),
      - do miski wysypać zmielony mak, porcjami dodawać
      kutię lub pęcak i mieszać, (powtarzać tę czynność do
      uzyskania żądanej proporcji maku do kaszy),
      - dodać orzechy, migdały, rodzynki i ewentualnie inne
      bakalie,
      - wlać miód i koniak i dokładnie wymieszać.
      (1) Proporcje są dowolne. Biedne galicyjskie chłopstwo jadało kaszę ledwo „pobrudzoną” makiem i miodem, bez rodzynków i czasem z niewielką ilością orzechów. W kutii bogatej szlachty, pośród maku i bakalii trudno było doszukać się kaszy.

      2) Podane tu składniki to najczęściej stosowane ale oprócz wymienionych można dodawać jeszcze inne. Mogą to być orzechy brazylijskie, nerkowca, ziemne, makadamii, pinii a nawet orzechy arganowe. Prócz rodzynków można dodawać jeszcze suszone lub wędzone śliwki, kandyzowane owoce a nawet kandyzowaną skórkę pomarańczy.

      (3) Kutia to także handlowa nazwa łuskanego ziarna pszenicy a pęczak to handlowa nazwa łuskanego ziarna jęczmienia. Ponoć są tacy, którzy dodają nawet ryż.

      (4) Cukier można pominąć. Dodaje się go tylko po to by mak lepiej się przemielił.

      (5) Koniak jest opcjonalny. Zaostrza smak i aromat, i przedłuża trwałość kutii. Zamiast niego można użyć winiak, whisky, becherowkę, krupnik lub żołądkową gorzką.

      (6) Ziarno można najpierw wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. To skróci czas gotowania.

      (7) Po zalaniu maku wrzątkiem można jeszcze postawić garnek z makiem na malutkim ogniu i jeszcze trochę podgrzewać ale nie gotować !

      (8) Zamiast tego można przebrane rodzynki zalać koniakiem, by nim napęczniały
      *********************************************************************************************************

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka