Gość: Kaska IP: *.mnc.pl 17.09.05, 15:43 witam. chce zrobic dzis na zime kilka sloikow leczo. czy wystarczy, ze wloze gotujace sie leczo do sloika, zakrece go i obroce do gory nogami, czy musze te sloiki jeszcze gotowac? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: leczo w sloiku? 17.09.05, 16:00 Bez pasteryzacji to zawsze ryzyko, ale jeśli masz NOWE zakrętki to kto wie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: leczo w sloiku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 16:58 od kilku lat robię leczo na zimę,nigdy nie pasteryzuję zakręcam gorące oczywiście dobrą nakrętką,nie popsuł mi się jak do tej pory ani jeden sloik;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambus24 Re: leczo w sloiku? IP: *.jpk.pl / *.crowley.pl 17.09.05, 17:20 a jak dlugo takie leczo moze stac?? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: leczo w sloiku? 17.09.05, 17:46 Generalnie rok, bo robisz świeżynki,ale i dwa trzy lata może wytrzymać. PAsteryzowane oczywiscie, bez pasteryzacji nie odważyłbym się tym bardziej, że w wiekszości przypadków miejscem przechowywania przetworów są ogrzewane piwnice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaska Re: leczo w sloiku? IP: *.mnc.pl 17.09.05, 18:13 dzieki wszystkim za podpowiedzi. kosci rzucone - leczo w sloikach ;) a moja piwnica jest zupelnie nieogrzewana, wiec moze troche postoi (jesli sie za nie za szybko nie wezmiemy :)). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambus24 Re: leczo w sloiku? IP: *.jpk.pl / *.crowley.pl 17.09.05, 19:54 prosze jeszcze o podpowiedz jak dlugo mam leczo pasteryzowac?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: leczo w sloiku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.05, 21:20 powiedzcie tylko czy dajecie wszystkie składniki.Banita czy miesko i cebulkę tez dajesz/zawsze mam z tym opory.no ijeszcze czy cukinie dobrze się przechowuje .ja czasem dodaję różne warzywa i pieczarki-jak to by sie miało do sloików?czekam na odpowiedż 3 cukinie czekają na przetworzenie Odpowiedz Link Zgłoś
roxanna1336 Re: leczo w sloiku? 18.09.05, 19:06 Polecam ""suchą pasteryzację " , po nałożeniu gorącego leczo do słoików , zakręceniu , i obróceniu do góry nogami, wkładam do pudełka wyłożonego kocem, z góry przykrywam też złożonym kocem i tak zostawiam do rana . Robię tak z ws zystkimi przetworami wymagającymi pasteryzacji, tyklo muszą być dobre wieczka i powinno się udać . Jeśli chcesz coś więcej , to może porozmawiamy prywatnie . Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Odpowiadam na wątpliwości. 18.09.05, 19:57 Półlitrowe słoiki pasteryzuje się 20-25 min. Robiąc przetwory warzywne do słoików, w tym leczo nie daję mięsa z dwóch powodów: 1. Znacznie wydłuża to proces pasteryzacji (tyndalizacji w tym wypadku) ponieważ trzeba wykonac tę czynność co njamniej trzykrotnie w odtępach 24 godzinnych i co najmniej przez 1 godzinę; 2. Mieso spokojnie można dodać sobie później, jezeli się tylko ma na to ochotę. Jeśli chodzi o skład lecza, to stało się tak internacjonalistyczną potrawą, ze chyba wszystko już z warzyw można do niego dodawać za wyjątkiem białej kapusty bo wtedy staje się bograczem. Odpowiedz Link Zgłoś