Gość: Enia27 IP: *.sistbg.net / *.sistbg.net 21.04.05, 20:27 Cześc . Jak się robi leczo . Jadłam takie ostatnio z pieczarkami pycha. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f smacznego... 21.04.05, 21:53 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19579307&a=21964116 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: leczo ! IP: 217.8.174.* 26.04.05, 13:06 ja uwielbiam leczo, w zeszłym roku latem zrobiłam nawet do słoików na zimę i mam teraz pycha obiadki. A mój przepis jest bajecznie prosty. Biorę paprykę, pomidory, bakłażany, cukinię, fasolkę szparagową, pieczarki i dużo cebulki Papryczkę podsmażam na niewielkiej ilości oliwki, dodaje pokrojone w kostke pozostałe warzywka, dodaje wegety i pieprzu. Wszystko razem gotuje jakieś 10 min (fasolkę można wcześniek obgotować żeby nie była twarda), na koniec dodaje zioła , najlepiej bazylję i oregano, sproszkowanuy kminek. Do wersji mięsnej dodaje przesmażone mielone mięso z indyka . niebo w gębie ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kaiserka Re: leczo ! 26.04.05, 13:28 A mój przepis jest bajecznie prosty. Biorę paprykę, > pomidory, bakłażany, cukinię, fasolkę szparagową, pieczarki i dużo cebulki > Papryczkę podsmażam na niewielkiej ilości oliwki, dodaje pokrojone w kostke > pozostałe warzywka, dodaje wegety i pieprzu. Wszystko razem gotuje jakieś 10 > min (fasolkę można wcześniek obgotować żeby nie była twarda), na koniec dodaje > zioła , najlepiej bazylję i oregano, sproszkowanuy kminek. Do wersji mięsnej > dodaje przesmażone mielone mięso z indyka To jest na pewno bardzo smaczna potrawa, ale nie nazwalabym jej leczo Klasyczne leczo sklada sie z cebuli, papryki i pomidorow (podsmazanych/duszonych i dokladanych w tej wlasnie kolejnosci) a przyprawami jakich sie uzywa jest papryka i sól. Jesli jakas wkladka to po prostu jakas normalna kielbasa pokrojona w plasterki. Jesli sie myle to prosze mnie oswiecic. Odpowiedz Link Zgłoś
nxo Re: leczo ! 26.04.05, 22:52 Zgadzam się, co więcej - czytałam gdzieś, że prawdziwe leczo robi się tylko z zielonej papryki. Ja robię z różnokolorowej - pięknie wygląda, do tego cebula, pomidory z puszki, z przypraw - tylko mielona papryka i sól. Do tego idealne są serdelki z indyka pokrojone w półplasterki Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: leczo ! 26.04.05, 22:24 ja też robię leczo w słoikach na zimę z kiełbasą własnej roboty pycha Odpowiedz Link Zgłoś
lama_83 Re: leczo ! 26.04.05, 13:24 Dużo cebli -> pokroić -> do gra Papryka -> pokroić -> do gra wlać trochę wody -> wrzucić słoiczek koncentratu dawtona -> dusić kiełbasa -> pokroić -> do gra pomidory -> odparzyć, obrąc, pokroić -> do gra posolić i popieprzyć i dusić aż będzie wszystko miękkie Najprostrze zawsze jest najlepsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: leczo ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 19:42 leczo z kiełbasą? Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: leczo ! 02.05.05, 20:19 lecso / leczo / węgierskie mało , że z kiełbasą to jeszcze z wędzoną słoniną , w proporcjach pół na pół - to w wersji tradycyjnej Odpowiedz Link Zgłoś
ree-j-bie Re: leczo ! 08.05.05, 21:14 ja robię tak samo, ale - paprykę duszę osobno, pomidory osobno i osobno kiełbasę z cebulą. Potem wszystko mieszam, taki przepis z domu... Odpowiedz Link Zgłoś
lama_83 Re: leczo ! 09.05.05, 10:30 i pomimo funkcjonujących różnych wariacji te najprostrze zawsze bardziej mi smakuje. Bardzo smaczne jest, gdy kiełbasa jest mocno usmażona (tak na chrupko prawieże), a warzywa prawie rozgotowane... Mniam ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agulla Re: leczo ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 12:54 Ja uwielbiam leczo z parówkami drobiowymi z Konspolu i oczywiście dużo papryki kolorowej, cebuli, trochę pomidorów i przecieru, czasami jak mam to dodaję cukinię, do smaku sól, papryka czerwona słodka i ostra - już mi ślinka cieknie.. Jestem przeciwnikiem dodawania vegety i innych jej podobnych - dość chemii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewela Re: leczo ! IP: 217.153.156.* 09.05.05, 18:37 do lama 83 a ile mam dusić zanim włoże cebulę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewela Re: leczo ! IP: 217.153.156.* 09.05.05, 18:38 sorka zanim włoże kiełbasę ( ucze sie gotować :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelka Re: leczo ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 09:07 podciągam wątek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lila Re: leczo ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 20:03 może znacie jeszcze jakieś inne "wariacje" ? Odpowiedz Link Zgłoś
lama_83 Re: leczo ! 19.05.05, 20:38 sorry, ze tak pozno. Ja tak zawsze robie na oko tzn. Kroje cebule wrzucam do gara i zalewam woda, wstawiam na gaz, w tym czasie kroje papryke i co zkroje to wrzucam (wtedy wszystko juz bulgoce, warzywa juz wydzilaja soki wiec plynow przybywa :). Jak pokroje papryke i dorzuce ze dwa obrane i pokrojone pomidorki to w tym czasie to wszystko sobie bulgoce a ja zabieram sie za krojenie kielbasy, podsmazam ja, a jak sie dobrze podsmazy to wrzucam do gara. Dorzucam listek laurowy i inne przyprawy. Ja lubie jak te warzywa sa rozgotowane i maja konsystencje prawie gestego bigosu, moja mama lubi leczo twardawe i takie jak zupa. Jak kto woli... jak juz doprawisz i wrzucisz kielbase to mozna pozmywac, ogladnac "na dobre i na zle" :), czasem tylko zamieszac i sprawdzic czy wszystko jest ok ;) Zycze smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: leczo ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 21:44 ale parówki do leczo??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: leczo ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 22:14 ale z pieczarkami to chyba nie leczo? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: leczo ! 07.06.05, 23:36 Ponoć autentyczne, węgierskie lesco (Eng.): homepage.interaccess.com/~june4/lesco.html Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: leczo ! 07.06.05, 23:40 I po polsku do wyboru: nuqueuky.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: leczo ! 07.06.05, 23:42 Powinno wejść tym razem disrency.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: leczo ! 07.06.05, 23:43 Tragedia! Było w Googlu: węgierskie leczo. Sporo linkow do przepisów raczej różnie zestawionych. Odpowiedz Link Zgłoś