Gość: dana_0 IP: *.szczecin.mm.pl 28.04.11, 12:00 Proszę o radę - lubczyk rośnie jak oszalały, chciałabym zatem ściąć i.... właśnie - czy nadaje się do zamrożenia? W ubiegłym roku suszyłam - ale wydawało mi się że ususzony nie miał aromatu. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ks40 Re: lubczyk - zamrozic czu ususzyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 12:17 Naturalnie, że zamrozić. Robię tak zawsze i kiedy potrzebuję, a nie mam świeżego, z powodzeniem używam mrożonego. Mrożę też kolendrę, i oczywiście koperek i pietruszkę ale to na jesieni. Mam też wrażenie, że suszony lubczyk traci znacznie aromat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: lubczyk - zamrozic czu ususzyć? IP: *.30.50.56.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.05.21, 12:01 W ubiegłym roku po raz pierwszy ususzyłam lubczyk, cudowny zapach zamknięty w szczelnych słoikach , naturalny mocny aromat, w tym roku przygotuję znaczne zapasy tego suszu, skąd biorą się opinie, ze nie jest aromatyczny? Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: lubczyk - zamrozic czu ususzyć? 28.04.11, 12:51 Możesz i mrozić i suszyć. Zależy do czego chcesz go używać, bo jeśli np. jako dodatek ziołowy do sałatek, to suszony jest super, jeśli go gotowania, duszenia, pieczenia potraw to mrożony jak najbardziej jest ok. Ja używam lubczyku w obu formach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 14:26 zrywam najlepiej po deszczu lub po podlewaniu. Obrywam same liście i całe wkładam do woreczków. Jak zamarzną krusza się w palcach. Sa o niebo lepsze zapachowo i smakowo od suszonych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana_0 Re: lubczyk - zamrozic czu ususzyć? IP: *.szczecin.mm.pl 28.04.11, 16:43 Dziekuje bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: lubczyk - zamrozic czu ususzyć? 28.04.11, 17:40 wieczorem suche pozbierac do woreczka i do zamrazalki(mocnej), mrozenie mokrych nie polecam, bo takie mozesz kupic,bez smaku i aromatu Odpowiedz Link Zgłoś
agat-ka11 Re: lubczyk - zamrozic czu ususzyć? 28.04.11, 18:28 Zdecydowanie lepiej zamrozić. Tylko unikaj mrożenia dużej porcji w jednym pojemniku. Lepiej rozłożyć na kilka mniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: lubczyk - zamrozic czu ususzyć? 29.04.11, 11:37 Ja mroze niestety tylko natke /lubczyk musialabym najpierw wyhodowac /, ale mozna mrozic nawet w sredniej wielkosci pudelach: najwazniejsze, aby ziele bylo bardzo dobrze wysuszone. W takim przypadku kazdy kawaleczek jest zamrozony odzielnie: nie nalezy ich jednak ugnatac w pudelka, a wsypac. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Linn - przepraszam ale po jaiką danielkę mrozić co 29.04.11, 13:50 No czekam na logiczną odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Linn - przepraszam ale po jaiką danielkę mrozi 29.04.11, 13:52 coś co jest ususzone. Moderacja zaś daje tyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: Linn - przepraszam ale po jaiką danielkę mroz 29.04.11, 14:45 "wysuszone" to nie Ususzone :) Linn chodzilo o to, zeby ziola nie byly mokre :) Odpowiedz Link Zgłoś
eurytka Re: Linn - przepraszam ale po jaiką danielkę mroz 29.04.11, 14:53 Nie zapomnijcie podkraść roślince trochę korzenia. Tam jest więcej aromatu, w tajemnicy wam mówię:) No i do rosołku dawać liscie czy korzonek pod koniec gotowania:) Odpowiedz Link Zgłoś
agat-ka11 Re: Linn - przepraszam ale po jaiką danielkę mroz 29.04.11, 18:39 Dobrze wiedzieć. O korzeniu to nie słyszałam:) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 czytam to pierwszy raz, 20.05.11, 10:22 agat-ka11 napisała: > Dobrze wiedzieć. O korzeniu to nie słyszałam:) moze ktos wie wiecej co z tym korzeniem jest?jeszcze go nie uzywalam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Linn - przepraszam ale po jaiką danielkę mroz IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.11, 21:28 Pewnie chodziło jej o to, żeby nie mrozić mokrego. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Linn - przepraszam ale po jaiką danielkę mroz 30.04.11, 08:14 Juz inni dali logiczna odpowiedz. Zamrozenie mokrych ziol dzial negatywnie na ich konsystencje, a moim zdaniem takze na aromat / cos jak z lodami z innego watku /. Ja susze natke 2 razy: raz jeszcze w peczku / po dokladnym oplukaniu /, a drugi raz juz posiekana / na tacach, luzno ulozona /. Odpowiedz Link Zgłoś
irsila Re: Linn - przepraszam ale po jaiką danielkę mroz 30.04.11, 09:01 To cenna rada. Przyniosę z ogródka, podeschnie, wówczas do woreczka i do następnego worka. Tego typu warzywa, znaczy zielone, daje do zielonego worka, łatwo go znaleźć w zamrażarce... Drób trzymam w żółtych a ryby w niebieskich, nie muszę opisywać, co gdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: lubczyk - zamrozic czu ususzyć? 29.04.11, 11:58 Ja jeszcze dodam, że lubczyk ma bardzo silny aromat, i trzeba go mrozić w bardzo szczelnym pojemniku, w przeciwnym razie wszystko co będzie w zamrażarce będzie aromatyzowane lubczykiem Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: szalwia 19.05.11, 15:23 Kilka dni temu kupilam malutkie opakowanie listkow szalwii. Poniewaz na moje plony raczej nie licze, od razu je zamrozilam. Metoda taka sama, jak w przypadku natki: umyc, bardzo dokladnie osuszyc i zamrozic. Rezultat swietny: listki wygladaja jak swieze. Dopiero przy dotknieciu mozna sie zorientowac, ze sa zamrozone. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 natkę pietruszki i lubczyk 20.05.11, 13:45 Kiedyś suszyłam, ale nie odpowiadał mi aromat siana. Teraz, tylko mrożę. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: natkę pietruszki i lubczyk 20.05.11, 14:42 Podobnie jest z koperkiem i szczypiorkiem: suszone maja zupelnie inny zapach. Mozna tylko mrozic Odpowiedz Link Zgłoś
pati02 Re: lubczyk - zamrozic czu ususzyć? 09.06.21, 10:00 Zamrożony jest o wiele lepszy :) Odpowiedz Link Zgłoś