mali

(297 wyników)
  • Witam i bardzo Was proszę o radę. Mój synek ma 23 msc. , waży 10,800. Przez cały czas na 3 centylu. Ani ja, ani mąż nie jesteśmy jacyś specjalnie szczupli. Najchętniej jadł by rano i wieczorem kaszkę i chrupki kukurydziane. to wszystko. Od czasu do czasu dostaje peritol, je wtedy więcej, ale niewiele przybiera - robi po każdym posiłku kupę.wyniki badań - pojedyńcze krople tłuszczu w kale, liczne włókna roślinne, ostatnio - liczne ziarna skrobi, nieliczne włókna mięsna i roślinne, brak ...
  • Do tej pory nie stresowałam sie.Mała sie urodziła/wyladowałam na ostatni miesiac z nia w szpitalu bo miała małe przyrosty masy do tego cholestaza-zrobiono w 38 tyg ciecie i miała masę 2700/. masa urodzeniowa 2700/pazdziernik/ 4100 listopad 5700 styczeń 6400 marzec 7200 maj 8800 grudzień Generalnie to na 6 mcy masę podwoiła a na rok potroiła ale pani dr nie podobał sie ostatni przyrost, tzn ze od maja do grudnia /7mcy/przybrała tylko 1400!!! No i sama nie wiem czy mam sie martwic. ...
  • Piszę jeszcze w związku z moim poprzednim postem....co radzicie mojej znajomej, jeśli jej córcia tak mało przybiera na wadze? (kilogram przez ponad 3 miesiące...) Czy dokarmiacie wasze dzieci mieszankami? Bzrdzo proszę o odpowiedz
  • Na co są uczuleni wasi mali alergicy? Pytam, bo nie mam już pomysłu na co może być uczulony mój syn (17mc) Szukam inspiracji, podpowiedzi. Proszę o wypisanie nie tylko alergenów spożywczych ale i w otoczeniu, szczególnie w domu. Ech może mnie natchnie :) Dziękuje :D
  • sądzę, ze moja 15 mies. córcia za mało je. napiszcie prosze przykładowy dzienny jadłospis dla 15 miesięczniaka. mała ma skazę b., ale powoli z niej wychodzi, gluten ok, jajka zabronione. co dajecie na kolację i o której godzinie? u nas kolavja to na zmianę kaszka, płatki ryzowe z jabłkiem i cynamonem albo kasza manna z owocami. córcia nadal jest głodna w nocy, nawet po dużej porcji kolacji ,albo już ok 4-5 rano. przestałam jej dawać jeść w nocy jakieś 2 mies. temu, oszukuję ją herbatką, ale n...
  • Za 2 dni mamy testy skórne a mały się rozchorował,bierze antybiotyk.Nie wiem co teraz zrobić,czy można iść na testy,czy poczekać aż wyzdrowieje.
  • czy tylko mi działa ta stronka czy to niezależne ode mnie??
  • Chodzi mi o częstotliwość infekcji przy przyjmowaniu leków wziewnych w tym częstotliwość zapaleń oskrzeli. U mojej córki jest coraz lepiej- coraz lżej i rzadziej choruje więc liczę że uda się odstawienie. Chyba że leki lepiej działają po 2 latach brania.........
  • Córka przyszła na świat w 36 tc z wagą 4200 gr. Od urodzenia ma bardzo słaby odruch ssania, pokarm podawany ma butelką - po Nan HA, Nan HA Sensitive, Enfamilu HA - od dwóch tygodni Bebilon Pepti. Mieszanki miała zmieniane ze wzgledu na prawdopodbnie ogromne bóle brzucha, narastajace z dnia na dzień, w końcu podejrzenie padło na nietolerancje białka krowiego i wprowadzony został Bebilon Pepti. Na nim nastąpiła poprawa, bo dziecko zaczęlo się regularnie i bez problemów wypróżniać ...
  • moja córeczka ma prawie pół roku a waży tylko 6800. Do końca 3-go m-ca było ok, bo przybywała ponag kilogram miesięcznie. W 4 m-cu tylko 0,27 kg, w 5 nieco lepiej bo 0,5 kg. Martwię się co moze być przyczyną? Karmię piersią. Do niedawna malutka ulewała, potem rosły jej ząbki (ma 2), ma lekkie objawy alerii (na policzkach), ja jestem na diecie hypo. Czy moze któraś z Was też ma taki problem? Napiszcie proszę bo chyba oszaleję ze stresu....
  • Mój 10-letni syn kaszle od 4 m-cy- w końcu ustalono, że to najprawdopodobniej efekt uczulenia na roztocza-testy skórne-8-9; lekarz zaproponował odzczulanie, nie dał jednak żadnych leków-a mały co noc ma ataki kilkugodzinnego kaszlu-ja , jak widac, spac nie mogę. Jakie leki likwidują taki kaszel? Pulmicort nie działał.Claritine też nie. Przecież odczulanie trwa 3 lata, a pierwsze efekty widac po pół roku? Ja juz nie wiem, gdzie szukac pomocy? I czy podawac steryd do nosa, skoro po tygodniu po...
  • Mam problem zdrowotny z synkiem, od kiedy zaczął chodzic do przedszkola czesto jest chory!Najpier zaczęło się od zapalenia ucha 2 razy!nastepnie świsty w oskrzelach! Od pażdziernika był juz na 7 antybiotykach ostatni brała 2 tygodnie temu!Po 2 tygodniowej nieobecności poszedł do przedszkola na 3 dni i wczoraj temperatura 39, dzis 38 rano w południe 35 teraz wieczór 37, 5.Były wizyty u laryngologa, przepłukiwanie uszu i laryngolog powiedział ,że syn ma alergiczny niezyt nosa! Faktycznie ciągl...
  • Bardzo proszę o radę doświadczone mamy, które też musiały męczyć się z wyjryciem alergenu u malucha. Mój synek ma 4 m-ce. Od 2 tygodnia ma "stwierdzoną" skazę białkową. Od tego czasu jestem na diecie, która ewoluowała (krostki nie znikały po usunięciu z menu produktów podejrzanych), tak że na dzień dzisiejszy jem ziemiaki (głównie frytki), ryż, brokuły, kaszę jaglaną, a piję: wodę niegazowaną, herbatę i kawę. To wszystko. Mimo to synek dalej ma problemy z policzkami (tylko tam ma krostki). Na...
  • Witajcie, mam duży problem z moją dwumiesięczną córeczką, okazało się,że jest uczulona i muszę ją karmić Nutramigenem (wyłącznie, niestety nie karmię piersią), niestety Maluch straaasznie mało je, żeby osiągnąć wynik 500 ml. dziennie nieźle się musimy z mężem natrudzić, zjada po 50 ml. najchętniej co 2-3 godziny. Zrobiliśmy badania krwi i moczu, okazało się, że musi być troszkę powspomagana żelazem i witaminkami ale to ponoć wynika z tego,że ciut wcześniej sęe urodziła. Jestem załamana, Mi...
  • Mój syn ma 3 lata. Od jakiegoś czasu zgrzyta zębami(dzisiaj w nocy tragedia) i ma mały apetyt. Sypia niespokojnie "od zawsze". Czy ww zachowania kwalifikują go do badań w kierunku robali? A może spróbować podac tylko balsam kapucyński wg przepisu - tyle kropli ile waży dziecko 2 x dziennie? Czytam informacje na tym forum od czasu gdy jako niemowlak miał skaze białkową i wiele razy mi pomogły. Moze i teraz ktoś mi odpowie... Z góry dziękuję
  • Mój synek (4 m-ce) ma uczulenie na białko mleka krowiego, objawy to wysypka skórna, kaszel i katar, niepokój, częsty płacz. Karmię piersią i jestem na diecie eliminacyjnej. Praktycznie wszystkie objawy zniknęły, pozostała jedynie drobna wysypka na czole i skroniach, ale taka delikatna. Ponieważ synek bardzo interesuje się jedzeniem naszym i żywo reaguje jak coś jemy postanowiłam zacząć testować inne pokarmy. Od jakiegoś czasu (tak ze 3 tyg) na noc synek je bebilon pepti z kaszą ...
  • Witam potrzebuje pomocy w rozszerzeniu diety dziecka do tej pory mały pije nutramigen, sinlac i je dania ze słoiczków co jest najgorsze postanowiłam odejść z pracy i zacząć gotować od podstaw z jakich źródeł polecacie produkty wiem już że wieprzowina ze sklepu odpada a taka np z gospodarstwa ekologicznego jest w porządku; co z przestawieniem z wody butelkowej na kranową z filtrem; mały jak do tej pory może z mięs królika i wieprzowinę; może gluten ( przerózne kaszki holle);marchew, dynię, z...
  • Moja Zuzia właśnie rozpoczęła 11-ty miesiąc. Ma skazę białkową, pije mleko bebilon pepti. Jej jadłospis dzienny wygląda następująco: 9 00 mleko ok.90ml, 12 00 starte jabłko z kleikiem kukurydzianym na mleku, 14 00 zupka jarzynowa z mięskiem albo wieprzowym albo kurczakiem(dodaję różnych warzyw na zmianę, np . kalafior, brokuły, groszek zielony, zieminiaki albo kleik kukurydziany, zawsze marchewka 18 00 czasem 90ml, a często ledwo 20 21 00 jak przyśnie to zje 150ml mleka a nawet 200ml, o...
  • witam u mojej córki jak miała 3 tyg stwierdzono skazę białkową, karmiłam tylko piersią więc wyeliminowałam z diety wszystkie produkty zawierające białko mleka, po tygodniu cała wysypka malutkiej zeszła, na takiej ścisłej diecie byłam przez 2 mies, potem zaczęłam powoli dodawać mleko do kawy, smarować chleb masłem kilka razy nawet odważyłam się zjeść plasterek sera żółtego lub topionego, nie było żadnej reakcji, po jakimś czasie lekarz kazał dokarmiać mała bo słabo przybierała na wadze ...
  • Dziecko ma prawie rok,karmię go cały czas piersią.Syn ma alergię na mleko,na gluten oraz na żółtko jaja kurzego.Odstawiłam już niedawno Pepti2 na próbę - na 3 tygodnie,bo mały pijąc Pepti ma spore problemy z brzuszkiem ( twarde kupki i bóle brzuszka ).Karmiłam go w tym czasie tylko moim mlekiem + Sinlac,owoce na które reaguje dobrze,dziecko dostaje też dania z mięsem królika,marchewkę,ziemniaczka,dynię,no to co może jeść.Czy moje mleko będzie dla niego wystarczające pod względem zawarto...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się