Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      mali

mali

(1422 wyniki)
    • Mój synek niedługo będzie miał 8 miesięcy. Dzisiaj byliśmy na małą kontrolę u pediatry, która powiedziała, że synek trochę za mało przybiera na wadze...od lipca do dziś przybrał tylko 320 g;/. Z apetytem jego ogólnie nie mam problemu, ale problem mam z tym że moje dziecko w ogóle nie chce pić mleka z żadnym zagęszczaczem więc pije takie zwykłe, prócz tego dostaje kaszki łyżeczką...Pani doktor kazała dawać mu w takim razie z łyżeczki zagęszczone, bo powinien takie jeść...tylko już o porcjowani...
    • Mój młody za ok 3 tygodnie skończy rok. Od kilku dobrych tygodni śpi tylko raz dziennie. Najczęściej 1-1,5h. Raz za czas zdarzy się druga drzemka w godzinach późno popołudniowych, albo to, że jak zaśnie np 0 18 to prześpi 12h do rana. Albo zaśnie np 18-19 i obudzi się np o 22-23. Albo i o 3 nad ranem. Nie ma reguły. Każdego dnia jest inaczej. W dodatku je w nocy - po 22-23 (na śpiocha - wiem, nie powinien, ale mam to gdzieś...), bo inaczej będzie pobudka o 2-3 nad ranem - wycie z głodu. Choci...
    • Czy moje dziecko nie za mało przybiera? Urodziła się duza: 4240g i 57cm. W szpitalu najnizsza waga to: 3980g. Caly czas na kp na zadanie, zadnych problemów. Noce cale przesypia odkad skonczyla 1 miesiac. Teraz ma 4 miesiace i 1 tydzien a wazy 6315g. Nie za malo? Pediatra ja ogladal i nie zwrocil uwagi ze cos jest nie tak, ale ja sie martwie. Zastanawiałam sie czy budzic ja w nocy na jedzenie ale dwoch pediatrow odradzilo i kazalo sie cieszyc tym ze mozemy sie wyspac. Teraz ostatni posi...
    • Moj dzieć ciągle budzi się 3-4-5 razy w ciągu nocy i ssie cyca. Nie wiem czy coś tam jest, ale mała sobie ciumcia. Postanowiłam przed snem dać jej ściągnięty pokarm w większej ilości ok. 200 ml, żeby zobaczyć, czy może rzeczywiście wieczorem się nie najada i dlatego tak budzi się w nocy. Z samego rana jednak udało mi się ściągnąć jedynie 30 ml. Zastanawiam się więc, czy oby nie mam za mało pokarmu i to jest przyczyną tych nocnych ekscesów małej? Skąd można być pewnym, że jest wys...
    • czy to że mało pije o czymś świadczy przez cały czas tak piła
    • Moja córcia ma około 3,5 miesiąca, waży około 6,5 kg. Do tej pory jadła około 5 razy dziennie, czasami 6, ale to tylko czasami (nie licząc okresu noworodkowego bo wtedy to w ogóle było inaczej). Teraz odstawiła nocne karmienie, nie budzi się, więc je tylko 4 razy. Zjada około 140 - 170ml jednorazowo. Nie wiem czy to nie za mało. Nie sygnalizuje głodu częściej niż te 4 razy i nie wiem czy nie powinnam sama jej karmić według jakiegoś schematu a nie pozwalać jej decydować, ale wtedy musiał...
    • Moja 11 miesieczna coreczka bardzo malo spi w dzien 2x po 0,5 godziny. Pierwsza drzemke ma okolo 10.30, a druga okolo 15.30. Spi dokladnie 30 min, jak z zegarkiem :) Nawet jak ja przetrzymam do 12 to i tak pospi 0,5 godziny. Tylko czasem, jesli ja z nia leze, to moze pospac nawet 1,5 godziny, ale nie zawsze mam na to czas. Mała w dzien jest wesola i nie marudzi. Chodzi spac o 19.30-20 i przesypia cala noc do 7-8. Wiem, ze dzieci w jej wieku potrafia spac po 3 godziny w dzien. Mysle, ze ...
    • Moja 3 miesięczna córka śpi w dzień 4 razy po pół godziny. Sen nocny to około 11 godzin z 3 przerwami na karmienie. Zaznaczam,że wdzień bardzo trudno ja uśpić- jest bujana w wózku i jest przy tym marudzenie i płacz. W domu nic nie porobione, bo życie się toczy wokół usypiania i zabawiania gdy nie śpi. Poradźcie coś. Lecę bo znowu sie budzi....
    • Drogie mamy mam taki problem: mój synek, 3 m-ce, od ok 6 tyg jest dokarmiany, gdyż nie najadał się moim mlekiem. Bardzo ładnie pił z butelki, nie było problemu ze ssaniem piersi. dostawał Nan Ha Sensitive. Jakieś 2- 3 tyg temu zaczął sie problem, przestał lubić butlę i smoka, wypijał coraz mniej, wiercił się, wypluwał smoczek. Do tego doszedł problem, pojawiły mu sie czerwone policzki, szorstkie, a na uchu zrobiła mu sie liszajowata, szorstka plama. Po konsultacji z pediarą zaczęł...
    • Czy ktos mi moze powiedzieć jak? bo mam potrzebe dokarmiania dziecka - za cztery tygodnie wracam do pracy. na butelkę z mlekiem sztucznym mały reaguje histerycznie - próbowałam nan ha. maly jest jeszcze młodziutki - brakuje mu tydzień do 4 miesięcy. Pediatra jedna mówiła o zupkach a druga (w rodzinie) żeby mu kaszke łyżeczką na swoim mleku dać, bo piersiowe dzieci często odrzucają mleko sztuczne. dodam też że mały słabo ssie (max to 4 minuty, chyba że w nocy, albo usypia na noc) i ost...
    • Dziewczyny zastanawiam sie, czy moje dziecko dostaje odpowiednia ilosc witamin. Mała jest na nutramigenie. Ma 2miesiace i 2 tygodnie. Zjada mało...tak mi sie wydaje. Przykładowo dziś do tej pory: 2 w nocy - 100 ml 7 rano - 80 ml 11- 100 ml dla przykładu dzis nie chciała ani ml więcej, pluła mlekiem. czami uda jej sie zjeść 110-130 ml z reguły koło 14 zjada znowu 100-110 17-18 kolejna 100 i póxniej okolo 21 jak próbuje ja nakarmic to jest płacz. Zjada czasami 60-80 ml. Zasypia. ja...
    • Od początku borykałam się z problemem braku pokarmu w piersiach. Moja maleńka nawet straciła na wadze. Nic nie wymyśliła położna środowiskowa, nic nie wymyśliła położna laktacyjna, za niemałe pieniądze... Aż wreszcie wymyśliłam sama - było mi po prostu zimno w piersi. Teraz, w okresie połogu, piersi potrzebują znacznie więcej ciepła. Mam żelowe ogrzewacze, które wkłada się do gorącej wody a potem przez godzinę trzymają ciepło i pokarmu jest w bród! Dodatkowo ubieram kamizelkę... Może ko...
    • Proszę o pomoc. Jestem mamą 5 tygodniowego szkraba.Według lekarza moj synek źle przybiera na wadze. Urodził się na początku 38 tyg z wagą urodzeniową 3250, w szpitalu zaczelam karmic na 4 dobę (jestem po cc)początkowo spadł do 3050, po 7 dniach (dodatkowy pobyt z powodu zapalenia gardła)w szpitalu odrobił masę urodzeniową na wyjsciu mial 3250.W domu zaczeły sie kolki oraz na języku pokazała się plesniawka do tego syn jest ogromnym spiochem podczas karmienia. Budze go na rozne sp...
    • Drogie Mamy. Byłam dzisiaj z moją 3 miesięczna córeczką u pediatry na kontroli masy ciała. Pani doktor stwierdziła, że mała zbyt mało waży (5,55 kg). W przeciągu półtora miesiąca przybrała 700 gram. Lekarka stwierdziała, że to za mało. Zaleciła dokarmianie sztucznym mlekiem(do tej pory karmiłam piersią).Według mnie jak by dziecko było głodne, to by marudziła, płakała a moja córeczka jest zadowolona, uśmiechnięta........juz sama nie wiem co o tym myśleć. Drogie mamy co Wy o tym ...
    • Byłam dziś u lekarza, mały stoi od 15.09 na wadze, waży 8kg (urodzeniowa 26.03 3700, wypisowa 3420). Lekarka powiedziała, że za mało je, że może mam mało pokarmu. Ciekawa jestem Waszych opinii... Ile jedzą Wasze dzieci w tym wieku, co jedzą? Jak przybierają? Na pocieszenie powiedziała mi, że mały jest wyjątkowo ruchliwy, ponoć motorykę ma jak 10cio miesięczniak... Buuu a ja się martwię czy z moim mlekiem i głową wszystko ok... A oto nasz schemat jedzeniowy: 6-7: pierś (jedna, kró...
    • Mój synek przez 6 tyg urósł 2,3 cm, czy to nie jest za mało?
    • Witam Ostatnio pisałam że mój mały ( 8 mcy i 1 tydzień) waży 8700gr, 74 cm. Dzisiaj pani dr powiedziała mi że trzeba go pilnowac z jedzenem. Ale on niestety do żarłoków nie należy; kaszek nie toleruje, mleka mało, tylko zupki lubi, danonki. Może powinnam przygotowywać posiłki bogatrze w kalorie? ale jakie? Co mozna jeszcze podawać? Mimo tego że jeste drobny to nie je tak strasznie żle bo mleka ok 550 ml na dobę, dużą porcje zupy ok 200 ml, czasem troche kaszki, banan. Więc czy taka...
    • Mam problem mój maluszek ma 4 tygodnie i bardzo mało przybiera na wadze.W ciągu miesiąca przybrał 540g a w ciągu tygodnia 100g.Czy miałyście podobny problem?Co robić ? Dr stwierdziła,że poczekamy tydzień jak nie będzie poprawy to wprowadzamy sztuczne mleko.Bardzo chcę karmić piersią.
    • Jak kupkają Wasze maluchy pólroczne? My jesteśmy na Bebilon Pepti i sloiczkach i kupka jest raz na kilka dni...zastanawiam się czy to normalne...czy małą nie boli brzuch od tego...?:( niby nie widzę rozdrażnienia u niej, przybiera n wadze ok, ale raz na kilka dni to chyba ciut za mało...?
    • czasami czytam sobie ile jedzą dzieci mniej więcej w wieku mojego synka ( 8 mesięcy) i muszę niestety powiedzieć że jestem załamana ilością jaka udaje mi sie wepchnąć w niego( tzn. zabawianie, zagadywanie, i przed tv:(( ) otóż synek przez cały dzień z ledwością zje 2x po pół słoiczka( oczywiście tego 150 ml),czyli troszkę zupki, i owocków. Więcej się nie da:(( do tego wypija 3x cyca po 5min ( ale to mnie nie dziwi bo zawsze tak miał) no i w nocy tez sobie cycem troszkę podojada, NIC...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się