mali

(484 wyniki)
  • Witam, mam kilka pytań co do karmienia mojego 4,5 miesięcznego synka. Karmiony przez miesiąc piersią potem przejście na bebiko i po silnej wysypce przejście w ciągu 3 tygodni na bebilon pepti. Od tego tygodnia powoli podaję po trochu marchewkę zgodnie z zaleceniem gastrologa jeden nowy produkt na tydzień. Więc rozszerzanie diety pewnie się będzie rozwlekać i później będziemy w stanie realizować schemat żywienia dla 5 miesięczniaka. Martwi mnie to że mały robi bardzo długą przerwę mied...
  • Witam Proszę o radę. Mój synek ma 6 tygodni, na początku był na bebilon 1 ale miał problem z wypróżnianiem (okropnie krzyczał) i przeszliśmy na Bebilon Comfort. Do tej chwili było wszystko super, wypróżniał się 2 razy a czasem i nawet 3 razy dziennie bez większego wysiłku. Zjadał około 120 ml do 2,5 - 3h. Ostatnio zauważyłam że zaczął się domagać coraz to większej ilości mleka, budził się nawet i po 1,5h , zwiększyłam mu porcję do 140ml ale i to jest mało. Oczywiście dopajam też herbtką i ...
  • Do 3,5 mż karmiłam córkę piersią. Jednakże w 3 mż córka trafiła do szpitala z infekcja dróg moczowych. Z powodu choroby nie przybierała i kazano mi ją dokarmiac. Na dzień dzisiejszy córka ma 4m i 2tyg waży 6 kg - czy to nie za mało (waga urodzeniowa 3300 spadek do 3000). Córka wypija na dobę ok 700-800 ml mleka tj ok 8 posiłków (w tym ok 120 mojego odciągniętego). Martwię się że je za mało. Mała licho przybiera na wadze ( robiliśmy posiew i jest ok), zastanawiam się nad kaszkam...
  • Witam. Córka ma [u]9 miesięcy[/u]. Waga urodzeniowa 3 340. [u]Obecnie 7 800[/u]. Od początku jest na [u]10 centylu.[/u] Mocz już w porządku, usg brzucha także. Od małego jest niejadkiem. Przyznam, że ostatnio je lepiej mleko, a wcześniej był z tym koszmar. Od kiedy zwiększyłam jej przerwy między karmieniami i ma mniej posiłków je lepiej i chętniej. Oto nasz schemat: [b]7 30[/b]: Bebilon2 210 ml+ 3 miarki kaszki owocowej (ryżowa lub kukurydziana) [b]11 30[/b]: Obiadek lub z...
  • Przez ostatni tydzień zjada 5-6 razy dziennie po 100 ml mieszanki..... Kiedy zaczac sie martwić i interweniowac?
  • Wydaje mi się,że moje bliźniaczki (3 mies. i 1 tydzien) jedzą zdecydowanie za mało.Karmię je tylko mlekiem modyfikowanym - jedna jest na Humanie 1, druga na Bebilonie Comfort (zmiana z Humany po problemach z brzuszkiem i jest ok).Wg tego,co jest napisane na opakowaniach mleka,powinny jeść do 3 miesiąca 6-7 posiłków po 120 ml, a teraz nawet po 150 ml, co daje 720-900ml na dzień. Tymczasem one jedzą te 6 posiłków, ale średnio po 90-100 ml, często po 70-80 ml, czasem tylko przydarzy się, z...
  • Pani dr i forumowe mamy - pomocy !!! Moja córcia kończy właśnie 2 m-ce i ma przeogromny apetyt, potrafi zjeść nawet 180 ml za jednym razem (zjada dziennie 6 posiłków po 120 ml, ale wieczorny 7 posiłek to minimum 150 ml) . Urodziła się z wagą 3100, obecnie już 5300 - nie umiemy jej opanować, oszukiwanie herbatką i wodą nic nie daje, jak jest głodna zaczyna strasznie płakać i ssać piąstki (smoczka nie toleruje !!!) . Nie chciałabym zrobić jej krzywdy. Wiem że niektóre mamy mają problem z ni...
  • Moja córka od urodzenia była karmiona piersią. Do 3 miesiąca raczej nie było problemów z jej wagą (25 centyl). Pod koniec 4 miesiąca podczas wizyty u pediatry okazało się że mała przytyła 300 gram przez półtorej miesiąca (3 centyl). Razem z panią doktor postanowiliśmy wprowadzić kaszę ryżową, zupkę i deserek. Oczywiście stopniowo. Waga powoli zaczęła się poprawiać. Niestety mała odstawiła się od piersi (przybiera znów mało - minimum 450g). Teraz mała ma 5 miesięcy i 3 tygodnie. ...
  • Wczoraj jak moja ciotka (zagorzała zwolenniczka karmienia piersią) dowiedziała się, że karmie butelką to stwierdziła, że zapasę Małego; że butelkowe dzieci są grube/tłuste. Powiem szczerze, że trochę mnie to zmartwiło. Jestem młodą i niedoświadczona mamą, która nie umiała odeprzeć tego argumentu. Mój mały je 600 ml na dobę a ma 5 tygodni. Bardzo Was proszę o jakiś komentarz....
  • Mój synek 16.10 skończy 6 miesięcy, jego waga to obecnie 9kg, jednak je w ciągu dnia 3 razy po 180ml mleka (w tym raz w nocy), raz zupkę, raz owoce i raz kaszkę ryżową. czy to nie za mało? Czasem nie chce jeśc mleka, to daję mu kaszkę i wtedy chętnie je, jest to spowodowane prawdopodobnie ząbkowaniem. Proszę o odpowiedź czy to nie za mało. pozdrawiam. agnieszka
  • Witam. Moja córeczka ma 3 miesiące, karmie butelką avent od końca pierwszego miesiąca. Mała wypija tylko 60-90 ml mleka na jedno karmienie,a pije co 3 -3,5 godz. Przybiera na wadze bo pediatra nic nie mówił ale martwi mnie że tak mało je.Przy każdym karmieniu krzyczy , wygina się ,tak jest od samego początku. Lekarz stwierdził że mała musi nauczyć sie ssać ale ile to ma jeszcze trwać? Może zmienić butelkę albo mleko? niewiem co robić , żal mi jej jak tak się męczy przy jedzeniu. Proszę ...
  • Pani doktor zaproponowała: <i>5 MIESIĄC ZYCIA - 4 POSIŁKi MLECZNE PO OK 180 ML + zupka przecier jarzynowy + owoce ( jabłko lub sok) 6.00 180 ml mieszanki 9.30 skrobane jabłko lub sok ( docelowo 50-100 g) 13.00 poczatkowo jarzynka,docelowo zupka-przecier jarzynowy (docelowo do 180 ml) 16.00 180 ml mieszanki 20.00 180ml mieszanki 24.00 180 ml mieszanki </i> U nas godzinowo jest podobnie, zaczęliśmy już wprowadzać marchewkę z innymi warzywkami też, niedługo ...
  • Mój synek dziś kończy 5 miesięcy, waży 6220 g, ma 67 cm długości. W dniu narodzin ważył 3650 g, mierzył 55 cm. Karmię piersią, teraz już także kleikiem z owocami, zupką warzywną. Czy mały nie za wolno przybiera ? 7 tygodni temu ważył 5750 g. Według tabel to tylko 10 centyl. Proszę o jakieś miarodajne opinie bo się martwię. A mały wcale nie wygląda na chucherko.
  • Mój synek od paru dni bardzo mało je. W ciągu dnia je tylko 4 posiłki,w nocy sie nie budzi chociaż ten ostatni posiłek wypada o 17-18-tej,a zasypia o 19-tej.Rano o 6-tej daję mu mleko wypija tylko 100 ml,po 3-4 godzinach dostaje kaszkę(zjada całą),potem zupka i drugie danie(tutaj jest problem bo nie je wszystkiego.Wcześniej zjadał też dodatkowo deser,ale obecnie już nie zje nic po drugim daniu. Co powinnam zmienić? Czy budzić go w nocy na karmienie? Budzę go,ale niestety mały ma problem...
  • Mój synek w czwartek skończy dwa tygodnie, od trzech dni jesteśmy w domu i dziecko coraz mniej je. W tej chwili odciągam pokarm (na raz około 40 ml) i daję mu w butelce lub strzykawką, dodatkowo daję bebilon 1, ale maluch zjada na raz około 60 - 65 ml i strasznie po tym bebilonie ulewa. W szpitalu powiedziano mi że powinien w tym wieku zjadać około 100 - 120 ml. Martwię się że nie będzie przybierał na wadze a od piersi odstawiłam bo z niej nie jadł tylko używał jak smoczka. W szpitalu p...
  • Pani Doktor, mój synek w sobotę skończył 3 miesiące. karmię go bebilonem1. czasem zjada 120 ml, ale przeważnie tylko 100. od piątku (zgodnie z zaleceniem pediatry) do nocnego posiłku dodaję kaszkę ryżowo-kukurydzianą nestle. z tą kaszką potrafi wypic i 150 ml. w dzień je co 3 godz. w ciągu ostatniego miesiąca przybrał 850. Czy powinnam się martwic?
  • Szanowny panie doktorze, moja 9tyg córka jest karmiona mieszanką Bebilon Pepti. Jak dotąd jadła 7 razy dziennie różne ilości mleka, co w sumie dawało ok 550 ml na dobę. Ostatnio zmniejszyłam jej ilość karmień do 6, wydłużając tym samym przerwę nocną do 6,5 godz. Nina waży obecnie 4200 ( waga urodzeniowa 3200, potem spadek do 2890 i pobyt w szpitalu z diagnozą dyspepsji). Nie wiem czy jest coś, co mogę zrobić, aby moja córka więcej jadła: może żle zrobiłam zabierając jej ten 1 posi...
  • Moja Michalina za tydzien konczy 3 miesiace. od 1,5 miesiaca wyłącznie na mleku modyfikowanym. niska masa urodzeniowa (2590g), do tej pory na 10 centylu. Nie dosc ze przechodzilismy horror kolkowy i sprawdzilismy wszelkie specyfiki antykolwowe, lacznie z butelkami DrBrown's mam wrazenie ze z tym jej jedzeniem nadal jest cos nie tak. Michalina je "całując" sie ze smoczkiem. Podczas jedzenia okrutnie łyka powietrze, co za tym idzie szybko sie "nasyca" a drugiego podejscia do flaszki...
  • czesc dziewczyny,mam problem,moja coreczka ma 6 tygodni i karmie ja butelka wiec wiem ile zjada.ostatnio malo je.na opakowaniu jest napisane ze powinna jesc ok 720ml.a moja corka zjada 0d 560-600ml.napiszcie jak to u was jest jak karmicie butla.boje sie ze mala nie bedzie przybierac tak jak do tej pory.
  • moja corka w wieku 3m wypija po 100ml mleka co 2gora3godziny,na opakowaniu zalecane jest w tym wieku po 150,co robic kiedy ona z trudem wypija to 100 no chyba ze w nocy gdy jest na pol spiaca to wypije bez problemu , czy to normalne ze pije tyle a nie wiecej???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się