-
Witam serdecznie forumowiczki,
mam problem z karmieniem mojego malca. Jesteśmy już 12 dni po cc. Niestety podczas operacji wystąpił konflikt głównych grup krwi i jak mały dostał zaraz żółtaczkę to ciągle leżał pod lampami i bardzo powoli spadał poziom bilirubiny.
Niestety to nie sprzyjało mojej laktacji. Nawału pokarmu nie miałam i mały mógł 2h być karmiony z piersi, co chwile zasypiał i za chwilkę budził się i szukał cyca. Nie najadał się. Nie mogłam go ciągle mieć przy sobie, musiałam go...
-
Witam ponownie,
jak pisałam, synek mało przybiera na wadze bo słabo ssie, tylko jak leci mleko na początku, potem po prostu przestaje ssać lub tak lekko muska tylko pierś a nie ssie.
Przybierał 160g na 2 tyg, teraz przybrał tylko 60g na tydzień, cały czas nie dokarmiłam-tylko pierś.
Co moze sie stac jezeli by tak nadal przybieral (ale nie tracil wagi)?
Czy to jest grozne dla dziecka? Czy po prostu wolniej rosnie ale nie zaburza to rozwoju?
-
Pani Doktor,
moja 2 tygodniowa córeczka urodziła się z wagą 2890g, przy wypisie ze szpitala waga spadła do 2710g. Po jednodniowym pobycie w domu ze względu na senność i apatię, brak łaknienia trafiła ponownie do szpitala, gdzie stwierdzono iż przyczyną tego jest żółtaczka. W szpitalu była karmiona mlekiem matki oraz dokarmiana butelką, po 7 dniach pobytu z wagi 2720g przybrała 2940g. Niestety po powrocie do domu pojawił się problem z karmieniem-zasypia przy piersi, bardzo wolno ssie.Zaczęłam...
-
Czy ja zwariowałam, czy [i]wszystkie[/i] kobity słyszą, że mają "za mało pokarmu"? Co jest grane, bo naprawdę wygląda mi to na plagę egipską i zmowę ciemnych mas pardon mocy! Ja rozumiem odosobnione przypadki, ale żeby dookoła same takie? Albo te dzieci "nie umiejące ssać" - i nie są to wcześniaki, bo u takich może tak być, ale zdrowe byczki najczęściej rodzone [i]po[/i] terminie! Najciekawsze tu jest to, że to właśnie w tych przypadkach słyszę od mam o "terrorze laktacyjnym" - i wreszcie zac...
-
Mój synek ma dwa miesiące. Od urodzenia karmię go piersią. Od około dwóch tygodni mam za mało mleka. Przystawiam go do piersi często, piję herbatki na laktację, ale wieczorami mały jest głodny a ja już nie mam pokarmu. Dopajam go butelką - pokarmem ściągniętym w nocy (bo wtedy mam nawał). Co mam zrobić, żeby wszystko wróciło do normy i żeby odstawić butelkę? Czytałam, że należy często ściągać pokarm, a nawet "pompować na pusto" - ale to mi się udaje robić tylko w nocy i jak na razie każdego w...
-
mały urodził się duży 4850, od najniższej wagi w 6 tyg przybył 1550g, potem w 4 tylko 330g i teraz w następne 3 tyg 300g, dziecko jest pogodne, nie płacze prawie wcale, w dzień je co 2-3 godz(bo tak chce, jak częściej przystawiam protestuje), w nocy śpi ze mną więć potrafi nawet pół nocy przewidsieć na piersi, piluch moczy przynajmniej 8, po nocy aż ciężka, kupa co 2 dni, intuicja podpowiada mi że jest ok, ale się boję że nie mam racji, mąż zdania że powinnam dać butlę, a ja nie jestem może f...
-
Moja córeczka urodziła się 04.06.2011 z wagą 3450 g, tego samego dnia wyszłyśmy już ze szpitala, przybierała ok.250 g tygodniowo, jest karmiona tylko piersią. Ja mam bardzo dużo pokarmu, mała je chętnie.Wczoraj skończyła 14 tygodni i wszystko byłoby dobrze ale w ciągu ostatnich 20 dni przybrała tylko 90 g:(Jestem tym bardzo zmartwiona. Maluda jest karmiona na żądanie, ale zauważyłam w ciągu ostatnich 4 tygodni, że chce częściej jeść w dzień jak i w nocy.Dodam że mieściła się zawsze w siatc...
-
Proszę o pomoc, bo mam mętlik w głowie. Moja córeczka rozpoczęła 9 t.ż. Od początku karmię ją tylko piersią. Podejrzewam, że mam za mało pokarmu. Córeczka bardzo płacze wieczorami i w nocy. Postanowiłam odciągnąć pokarm laktatorem. Udoiłam przez cały dzień 60 ml i to jej podałam po karmieniu UU wieczorem. Pięknie spała, w nocy tylko 3 pobudki na karmienie zupełnie bez płaczu. Następnego dnia powtórzyłam schemat. Podałam znów 60 ml, więcej nie jestem w stanie wycisnąć z piersi. Niestety do 3 ...
-
Witam kochane. Pomóżcie.
Z syniem wyszłam ze szpitala 12 dni temu, a maluch ma 20 dni. W szpitalu byliśmy długo bo miał bardzo dużą żółtaczkę. Był przez to też dokarmiany przez 2 dni bo musiał leżeć cały czas pod lampami a ja nie dałam rady ściągnąć za wiele pokarmu, kilka ml zaledwie. Udało mi się w tym czasie kilka razy dostać go do karmienia piersią. Od tego czasu karmię tylko piersią, na żądanie. Czasami mam wrażenie, szczególnie w nocy, ze nie odchodzi od cycka. Jak przyśnie i go odkł...
-
Witam się nieśmiało i proszę o pomoc.
Mój malec ma skończony miesiąc i od początku nie przybiera zbyt wiele na wadze - na tydzień około 150dkg. Pediatra od razu powiedziała żeby dokarmiać bo mam za mało pokarmu, na początek raz dziennie i zobaczymy co dalej. Mniej więcej po 2 tygodniach moich starań żeby maluszek zaczął przybierać więcej złamałam się i podałam mu butelke.
Nie miałam nawału pokarmu jak zwykle maja dziewczyny po porodzie tzn piersi nie bolały mnie czułam tylko lekki dyskomf...
-
Witajcie,
ja znowu z pytaniem, echh... Jutro muszę wrócic na studia, niestety, troche
postawiono mnie pod scianą, bo to juz sesja, a ja opusciłam 5 zjazdow w ciazy
i po porodzie.
Mlody ma 19 dni, karmie piersią, od poniedziałku - mały na tejże piersi wisi
niemal cały czas. Nie udało mi się przez te 2 tygodnie od wyjscia ze szpitala
zgromadzis tyle mleka, zeby starczylo na 2-dniowy zjazd. (2 razu po 10 godzin).
Plan mam taki: wezme go ze soba na pol dnia (jak mnie nie wyrzucą ....
-
Dziewczyny ostatnio zauważyłam że mała robi mało siku, pielucha zmieniona po 3 godzinach a tam bardzo mało. Karmię często bo co godzinę lub dwie chyba że przyśnie to dłuższa przerwa, może zmniejsza mi się ilość pokarmu???. ostatnio zrobiłam próbę dałam herbatkę i wypiła całe 100 ml i dosłownie za godzinę pielucha mega ciężka.
-
duze potrzeby-mało pokarmu?jestem mamaą 2 miesyecznej dziewczynki z duzymi
potrzebami,mała do tej pory bardzo ałdnie przybiera na wadze jest karmiona
tylko piersia,od tygodnia zaczeło mnie niepokic coraz czstsze woałnie o piers
nawet co godzinkę w nocy 5 pobudek,mała na dodatek kiepsko sypia.miewa kolki i
koi swoj niepokoj przy piersi,bardzo czesto czuje ze piersi nie nadazaja z
laktacją:(mała potrafi siedziec z godzine i sie denerwować,w nocy jak woła
rzadziej co 2-3 godz piersi sa peł...
-
Witam serdecznie.
Pani Moniko oraz inne forumowiczki, proszę o radę w poniższej sprawie.
Po pierwsze, moje dziecko nie żąda piersi, ale wiem że są takie dzieci, to
mnie nie martwiło nigdy. Tak praktycznie było od początku, to ja w sumie
decydowałam kiedy ją przystawiałam do piersi. Jak ją przystawię to je chętnie,
ssie około 5 min., wieczorem i w nocy dłużej. Ogólnie teraz ma około 6-7
karmień w dzień oraz 2-3 w nocy. Sama z siebie też czasem zażąda ale rzadko to
się dzieje. Poza tym ...
-
Problem jest następujący: dziecię ma dwa tygodnie, od początku na piersi, bez dokarmiania, bez smoczków. Na początku przybierało modelowo, za dużo nawet, teraz trochę za mało - ok. 18g na dzień. Karmię na żądanie, co znaczy czasem co 2,5 - 3 godz, a czasem co pół godz - godzinę. Efektywnego ssania jest na moje oko za mało, po pierwszych 3 - 4 minutach zaczyna się mlaskanie, cmokanie, przysypianie, a także zaciskanie dziąsełek. Wydaje się, że napija się, ale już nie je tego bardziej gęstego po...
-
Mój problem występuje już drugi raz. Pierwszy raz w roku 2008, przy karmieniu syna. Teraz znowu to samo :(
Córkę urodziłam przez cc 5 listopada. Była szybko przystawiona, bo po około godzinie od porodu. Nie jest typem ssaka. Każda minuta karmienia jest cenna (dla mojej laktacji). Już w szpitalu ssała bardzo krótko, bardzo leniwie, zasypiała po chwili i żadne "szturchania" nie pomagały. Na karmienia musiałam ją wybudzać, a udawało się to tylko przez rozebranie i zmianę pieluchy, inaczej nawe...
-
Witam,mój synek ma 4 tyg.Mam problem na początku karmienia mam b.duże cisnienie w piersiach tryska na pol metra:) Mały szybko je aż placze przy ciągnięciu mleczka aż "skrzypi"to jego oddech nie może synchronizowac z połykaniem bardzo się męczy:(a apetyt ma bardzo duży przytyl już 1,2kg.ale mało tego bardzo mu się ulewa nie nadąże prać ubranek, pieluch tetrowych, sliniaszkow, swoich ubran czy dywanów:)i cześciej ulewa sie mu mlekiem nie "serwatką"oczywiście po ulaniu musi dojeśc:) co chwile po...
-
Mam 2 tygodniowego syna. Od 3 dnia życia karmię go piersią (wcześniej był w
inkubatorze). Jak byłam w szpitalu, to piersi były nabrzmiałe, czułam, że
pokarmu mam dużo.
Teraz od tygodnia piersi są mniejsze, szczególnie prawa, wydaje mi się, że
jest w niej b. mało pokarmu. Nie wiem co zrobić, żeby było go więcej. Mój
syn jest z gatunku raczej niejadków, je co 3-4h (w nocy zdarza się co 5h) i
ssie najwyżej 15-20 minut w dwu turach, już go nie wybudzam częściej na
karmienia do 2-3h, bo na...
-
4.07. urodziłam sn córeczkę, dziś kończy 5 dobę. Waga urodzeniowa to 3090g, spadła po pierwszej dobie o 130g, następnie zaczęła niewiele przybierać, po 3 dobie wypuścili nas ze szpitala.
Karmię ją na żądanie, średnie w odstępach 45 min – 3 godz. po 10 min do 75min. z jednej lub z 2 piersi. Odruch ssania ma bardzo ładny.
Nie miałam nawału, po dotyku nie jestem w stanie rozróżnić z której piesi karmiłam, ale mleko chyba jest bo zaczynając karmieni to z drugiej piersi intensywnie k...
-
Mam prośbę o poradę. Mój synek ma skończone 8 tygodni i waży 6200 kg. Był i jest duży. Urodził się o czasie z wagą 4020, mierząc 58 cm. Był dokarmiany od drugiej doby życia przez 7 dni, bo miałam problemy z laktacją. Wypisano nas ze szpitala z wagą 3970. Teraz karmię go tylko piersią. Mały jest wielkim śpiochem i przeważnie muszę budzić go na jedzenie a w trakcie w nocy wybudzać, bo przysypia. Pobudka jest więc w ciągu dnia co 3 godziny a w nocy co 4. W nocy potrafi spać dłużej bez jedzenia (...