mali

(67 wyników)
  • Synek (niedawno skończone 5 miesięcy, waga 6,440, urodzeniowa 3,100) ostatnio zaczął bardzo mało przybierać na wadze (ok. 60 gr na tydzień). Jesteśmy w trakcie badań (mocz - ok, morfologia - ok, rozmaz - wysokie kwasochłonne - do tej pory nie rozszyfrowane dlaczego, bo Mały nie przejawia żadnych objawów alergii, kał na posiew - czekamy na wyniki). Mój mąż upiera się, że Mały po prostu mało je. Moim zdaniem je w granicach normy. Proszę o ocenę: 1.00 - 140 ml mleka 6.00 - 140 ml mleka 9.30 -...
  • Mój synek ma 4,5 m-ca i wydaje mi się że za mało je mleka. Kiedys jadł już 150 ml 6 razy dziennie potem jadł mniej 120 teraz je 80 a dziś pzreszedł samego siebie. 3:00 100ml MM 6:00 100ml MM 9:00 60ml MM 12:00 Marchewka z ryżem Hippa 120g ( po raz pierwszy cały słoiczek bo normalnie to jadł pół) 14:30 125ml MM 17:00 jabłko utarte całe 18:30 MM 60 ml (choć nie chciał wcale) 20:00 MM 70 ml i zasnoł Ostatnio jadł dłuższy okres tak że w nocy 150 a w dzień 120 potem juz w nocy 120 a ...
  • Witam Mój [u]12m-czny synek [/u]jest fanem cycusia a ze zjedzeniem czegokolwiek innego minęło sporo czasu zanim dał się przekonać:/ Obecnie większą część dani spędza z nianią i zastanawia mnie czy dobrze robimy, [u]iż ma tak długie przerwy pomiędzy posiłkami i czy porcje nie są zbyt duże[/u]? Dodam tylko że synek ma kłopot z jedzeniem większych kawałków (w sumie to wszystko musi być mocno zmiksowane) i odmawia jedzenia bułeczek, chrupek, owoców w kawałku itp. Jego posiłki wyglądają ...
  • Witam, córka 12,5 m-ca waży 8170g. Potroiła wagę urodzeniową, ale przez 4 mce przybrała 1kg. Wszystko na granicy normy. Jest na piersi jeszcze, 4-5 razy na dobę. Poza tym 150 ml mm i inne posiłki, tyle, że w małych ilościach, po 3 łyżeczkach ma dość i zaciska szczęki, więc oszukujemy ją, żeby zjadła więcej- np. zamiast łyżeczki z owocami dostaje obiadek itd. Masło dodajemy do kaszki, je bułkę z masłem, ale to nigdy nie są pełne porcje, do tej pory niczego nie zjadła w ilości min 100ml,...
  • Witam, ponawiam moje pytanie, gdyż strasznie mnie ono nurtuje:)) Córeczka ma skończone 14 msc i wypija jedynie 250-280 mm na dobę przed snem. Nie akceptuje kaszek, rano wyraźnie chce kanapki na śniadanie. Do niedawna dopijała jeszcze 100-150 ml mleka nad ranem, ok, 5 godziny. Obecnie, zgodnie z moimi staraniami (zęby!) zaprzestała tego. Oprócz tego zjada w ciągu dnia kanapkę z serem białym/żółtym, jeden jogurt. Czy nie za mało mleka? Nasz pedaitra stwierdził , że w sam raz, ale przecie...
  • Witam, proszę o ocenę schematu żywienia mojego synka. Jutro kończy 9 miesięcy. Schemat wygląda mniej więcej w ten sposób: 5-6 180 ml mm + 1 płaska łyżka stołowa kaszki nestle 5 zbóż z lipą (glutenowa) 9-10 3 łyżki stołowe kaszki Holle 3 zboża (bezglutenowa) na 100 ml wody + ok. 100 g owoców ze słoiczka 13-14 Obiadek domowy (ew. coś ze słoiczka) 150-200 g: warzywa+mięsko (lub ryba) z łyżeczką masła i żółtkiem co drugi dzień, deserek 1/2 słoiczka jogurtu z owocami (słoiczek Hippa lub babydr...
  • Witam, Mój synek ma 9 miesięcy, jest karmiony piersią i dostaje dodatkowe posiłki mniej więcej zgodnie ze schematem - kaszki, obiadki warzywno-mięsne i owoce. Ma swoje upodobania, jak np. banan, za którym przepada i po zjedzeniu którego dosłownie uderza w płacz domagając się dalszej porcji :-) Czy w takiej sytuacji uznać, że dziecko sobie nie pojadło i podać mu kolejnego (pół?) czy też uznać to za czyste łakomstwo i nie ulegać? Wydaje mi się, że banan jest pożywny i to sporo dla takiego malu...
  • Pani Doktor, mój synek skończył 6 m-cy. Jest karmiony piersią. W nocy budzi się co 2 - 3 godz. na karmienie. nie wiem ile zjada. Kończy około 6:00-6:30 pić. Potem jego menu wygląda nastepująco: 6:30 - kp 10:00 - 10:30 - zupka/obiadek 130g + troszke soczku do popicia z kubeczka 14:00 - kp (mam wrażenie, że zjada niewiele, ale nie wygląda na głodnego) 16:00 - 16:30 - deserek 130g 19:00 - kaszka glutenowa + kp Po owocach i obiadku nie chce popijać piersią, więc praktycznie kp są 2. Czy ...
  • witajcie, moja córcia zaczęła się znowu częściej budzić w nocy i zastanawiam się czy nie jest to wynikiem za małej ilości jedzonka w ciągu dnia. Jej schemat wyglądał następująco: 7 - pierś 10-11 pierś (poprzedzona kilkoma łyżeczkami sinlacu bo zastąpi on moją pierś jak wrócę do pracy) 13-14 obiadek=słoiczek warzywny 130g 16-17 podwieczorek=słoiczek owocowy 130g 19:30 pierś 23-24 pierś 3-4 pierś Teraz karmienie z 23-24 przesunęło się na ok. 22 i potem do 7 rano wstaje jeszcze 2-3 razy...
  • Witam, Moja córcia skończy jutro 14m-cy. Jej schemat żywienia: ok. 8 rano - 180ml mlecznej kaszki Bobovita ok 10:00 - kanapeczka z masłem lub bez masła ok. 12:30 - 210ml mleka Bebilon 2HA (+ dwie łyżeczki kaszki) o 15:30 obiadek - 250g słoiczek lub ugotowane warzywa. ok 18 - deserek lub kanapka w zależności od tego co zje na drugie śniadanie o 19:30 kolacja - 160ml kaszki "na dobranoc" Bobovita duzo pije herbatek - 500ml i oczywiscie przegryza chrupkami ryżowymi lub kukurydzianymi...
  • Witam Mam ogromny problem i już sama nie wiem co robić. Mój 14 miesięczny synek ostatnio odmówił całkowicie jedzenia. Zawsze był z nim problem pod tym względem. Żeby zjadł cokolwiek musiałam zapewnić mu jakieś zabawki,żeby miał zajęcie i wtedy jakoś nam "szło" to karmienie-potrafił wówczas zjeść całkiem ładnie. Od kilku dni jednak nie wiem co się stało,bo nagle przestał jeść i nic nie pomaga. Potrafi nie zjeść kolacji, a kiedy rano wstaje po 14 godzinach nadal nie jest głodny,ale sta...
  • Witam Mój synek skończył roczek. Waży 9kg,mierzy 77cm. Nigdy nie jadł za dużo i dlatego zaczęłam dokarmiać go w nocy.Zdarzały się bowiem miesiące, kiedy przybierał tylko 40 lub 70 gram. Ostatnio jednak zaczął jeść troszkę lepiej i przybrał w ciągu miesiąca 260g zaczęłam się więc zastanawiać czy nie czas już zakończyć nocne karmienie. Przykładowy schemat naszego żywienia wygląda tak: 8.00 Kaszka z owocem lub sinlac ok.120ml 10.00 Danonek 80ml lub owoc(pomarańcza, kiwi,gruszka itp.) ...
  • Zaczełam rozszerzać mojemu Maluchowi dietę, gł. dlatego że bardzo dużo budził się w nocy i ciągle chciał pić. Skończy za 2 tyg. 6 miesiącY, karmię piersią. Ostatnio pediatra ustalił mi taki rozkład posiłków: ok. 8.00 cycuś ok. 10. deserek (jabłuszko)+dokarm. piersią ok. 12 zupka+dokarm. piersią (na spacerku trochę herbatki lub soczku z wodą) ok. 15 zupka II+dokarm. piersią (na II spacerku trochę soczku lub herbatki) ok. 18 deserek (jabłuszko)+dokarm. piersią ok. 20 (po kąpieli) kasz...
  • Mam 7 misięcznego synka, w dzień mało wypija mleka(co zrobić żeby się najadał więcej) oto jego schemat jedzenia: - 8:00 mleko modyfikowane z kaszką max 30-60ml - 10:00 mleko modyfikowane max 30-60ml - 12:30 obiadek ze słoiczka cały 130g - spacerek od 13:00 do 15:00 - 16:00 mleko modyfikowane 60ml - 17:00 słoiczek z owocami cały 130g - 18:00 mleko modyfikowane max 60ml - 20:00 mleko Bebilon na dobranoc 120ml spokój do 23:30 - 23:30 mleko modyfikowane 150ml - 2:30 mleko modyfikowan...
  • Witam córka niedługo skończy pół roku a ja wracam do pracy. Diete rozszerzam jej od jakiegos czasu i na chwile obecna jeden posiłek ma niemleczny - zjada cały mały słoiczek warzywny, pomału wprowadzam mieso. Dodatkowo przed snem podaje jej kleik na wodzie (ma alergie na mleko) z dodatkiem owoców, którą potem popija piersią. Reszta to tylko pierś. W czasie mojej nieobecności córka ma 4 posiłki - jeden to zupka a co z pozostałymi? Czy nastepujacy schemat jest prawidłowy: 5 - pie...
  • Witajcie moja córeczka własnie skończyła 10m-cy, waży 10,800 i 76cm a to nasz schemat: 6-7 rano pierś 9-budzi się 9.30 kaszka na wodzie +owoce słoiczek 130g, lub twarożek+owoce albo jogurt+owoce do tego pare kawałeczków chlebka z mięskiem ale wiecej chlebka niż wędlinki bo bardziej lubi pieczywo. 13-pierś była-a teraz dodaje do niej parę łyżeczek obiadu 30-50ml wiecej niechce 15.30obiad warzywka+miesko z królika,kurczaka z kaszką jaglaną lub makaronem jak gotuję albo słoiczek,żółtko ...
  • Proszę o ocenę schematu żywienia 7 miesięcznego chłopca (ponad 10kg, ale po skończeniu pół roku znacznie zwolnił z przybieraniem na wadze, ubranka r. 86 - na styk): 4 (rzadko) - 100ml mleka 6-7 - 50ml mleka + kaszka ryżowa owocowa na 150ml mleka (nie zawsze zjada całą, ale nie mniej niż 100ml mleka w sumie, jeśli jadł o 4 to nie ma tego posiłku, a budyń podajemy ok. 8) 9-11:30 - kisiel mleczny (co drugi dzień z dodatkem 0.5 żółtka) na 200ml mleka + słoiczek owoców (125g) 12:30-1...
  • Witam. Chciałabym zapytać czy zaparcia przy jednoczesnym braku apetytu mogą być objawem jakieś choroby? Jeśli tak-jakiej? Moja córka ma 9,5 miesiąca. Do 6 miesiąca była na piersi. Od 3 miesięcy męczymy się z rozszrzaniem diety. Na dzień dziejszy nasze menu wygląda tak: 8:00 - mleczna owsianka lub Nestle Sinlac - zjada 5 -8 łyżeczek (jeszcze 2 tyg temu umiała zjeść ok 40-50ml); 9:30 - ok 1/2 kromki chlebka z masełkiem i jakąś delikatną wędliną (zjada chętnie a daję bo wiem, ...
  • witam! Jestem w kropce, bo Mały (7,5 ) strajkuje i nie chce pić mojego mleka - pije tylko troszkę 5 minut wieczorem 2 razy w nocy albo raz 5 minut w nocy i rano czasem, jest gorąco, proponuję pierś nie chce i odpycha mnie. Gdybym nie dopajała łyżeczką w trakcie posiłków to by nie pił wcale, a są upały! Dodam, że chłopaczek mój nie nauczył się pic z butelki. W ogóle przeraża mnie to że tak mało mleka pije, kasze też je na wodzie bezmleczne może te kasze wymienić na kaszki na mleku? Pro...
  • Witam Panią Doktor i doświadczone mamy. Mój synek 28 skończył 4 m-ce i zaczęłam mu rozszerzać dietę (ma skazę, więc trochę obaw było). Jakieś 10 dni temu podałam mu jabłko, a potem kaszkę ryżową o smaku jabłkowym do jednej butli mleka. Na początku jabłuszko mu smakowało (zjadał po pól słoiczka) ale po wprowadzeniu do diety marchewki mały odmówił całkowicie jedzenia i jabłka i marchewki. Wróciłam więc znów do samego jabłka, ale niestety nic to nie dało; kaszkę jada nadal, ale przy jabłku...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się