mali

(71 wyników)
  • Witam, Mój synek ma 16 miesięcy i czekają nas wielkie zmiany. Do tej pory mieszkaliśmy z moimi rodzicami. Małym zajmują się dziadkowie gdy ja idę do pracy, a mąż pracuje za granicą. Mąż wraca do kraju na stałe i planujemy przeprowadzkę do innego miasta kilkaset kilometrów dalej. Martwi mnie jak synek to przeżyje. Z dziadkami spędza mnóstwo czasu, po prostu ich uwielbia. Wiem, że będzie bardzo tęsknił. Co prawda tam też są dziadkowie ale do tej pory synek widział ich tylko raz i w ogóle n...
  • Martwi nas, że nasza 2-letnia córka bardzo mało mówi. Owszem stara się powtarzać po nas niemalże wszystkie słowa, czasem śmiesznie je przekręcając, ale w normalnej rozmowie używa tylko kilku do kilkunastu podstawowych wyrazów. Potrafi powiedzieć więcej, ale nie używa ich. Woli czasem powiedzieć "to" niż konkretnie daną rzecz nazwać. Trochę nas to martwi, bo dzieci znajomych w tym wieku mówią już bardzo ładnie. Dodam, że od wczesnych dni życia naszej córki pracujemy z nią: dużo r...
  • drodzy rodzice, nie wiem, czy ktoś ma ten sam problem co ja. Martwię się tym, że moja 9-cio miesięczna córeczka jest bardzo poważnym dzieckiem, rzadko się uśmiecha, prawie nigdy się nie śmieje w głos, no chyba, że ją tato połaskocze. Niby rozwija się prawidłowo, powoli, ale w normie, tzn. skończyła niedawno 8mies. i turla się, sama siedzi, jeszcze nie raczkuje, ale klęczy i próbuje z klęku wstac na nóżki. Nie chorowała we wczesnym dzieciństwie, była od samych narodzin bardzo zdr...
  • Znane są bunty dwulatków i nastolatków, w literaturze opisuje się też bunty 5,5 latków, a rodzice doświadczają buntów uczniów, przedszkolaków, niejadków i niezliczonych buntów dzieci w różnym wieku. Bunt jak bunt - zazwyczaj wybucha nagle, ma bardzo ostry i konfrontacyjny charakter, a zakwestionowane zostają wszystkie dotychczasowe reguły i władza. No i trzeba go jakoś opanować. Postarajmy się przynajmniej na chwilę założyć, że dzieci naprawdę są małymi i kompletnymi ludźmi i działają racjon...
  • Witam, Nasza 20-miesięczna córeczka bardzo mało mówi. Mówi mama, baba, dziadzia, tata, dzidzi, lala i wiele innych, ale aby nam coś pokazać używa głównie "yyyy" lub "eeee". Wiem, że dzieci w tym wieku mają bardziej rozbudowany słownik. Dlaczego nasze dziecko nie? Dodam, że bardzo dużo z nią rozmawiamy używając normalnego, nie "zdziecinniałego" języka, dużo jej czytam... Myślałam, że to rozwinie jej słownictwo. Co można robić? Jak stymulować mowę dziecka? Pozdrawiam...
  • niedawno maj syn skończył 3 latka i baaaardzo mało mówi,właściwie prawie nic,tylko jakieś słówka ,z otoczenia w rodzinie wszyscy go rozumiemy ale obcy nie zrozumie,poza tym chce go na jesień do przedszkola zapisać i tu moze być duży problem,bo nie będzie umiał sie z nikim porozumieć,nie wiem co robić,iść z nim do logopedy?czy może ma jeszcze czas,zaczynam się martwić:(dodam,ze poza mówieniem jest bardzo rezolutny i wszystko dobrze rozumie co sie do niego mówi
  • Moja córka rośnie na małego złośnika. Jak czegoś nie dostanie od razu się złości czasem płacze. Ma niecały rok. Co zrobić żeby ją tego oduczyć? Nawet bawiąc się ze mną denerwuje:/czym to jest spowodowane?jakieś błędy wychowawcze?czy za dużo jej pozwalam?
  • mój 4 letni syn uwielbia kobiece stopy w cieniutkich rajstopach. Dotyka je, każe deptać sobie rączki, doprowadza tym do szału siostrę a mnie zaczyna niepokoić. Czy to już problem, czy mam szukać pomocy, a jeśli tak, to gdzie? I czemu tak się dzieje?
  • Jestem załamana postępowaniem mojego 14 miesięcznego Jaśka ciągle chce stawiać na swoim, ostatnio o wszystko płacze, wymusza krokodyle łzy, zanosi się zupełnie nie wiem jak reagować często ulegam jego łzom, choć mąż mnie karci, że wychowuję małego terrorystę ale serce mi się kraja, gdy słyszę ich za ścianą Jaś chce pilota a tata nie chce dać wrzask, jakby go obdzierali ze skóry dobrze że mieszkamy w domku jednorodzinnym, bo sąsiedzi by tego nie znieśli poradźcie, co robić w takich sy...
  • witam moja córcia skończyła 4 latka i malo mówi ale widac postepy bo juz w miare czesto pyta nas co to jest itd. jest problem z przedszkolem otórz chodzi tam od wrzesnia bo wspólnie z pediatra zdecydowalismy ze jest jej potrzebny kontakt z rówiesnikami wydaje mi sie że lubi tam chodzic bo nie miałysmy problemu z płaczem bo odrazu jakby jej sie tam spodobało i rano jak tylko sie obudzi biegnie mnie tez budzic i mówi ze idziemy do przedszkola problem polega na tym ze w domu prubuj...
  • jak postępować z małą buntowniczką.Córcia ma 10 miesięcy od około miesiąca barzo trudno ją przewinąć ,przebrać itp.Reaguje złością ,płacze(tak naprawdę to jedyne momenty gdy tak się zachowuje).W kąpieli super a potem płacz przy przebieraniu.Odwracam jej uwagę ,daję coś do rączki ale nie skutkuje.Jak postępować z dzieckiem w takim wieku.Nie chcę jej ustępować ale co w zamian?Mała rozumie jak się mówi do niej nie rób,nie idz itop.Myślę że powoli próbuje manipulować.Jak radzicie s...
  • Jakie jest prawdopodobieństwo, że dziecko naprawdę może mieć cechę "wrodzoną" popychającą go do bycia w centrum uwagi za wszelką cenę? Nigdy mówiąc szczerze nie postrzegałam syna w ten sposób. Owszem myślałam "absorbujący". Oczytuję się poradnikami a mimo to widzę, że popełniam błędy wychowawcze i prawdopodobnie nie poświęcam mu wystarczająco dużo uwagi. Choć kiedy był mały poświęcałam mu najwięcej uwagi ze wszystkich moich dzieci, a mimo to wciąż krzyczał o wszystko i wszystkich, od 18...
  • Mój synek jest bardzo nieśmiały. Bardzo często, mimo, że przed wejściem do jakiegoś pomieszczenia przypominam by powiedział "dzień dobry" czy też "cześć", nie mówi. Często nie odpowiada cześć swoim kolegom. Gdy wchodzimy do mieszkania dziadków, nie trzeba mu nawet przypominac, bo od progu ładnie i głośno mówi "dzień dobry", bo tam się nie wstydzi i dobrze czuje. często nie mówi dziękuje, bo... chyba zapomina albo wstydzi (prezenty dostaje np. od cioci-czyli osoby mu znanej, przy...
  • witam, jestem mamą 10 misięcznego chłopca, jest on całym moim światem, ale niestety nic poza nim już nie dla mnie:( nie chodzi o to, że się użalam z powodu braku czasu, czas się znajduje , ale mi brak sił na jego wypełnienie czymś dla siebie. co robię nie tak, że mój syn nie chce się sam bawić dłużej niż 5 minut, zaraz raczkuje do mnie wspina się na moje nogi i chce na ręce, jak go posadzę, albo zaniosę do zabawek jest płacz na cały dom, chyba nawet cała dzielnica go słyszy.nic ...
  • Witam, mam synka w wieku 6 lat. Mam z nim pewne problemy - nieustannie obraża sie na swoich rówieśników. Nie przyjmuje do wiadomości, ze dzieci mogą bawić sie w inne zabawy niż te które on zaplanował. Nie dopuszcza myśli ze koledzy maja tez innych kolegów prócz niego. Niestety obraża sie na wszystkich wokoło. Nie wiem juz jak mu tłumaczyć, że powinien bawić sie z innymi dziećmi wspólnie, że nie wolno tylko żądać, ale trzeba czasem zgadzać sie z innymi i dawać od siebie. Czasem nie mam j...
  • Witam Pani Justyno.wiem ze ma Pani wieksze doswiadczenie niz ja w wychowaniu dzieci.Chodzi o mojego syna 3 latka.Jest bardzo ruchliwy,mało mówi,pokazuje paluszkiem.z tego co mówi to ma-jak cos daje,tata,baba,am,brum wskazuje na samochód mówi jak pies sie nazywa daje mu jesc,mówi mama do mnie jak czegos chce.Jest wesoły,usmiechniety-choc czasem sie zlosci jak nie zrobie tego co chce.sam zjada posiłki.Rok temu stukał głową w podłoge jak cos go zdenerwowalo albo rzucal sie na podloge.Bał się obc...
  • Witam! Niewiem co myśleć o zachowaniu synka. Ma 14 miesięcy, do roczku spał bez problemów w swoim łózeczku. Jak się przebudził, dawałam wody, smoka, ugłaskałam i spał dalej. Od jakiegos miesiąca wymusza przy każdym przebudzeniu branie na ręce i żeby zasnął spowrotem muszę się z nim położyć w naszym łóżku i jego położyć NA SOBIE (brzuszek do brzuszka). Jak leży obok to od razu się na mnie gramoli. NIe daje mi to spać po nocach, a już pracuję więc padam ze zmęczenia. Próbowałam uśpić ponownie w...
  • Mam dwoch synow, 4 lata i 15 miesiecy, jak maly sie urodzil bylam dumna ze starszego bo byl zakochany w bracie pomagal mi caly czas calowal tulil itp, jednak im mlodszy rosl tym juz mniej bylo nad nim zachwytow.. teraz owszem ma przejawy opiekunczosci ale wiekszosc dnia to szarpanie popychanie spychanie przyduszanie itp. nie wiem jak mam reagowac bo owszem czasami widze ze robi to niechcacy ale to rzadko a czesciej robo to celowo np biegnie i celowo w biegu go popchnie a mlody...
  • pani doktor mam syna prawie 4latek który często choruje. ma też obniżone napięcie mięśniowe i jest rehabilitowany. ze względu na to nie chodzi do przedszkola. jest jedynakiem a ze względu na częste chorowanie ma mały kontakt z dziećmi i widzę że czuje się trochę samotny. chce bardzo pieska.zastanawiamy się nad kupnem małego. z testów alergicznych wyszło że synek nie jest uczulony ale jest za to dzieckiem trochę nadpobudliwym wszędzie jest go pełno nie dokańcza zaczętych spraw szybko się...
  • Witam. Mam taką sprawę. Moja córeczka ma 22,5 miesiąca i mało mówi. To znaczy mówi: tata (na mnie też mówi tata - mówię powiedz mama a Ona tata), daj, nie, sisi (siusiu), tak, ka (kot). Poza tym to mówi dużo w swoim własnym narzeczu:) Poza tym jest bystra, wszystko rozumie, wykonuje polecenia (nawet proste dwu stopniowe). Nie wiem czy ta mowa to już problem czy jeszcze dać jej czas? Martwi mnie to, że mówi na mnie tata - choć wcześniej jak miała 13-14 miesięcy to mówiła mama. ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się