Dodaj do ulubionych

Masa makowa

23.12.11, 15:14
Jeżeli kupujecie gotową masę makową do klusek, to co dalej z nią robicie? Czego dodajecie?
Pomóżcie, please, to moja pierwsza samodzielnie przygotowywana wigilia :).
Przy czym nie ukrywam, że na razie idę po najmniejszej linii oporu, bo nie mam warunków do normalnego gotowania, większość dań jest z gotowych półproduktów.
Obserwuj wątek
    • Gość: bea Re: Masa makowa IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.11, 17:36
      Nigdy nie korzystałam z gotowej masy, ale zrobienie jej samodzielne jest bardzo proste.
      Wystarczy w piekarni/ cukierni poprosić o zmielenie maku i w domu ugotować go z masłem, mlekiem, cukrem i bakaliami dodając wszystkiego w zależności od pożądanej gęstości.
      Masa jest pyszna i bez zbędnych dodatków typu E.
    • jhbsk Re: Masa makowa 23.12.11, 18:00
      Odradzam. Słodkie świństwo śmierdzące olejkiem migdałowym. Przesłodzone tak, że już niczym nie doprawisz.
      • Gość: aqua48 Kluski z makiem IP: *.aster.pl 23.12.11, 20:15
        Gotową masę (dwie łyżki stołowe) wkładam do rondelka dolewam dwie-trzy łyżki miodu i dodaję łyżkę masła, rozgrzewam mieszając, aż wszystko się połączy i do tego wrzucam odcedzone kluski. Masy do klusek nie trzeba więcej.
        • alienka20 Re: Kluski z makiem 24.12.11, 09:08
          Dzięki wielkie, na tę chwilę to było mi akurat potrzebne :).
          Pozdrawiam i życzę spokojnych i wesołych świąt :).
      • mhr2 nie wszystko jest "świństwo",warto sprubowac 24.12.11, 09:48
        jhbsk napisała:

> Odradzam. Słodkie świństwo śmierdzące olejkiem migdałowym. Przesłodzone tak, że
        > już niczym nie doprawisz.
        • Gość: gość Re: nie wszystko jest "świństwo",warto sprubowac IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.11, 16:49
          Jadłaś kiedyś ciasto z taką masą makową naszpikowaną sztucznym miodem, i konserwantami, taką co to zawiera niecałe 30% maku? Myślę, że nigdy takiego "smakołyku" nie jadłaś, bo nie pisałabyś takich głupot.
          • mhr2 u nas wspaniale,jeszcze cos masz na sercu 28.12.11, 16:52
            Gość portalu: gość napisał(a):

> Jadłaś kiedyś ciasto z taką masą makową naszpikowaną sztucznym miodem, i konser
            > wantami, taką co to zawiera niecałe 30% maku? Myślę, że nigdy takiego "smakołyk
            > u" nie jadłaś, bo nie pisałabyś takich głupot.
            • Gość: gość Re: u nas wspaniale,jeszcze cos masz na sercu IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.11, 17:28
              Kobieto, ale tutaj piszemy o polskich realiach, nie niemieckich. Nie można jakości twojej masy makowej porównywać z "tym cudownym" pseudo makiem w Polsce.
              • mhr2 no to przepraszam 28.12.11, 17:49
                Gość portalu: gość napisał(a):

> Kobieto, ale tutaj piszemy o polskich realiach, nie niemieckich. Nie można jako
                > ści twojej masy makowej porównywać z "tym cudownym" pseudo makiem w Polsce.

niech zyja handlowcy,
      • qubraq Re: Masa makowa 24.12.11, 12:18
        jhbsk napisała:

> Odradzam. Słodkie świństwo śmierdzące olejkiem migdałowym. Przesłodzone tak, że
        > już niczym nie doprawisz.

Ja moj rahan (turecki smakolyk podobny do kutii ale bez pszenicy) robię z tartych orzechów (kilka rodzajów) bakalii masy makowej "Prospona" i miodu gryczanego sprzed dobrych kilku lat (z lodowki, gdzie nie traci amylazy alfa i beta oraz inwertazy), ktory jest dostatecznie gorzki, zeby zagłuszyć słodkośc tego - jak nieładnie i obrzydzająco piszesz - "slodkiego świństwa"...
        • jhbsk Re: Masa makowa 27.12.11, 16:09
          Dlaczego nieładnie?
          Próbowałam i słowo świństwo jest stanowczo zbyt delikatne.
          • qubraq Re: Masa makowa 28.12.11, 09:12
            jhbsk napisała:

> Dlaczego nieładnie?
            > Próbowałam i słowo świństwo jest stanowczo zbyt delikatne.

Eeetam, zgrywasz twardziela... na pewno jestes delikatna osobą :-)
        • kocia_noga Re: Masa makowa 28.12.11, 10:40
          qubraq napisał:

z lodowki, gdzie nie traci amylazy alfa i beta oraz
          > inwertazy

Nigdy nie trzymałam miodu w lodówce, ale skoro traci cenne enzymy, to chyba zacznę.
          A nalewka na miodzie gryczanym? Traci, czy nie?
          • qubraq Re: Masa makowa 28.12.11, 15:07
            kocia_noga napisała:

> Nigdy nie trzymałam miodu w lodówce, ale skoro traci cenne enzymy, to chyba zacznę.
            > A nalewka na miodzie gryczanym? Traci, czy nie?

W lodowce warto trzymac gdyz zankomicie przedluze naturalny rozpad połowiczny tych enzynów; w temperaturze 90*C amylaza rozpada sie o połowę w czasie 90 sekund, w 65*C to juz jest kilkadziesiąt minut tak ze herbate gorącą, taka własnie ok. 65*C, osłodzoną miodem mozna spokojnie pic bez obawy straty amylazy czy inwertazy a w temperaturze +10*C ten okres wydłuża sie do 1500 dni! wykres połowicznego rozpadu w funkcji czasu jest hyperboliczny ale nie pamietam jego wyznacznika; co do nalewki to do głowy mi nie przyszło robienie z miodfu nalewki - nie wiem jak reagują te enzymy a alkoholem... ale co by nie było to sądzę że alkohol nie idzie w parze z miodem nawet od wściekłych pszczół afrykańskich :)
            Trzeba by zapytać Krasnowo, Ona jest Królową Pszczół :-)
          • mhr2 ni miodu,ni majonezu nie daje do lodowki, 28.12.11, 15:16
            kocia_noga napisała:

> qubraq napisał:
            >
            > z lodowki, gdzie nie traci amylazy alfa i beta oraz
            > > inwertazy
            >
            > Nigdy nie trzymałam miodu w lodówce, ale skoro traci cenne enzymy, to chyba zac
            > znę.
            > A nalewka na miodzie gryczanym? Traci, czy nie?
    • Gość: malgorzattttaa Re: Masa makowa IP: *.aster.pl 27.12.11, 12:03
      Ja zawsze kupuję gotową masę makową z Helio, która jest moim zdaniem najlepsza i nie robię z nią więcej dosłownie nic. Jest przecież gotowa do użycia:) Dodaję ją od razu do klusek. Dla mnie ważniejsze, żeby kluski były domowej roboty. Zrobienie ich nie zajmuje dużo czasu, a są dużo smaczniejsze.
      • marbor1 Re: Masa makowa 27.12.11, 13:19
        A nie lepiej kupić mak mielony i przyrządzić sobie wg własnych upodobań. To naprawdę
        jest bardzo łatwe.
        • tralalumpek Re: Masa makowa 27.12.11, 13:37
          dokladnie, najprosciej
          dodac miod, bakalie i troche 'zapachu' (badz nie) i masa do kluskow gotowa
          • jhbsk Re: Masa makowa 27.12.11, 16:10
            Pewnie, że lepiej. Wtedy można doprawić według własnego gustu i zjeść coś naprawdę smacznego.
            • Gość: pycha eeeee no co wy IP: 212.160.148.* 28.12.11, 15:39
              przeciez tesknilaby za tym sztucznym smakiem olejku
              za smakiem sztucznego miodu
              i dodatkami niewiadomego pochodzenia

po co robic samemu jak jest gotowe
          • mhr2 proste, 28.12.11, 16:30
            tralalumpek napisała:

> dokladnie, najprosciej
            > dodac miod, bakalie i troche 'zapachu' (badz nie) i masa do kluskow gotowa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka