Forum Kuchnia Przepisy
ZMIEŃ
      masa

masa

(15 wyników)
    • Robię podobne ciasto o takiej nazwie, ale do masy dodaję rodzynki,orzechy lub migdały, sparzone i obrane ze skórki..,a zamiast ciastek piekę dwa cieńkie placki z dwóch szklanek mąki,dwóch jajek,pół kostki margaryny lub masła, 0,5 szkl. cukru i łyżeczki proszku do pieczenia. Do ciasta można dodać łyżkę kwaśnej śmietany.Dwa placki pieczemy oddzielnie,na upieczone ciasto wylewamy gorącą masę, a drugim przykrywamy drugim plackiem, a gdy przestygnie wkładamy do lodówki.Na wierzch polewam roz...
    • być może coś pokręciłam, ale ku mojej rozpaczy po przygotowaniu masy okazala sie ona byc płynna i w żaden sposób nie nadawała sie do zawinięcia.
    • a olejek migdalowy? a bulka tarta do masy? ... cztery jaja w masie ... żarty ! Bialka się daje do masy a zoltka do ciasta i tyle.
    • mniaaam
    • Właśnie jestem w trakcie przygotowania tego ciasta i cały czas mam problemy. Po pierwsze ciasto musiałam piec znacznie dłużej niż w podano w przepisie(po zalecanym czasie było wciąż płynne).Ale mam wrażenie, że jest smakowite. Po drugie-tragiczny jest ten krem-zrobiłam wszystko według przepisu i czekam czy mi zastygnie czy nie. Póki co jest całkowicie wodnisty:( I nie wiem co z tym zrobić:(
    • Ile gotowej masy makowej wychodzi i jaka blaszka została uzyta do tego wypieku?
    • Pyszny Senik Zosi Podzielę się z wami przepisem, które znalazłam na opakowaniu sera Mleczgal. Sernik łatwy do zrobienia i przepyszny. ciasto: 1,5 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,25 kg masła lub margaryny, 2 całe jajka, 0,5 szkl. cukru masa serowa: 1 kg serka półtłustego homogenizowanego (ja miałam Mleczgal), 3 całe jajka, 0,3 szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 1 puszka brzoskwiń pokrojonych w kostkę kruszonka: 2 paczki wiórków kokosocyh, 1/2 szklanki cukr...
    • ta porcja masy to jest na paczkę andrutów kaliskich chyba, a nie na "normalne" wafle. a polewy w ogóle nie starcza - sprawdziłam w praktyce. od razu należy robić 1,5 porcji. M
    • Jaki piekny!!! wyglada po prostu bosko!!!Jesli rownie dobrze smakuje to cudo to chyba oszaleje. robie w sobote i dam znac czy przepis sie sprawdzil.
    • mleko gotowałam tylko przez półtorej godziny i było tak gęste że ciężko było je rozsmarowac myslę że 3 godziny to zadużo
    • Krakersy sa słone,czy to nie przeszkadza?
    • To jest duze stara rezepta. Moja babca gotowala go w Kurskiej gubernii w Rosji. Tylko ona babke dekorowala: po pierwsze na dnie na sciereczce byl wakladany rysunek z owocow z kofitury. Potem wykladala sie masa twarogowa- troszeczke.Potem wykladala sie nastepna czeszc dekory na scireczke, ktora pokrywala sie nastepna porcja masy twarogowej(prszyciskala dekor) i tak do samego wierchy paseczki. Babca mowila, ze miala formy drewiane dla pasechki na 10 kilogramow!!!Takie formy byly ra...
    • jesli juz tak historycznie rozgryzamy pochodzenie tego tortu, to nalezaloby napisac "tort Pavlovej" a nie "Pavlova", no chyba ze mialby byc na czesc baletmistrza o nazwisku Pavlov
    • Myślicie że to nie błąd i naprawdę mam użyć kwaśną śmietanę? Czy ona mi się ubije? Proszę o pilną odpowiedź bo planuję dziś zrobić ten tort
    • Jaja nie są wegetariańskie!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się