Dodaj do ulubionych

masa krowkowa

07.06.12, 11:56
witam:) mam dwa pytania
1. ktorej masy krowkowej zdecydowanie unikac, a jak jest dobra?
2. czy w Niemczech jest cos takiego dostepne czy musze targac z Polski?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: masa krowkowa 07.06.12, 12:14
      rosabell napisała:

> witam:) mam dwa pytania
      > 1. ktorej masy krowkowej zdecydowanie unikac, a jak jest dobra?

Zrobiłam dwa podejścia do gotowców, obydwa nieudane, więc od czasu do czasu po prostu gotuję 3-4 puszki słodzonego mleka skondensowanego, gotowa masa może stać w szafce bardzo długo, zużywam w miarę potrzeby.
      • reniam_123 Re: masa krowkowa 07.06.12, 19:49
        Ja też wolę sama puszkę ugotować, masa jest wtedy gęściejsza i smaczniejsza.
        • Gość: FRANKA Re: masa krowkowa IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 07.06.12, 20:35
          kupuje kilka najmniejszych puszek skondensowanego slodzonego mleka i gotuje poltorej godziny ,wystawiam na taras na noc a rano znosze do piwnicy i mam na dluzszy czas ,gotuje wieksza ilosc z powodu oszczednosci bo na jedna puszke szkoda gazu
          • rosabell Re: masa krowkowa 08.06.12, 04:33
            pytanie laika: moge probowac zrobic sama, ale jako ze puszka jest zamknieta to skad mam wiedziec, kiedy bedzie gotowe? jak dlugo dokladnie gotowac? 1,5 godz?
            • squirk Re: masa krowkowa 08.06.12, 10:28
              Gotuję ok. 3 h i pilnuję, żeby puszka była cały czas pod wodą, w razie potrzeby wodę uzupełniam.
              :-)
    • Gość: miu Re: masa krowkowa IP: *.free.aero2.net.pl 08.06.12, 11:08
      W Niemczech jest fenomenalna masa krowkowa (czy tez kajmak), moim zdaniem o wiele, wiele lepszy niz wszystkie dostepne w Polsce. Niestety nazwy nie pamietam.

Mozna go kupic w Realach i Edekach. W Realu trzeba znalezc dzial z zywnoscia rosyjska, puszki sa opisane bukwami, ale wyprododukowano go w Niemczech. Dla mnie najwiekszym wyzwaniem jest powstrzymanie sie od pozarcia calej puszki za jednym razem, bo w przeciwienstwie do poskiego nie jest przeslodzony, a idealny.

Warto tez skosztowac skondensowanego mleka tej firmy.
      • Gość: sylwia Re: masa krowkowa IP: *.agh.edu.pl 09.06.12, 11:12
        jak już koniecznie gotowiec to taki, który ma w składzie tylko mleko i cukier.
        gdzieś na forum był o tym wątek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka