Forum Gospodarka Kredyty hipoteczne
ZMIEŃ
      mieszkaniem

mieszkaniem

(31 wyników)
    • Sprawa wygląda tak: Małżeństwo 52 i 54 lata, jedna 15 letnia córka. Pracuje tylko mąż. Zarobki netto 3200/m-c. Podnajmują mieszkanie od Spółdzielni mieszkaniowej z prawem pierwokupu bez przetargu. Operat rzeczoznawcy określa wartość mieszkania (60m2)na 96 900.Jest jeszcze kredyt konsolidacyjny w wysokości 56 000 zł.Razem 153 000zł. Wartośc rynkowa mieszkania to ok. 150 000 zł. Jest jeszcze druga nieruchomość, która mogłaby być zabezpieczeniem kredytu: pół bliżniaka z ogrodem wart lekko ...
    • Zakupiiśmy z żoną działkę budowlaną nakredyt, zaczeliśmy coś już tam budować, jednoczesnie żona złożyła wniosek o wykup mieszkania komunalnego by pozniej z srodków z jego sprzedaży kontynuawać budowę i dalej stara się resztę kwoty na dokonczenie budowy. Czy można coś wykombinować w tej sytuacji by i wykupić mieszkanie komunalne i starać się o kredyt z dopłatą? Trzeba jakoś sobie radzić :))
    • Witam, Mam pytanie czy jest bank, który udzieli mi kredytu hipotecznego na zakup domu za 110000 tys. zł. Chciałabym wziąć kredyt w wysokości 60000 zł. Problem polega na tym, że mam mieszkanie warte ok 80000-90000 zł, które chce sprzedać (a na to trzeba czasu), natomiast sprzedający chce mieć pewność że ja dostanę kredyt inaczej nie będzie na mnie czekać. Sprzedaż mieszkania została zgłoszona do biura nieruchomości. Który bank mógłby uznać moje mieszkanie za wkład własny i wydać mi decy...
    • Podobno banki są podejrzliwe w takich sytuacjach? Mamie potrzeba pieniędzy, a ma już duży dom. Chciałabym kupić jej mieszkanie na 100 ltv. Zdolność spokojnie mam. Czy to jest realne aby bank kredytował taki zakup?
    • Witam, proszę o radę gdzie najlepiej kredyt na mieszkanie i w jakiej walucie? Koszt mieszkania 180 tyś zł. Wkład własny w wysokości 80 tyś zł. Dochody 1350 netto + 2300 netto razem 3650 zł netto. Chciałbym wziąść kredyt na okres około 6-7 lat. Z góry dziękuję za pomoc.
    • dzień dobry wszystkim Chciałbym wziąć kredyt na kupno mieszkania ale w obecnej chwili jestem zielony, czy ktoś mógłby mi doradzić między którymi bankami wybierać, jaki kredyt byłby najlepszy.
    • Witam, poszukuję najlepszego/najtańszego kredytu na zakup nowego mieszkania. Cena 235tys. zł kredyt na 100%. Waluta CHF. Ze zdolnością nie będzie problemu. Okres 30 lat. Dziękuję - Pzdr.
    • Witam...w przeciągu miesiąca planujemy zakup mieszkania z narzeczonym, ale jako że prowadzę działalność od zaledwie kilku miesięcy nie dostanę kredytu hipotecznego. Mój narzeczony ma samodzielnie zdolność kredytową wystarczającą na zakup i może kredyt wziąć na siebie. Do umowy kupna mieszkania chcemy podejść oboje, ale czy mimo tego że moja zdolność kredytowa nie będzie brana pod uwagę, muszę widnieć na umowie z bankiem jako współkredytobiorca żeby mieć możliwość podejścia do umowy nota...
    • możliwość kredytowania 100% również w walucie brak opłat za wcześniejszą spłatę, przewalutowanie. okres kredytowania do 45 lat i do wieku 75 lat. honorowane różnych form dochodu. wiecej informacji pod numerem 600 687 115
    • Mamy kredyt na budowe domu w Millenium juz teraz wiem ze nam troche braknie. Co lepiej - probowac dobrac kredytu? czy refinansowac w innym banku ktory korzystniej liczy zdolnosc i dobrac? czy ratowac sie kredytem gotówkowym? porzebujemy nieduzo - okolo 20tys Mamy dzialke - ale nie moge jej jeszcze sprzedac(podatek) - musze czekac jeszcze 3 lata. Mam takze mieszkanie ktorego nie chce sprzedac - wynajmuje je.
    • Witam Proszę o radę. Rozważam wzięcie kred. hipotecznego na zakup mieszkania, które będę mogła odebrać za 2 lata, a obecnie nie rozpoczęła się jeszcze budowa. I mam pytanie, na czym lepiej jest ustanowić zabezpieczenie: czy na posiadanym mieszkaniu, czy na tym, które chcę kupić. Za opcją ustanowienia hipoteki na posiadanym mieszkaniu przemawiają 2 rzeczy: nie wszystkie banki kredytują dziurę w ziemi, znacznie krótszy okres (max 6 m-cy zamiast ok. 2,5 roku), kiedy płacę t...
    • witam! jesteśmy z mężem zcecydowani na kredyt hipoteczny, mamy 55 tyś środków własnych, jedno dziecko 15 miesięcy, brak zobowiązań kredytowych, dobrą historię w BIK ze spłaty wczesniej zawieranych kredytów konsumenckich, żadnych zobowiązan alimentacyjnych, brak samochodu, mamy po 24 lata, mąż zarabia 1800 brutto plus dodatek funkcyjny 400 brutto - tylko on bedzie kredytobiorcą, w banku pekao s.a. w ktorym mamy konto wyliczyli nam maksymalną zdolność na 120 tyś, zastanawiamy się...
    • Witam forowiczów:) mam pytanie do osób znajdujących sie w podobnej sytuacji. 3 lata temu wziełam kredyt w CHF przy dosc korzystnej marzy. Wzielam go na mieszkanie w ktorym teraz mieszkam ale kredyt zabezpieczylam na innym mieszkaniu. Wyglada to tak, ze mieszkanie na ktore wzielam kredyt ma nieobciazaona hipoteke. Teraz moje pytanie: czy jak je sprzedam to musze splacic ten kredyt i co mi grozi jesli bede go normalnie splacala i nieinformowala banku o sprzedaniu mieszkania na ktory zaci...
    • Mam pytanie. Osoba której sprzedaje mieszkanie powiedziała mi że bank wymaga najpierw umowy koncowej wraz z ustanowieniem hipoteki a dopiero potem ma 5 dni na przelanie mi pieniędzy. czy to jest standardowa praktyka i czy powinienem sie obawiać ze zostane wysterowany. Deweloperom kasę wypłacaja nawet kilka lat przed przeniesieniem wlasnosci, ja mam mieszkanie gotowe bez hipoteki i takich zabezpieczeń żadają....... Cos mi tu sie nie podoba. Prosze o opinie czy komus tez cos takie...
    • Witam Mam kilka pytan dotyczacych kredytow mieszkaniowych, mianowicie od jakiegos czasu mysle o zakupie nieruchomosci w Polsce. Mieszkam i pracuje w Szkocji. Bedac w Polsce i dowiadywalem sie w banku jakie trzeba przedstawic dokumenty i jakie wymagania nalezy spelnic aby dostac kredyt. Mowiac szczerze nie mam pojecia jak sie zabrac za kupno mieszkania. Czy powinienem najpierw rozejrzec sie na rynku nieruchomosci i w miedzy czasie zalatwiac kredyt czy najpierw kredyt a pozniej sie r...
    • pożyczka hipoteczna 100-120tys, wartość mieszkania 140-150tys. najlepiej na jak najdłuższy okres (żeby rata była jak najniższa) Wcześniejsza spłata bardzo prawdopodobna-->dobrze żeby było bez prowizji za wcześniejszą spłatę. Waluta oczywiście PLN. Zdolność jest. Czy najlepszą ofertę ma tutaj Nykredit? ING też wypada nie najgorzej-trochę wyższam rata, ale brak prowizji....czy są jeszcze jakieś inne opcje które pominąłem??
    • Witam czy orientuje się ktoś, czy bank udzieli kredytu na podstawie przedwstępnej umowy darowizny mieszkania (a nie umowy przedwstępnej zakupu mieszkania, jak to zazwyczaj bywa)? Chodzi o darowiznę mieszkania obciążonego kredytem, na które my sami chcemy wziąć kredyt (czyli tak jakby wersja nabycia mieszkania z kredytem poprzez spłacenie go zaciągniętym przez siebie).
    • witam moje pytanie odnosi się właśnie do tej umowy jak ją spożądzić jakiś przykład albo link
    • Witam, Zacznę od małego wprowadzenia. Teściowie budują dom. Na razie mieszkamy z nimi w mieszkaniu własnościowym (spółdzielnia mieszkaniowa). Chcemy, aby przepisali na nas to mieszkanie i wtedy weźmiemy kredyt, który pomoże im szybciej ukończyć budowę domu, a tym samym zostaniemy w mieszkaniu sami. Jak to najszybciej zrobić? Jakie formalności będą wymagane przy kredycie hipotecznym, w którym zabezpieczeniem będzie mieszkanie własnościowe? Czy konieczny jest wpis do księgi wieczystej ...
    • Witam ponownie! Wczoraj poruszylam problem dochodow z zagranicy, dzis mam drugie pytanie: czy 2000 netto zarobkow mojego ojca wystarczaja do zaciagniecia kredytu na kwote 260 tys? tato jest wlascicielem jednego mieszkania, chcialby zaciagnac kredyt na mnie. Czy ktos ma jakiekolwiek informacje? Dziekuje za pomoc z gory. Sylwia.P.S. Mama pracuje rozniez, ale od niedawna i na pol etatu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się