Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      niedziela

niedziela

(114 wyniki)
    • Nie wiem czy to też kościelny zwyczaj czy narodowy. Bo nie wiem kogo obwiniać Dudę czy.. :D
    • ostatecznie pracownicy naukowo-dydaktyczni też chcą mieć łykendy wolne! pamiętam, że pracując na uczelni miałam 2 dni wolnego w tygodniu nie, nie, że ciurkiem np we poniedziałek i w czwartek i teraz człowieku uprawiaj jakiekolwiek życie towarzyskie jak zakaz handlu, to po prostu pozamykajmy wszystko na te niedziele ostatecznie dlaczego pani ekspedientka ma mieć lepiej niż profesor belwederski?
    • Sytuacja hipotetyczna, acz nie niemożliwa. A. Byłoby mi wszystko jedno, bo i tak w niedziele zakupy robię sporadycznie lub wcale. B. Byłby to dla mnie problem, bo zakupy w niedziele robię często i bardzo ułatwia mi to życie. wyborcza.pl/1,75478,14084136,Socjolog__Jesli_w_niedziele_zamkniemy_centra_handlowe_.html#MT A czy B ?
    • Wiem, że to temat rzeka i każdy ma swoje racje, ale... Pracując w CH, chcą nie chcąc, zgadzam się pracować również w niedzielę, żeby każdy mógł sobie zrobić zakupy w dogodnym czasie - również w niedzielę. Tłumaczenia są takie, ze w tygodniu nie ma czasu, nie chce się biegać po pracy z wywieszonym językiem, wolimy spędzić czas w domu z rodziną. Wszystko okej, ale ja też chciałabym móc załatwić np. sprawy urzędowe w dogodnym dla mnie czasie, a nie po porannej zmianie biec do urzędu z językiem ...
    • W sobotę będziemy u rodziny niedaleko Warszawy i jest okazja, zeby młodemu pokazać stolicę. Mamy na to kilka godzin w niedzielę (tak od ok. 10 do ok. 15). Syn (7 latek) bardzo zainteresowany historią, więc najbardziej chcialabym zwiedzic muzeum powstania warszawskiego, tylko nie wiem, czy tak z mety wejdę. Co ewentualnie w zamian/ oprócz. Podpowiedzcie, proszę.
    • O tym, co robicie w niedziele, było już parę razy. O tym, czego nie robicie - nie było. A przynajmniej wyszukiwarka nie wie. Czy jest coś ( należące do typowych czynności ludzkich ), czego staracie się [b]nie[/b] robić w niedziele i święta? Z jakich powodów? - poglądów religijnych / bo tak organizuję czas / bo mi się wtedy chce lub nie chce / no i oczywiście bo "[b]co ludzie powiedzą[/b]" ;) A może ktoś wyznaje zasadę np. "jestem niewierzący, ale nie robię hałaśliwego remontu w Boże N...
    • Pichcicie duże obiadki? Kościół? Spacerek? Co MUSICIE w niedzielę?
    • Zainspirowana jutrzejszym dniem (niedziela + święto) i co za tym idzie pozamykanymi sklepami chciałam zapytać jak w temacie. A. bo w tygodniu nie mam czasu - dużo pracuję. B. na przekór Kościołowi Katolickiemu, który zachęca do celebrowania niedzieli w inny sposób niż zakupy w centrach handlowych. C. w niedziele kupuję rzadko, zazwyczaj to przypadek albo przy okazji np. wypadu do kina. Brakuje wam tych bodajże trzynastu niehandlowych dni w roku? Mnie nie. Naprawdę.
    • Taki sobie luźny wąteczek zakładam .Jak spędzacie niedzielę?? Siedzicie w domu bo nic wam się nie chce, spacerujecie z dzieciakami, jeździcie z wizytami?? A może lezaczek i gazetka przed domkiem?? Ja niestety nie mam domku - wiec lezaczek i gazetka odpada - ale za to jestesmy amatorami wycieczek - mieszkamy w Małopolsce wiec baza wypadowa w Beskidy - superowa..nie powiem kosztowne to troche - ale tak mi szkoda pogody - wiec sie wlóczymy, Krynica, Jaworzyna , Wierchomla, Muszyna , Ryto,Szczawn...
    • W tą niedziele pozamykane duże sklepy, markety, centra handlowe - Zielone Świątki.
    • Mama mnie nauczyła,że jeśli mam taką potrzebę to w niedzielę bez problemu mogę włączyć pralkę odkurzacz,umyć podłogi czy np.skosić trawę w ogrodzie.Kiedy przyszłam mieszkać do męża to się nad tym nie zastanawiałam i doczekałam się tego,że w pewną piękną niedzielę kiedy pralka cichutko chodziła w łazience wparowała do mieszkania teściowa i zaczęła się do mnie wydzierać,że ona sobie nie życzy takich rzeczy w swoim domu w niedzielę,jeszcze raz to mi korki powykręca.Iskry się posypały,bo gd...
    • Ja rozumiem, że w sobotę kot toczył piłki o 6 rano, w końcu jeszcze w piątek wstawałam do pracy. Sierściuchowi wybaczam. Ale sorry, niedziela rano, pół świata po sobotnich imprezach, spotkaniach, wydłużonym wieczorze i pobudka przed 7 rano? Bo jakieś dwie rodziny z dziecmi rozpoczęły godzinne pakowanie się do samochodów. Rodzice ładowali torby i klamoty, a dzieci biegały po osiedlu, siejąc krzyki, piski i przeraźliwe wrzaski. Ja rozumiem, że jadą na wakacje i się cieszą, ale ludzie chcą o ta...
    • W niedziele miały by być sklepy otwrte do 12,więc kto w potrzebie to by se co kupił,np.pończochy ;D Wiem że nie ma co się wracać do przeszłości ale aż dziw bierze że my jako dzieci przeżyliśmy bez sklepów,baaaa w sobotę do 14 otwarte... Czemu w was taka zajadłość z tymi niedzielami??? Sklep koniecznościa w niedzielę nie jest ale szpital tak. Dlaczego nie upieracie sie aby urzędy byly otwarte w sobotę i niedzielę a w tygodniu do 21??? Dlaczego przedszkola maja dwa miesiące wolnego...
    • Wstałam o szóstej. Nastawiłam jedno pranie, potem drugie. Przygotowałam śniadanie dla domowników, kanapki z wędliną, dwiema pastami do wyboru, sałatka i jajka na twardo. Poprasowałam. Przesadziłam kwiaty. Wstali moi - podałam śniadanie, pościeliłam łóżka, ubrałam i uczesałam dziecko. Mąż poszedł odpoczywać na leżak, mały z nim - wzięli klocki i książeczki. Ja - za obiad. Dziś niedziela, więc piekłam też ciasto, mięso do chleba dla męża na tydzień, fasolka i bigos z młodej kapusty do słoików, ...
    • Wiem, nie powinnam, ale chociaż od strony podwórka? Jak sobie z tym radzą osoby pracujące b. dużo, przecież czasem tylko w niedzielę jest czas na sprzątanie. I tak na mnie wypadło, mogę dziś lub dopiero w Wielki Czwartek, to chyba lepiej dziś.
    • Dziecię śpi, mąż wybył i ten spokój w domu natchnął mnie do posprzątania. Odkurzyłam, pomyłam kilka okien, nastawiłam pranie, pościerałam kurze, wyczyściłam lustro, wyszorowałam kibelki. Dzień się jeszcze nie skończył, ma przyjechac mój tato, zabrac córkę na spacer i znowu będzie spokój...Więc może coś się jeszcze znajdzie do wyczyszczenia...Na pewno podłóg nie będę myc, bo nienawidzę tej czynności, a niedawno były myte. To się nazywa odpoczynek w niedzielę;)
    • www.ofeminin.pl/zycie-rodzinne/ostatki-2011-ostatki-adwentowe-f84770.html
    • Nie mogę się przyzwyczaić do tego, że w Krakowie rezurekcja jest w Wielką Sobotę po uroczystościach wielkosobotnich. Jak wiele jest jeszcze parafii, w których rezurekcja jest rano w niedzielę? I czemu się od tego odchodzi, bo pojąć nie mogę.
    • Pytam bo u nas tak. Wstaje pierwsza,w domu cisza bo reszta śpi.. Posiedze z kawką przy kompie,pooglądam DDtvn. A potem zabieram się za obiad. Po obiedzie czasami gdzieś wyskoczymy ale najchętniej spędzamy niedziele w domku.
    • Ja tak. Oczywiście ze stacjami benzynowymi przesadzili - nawet za komuny stacje benzynowe były otwarte w niedzielę..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się