niedziela

(51 wyników)
  • coś mi się kołacze po głowie, ze wigilia nie moze byc w niedziele? a w tym roku tak wypada... jak to jest może czy nie? i kiedy wy robicie wigilię??? ja bym wolała w niedziele, ale jeśli to jakieś wielkie uchybienie....
  • Wiecie, mam z tym problem - co jest, a co nie jest pracą. Bierze się to stąd, że pracuję w domu (piszę) i mój czas jest "płynny" - tu wstawię pranie, tu napiszę artykuł itd. A co do niedzieli - czy pisanie tekstu w niedzielę jest nie w porządku?, albo nauka języka obcego?, albo czytanie książek "do pracy"? (choć moja praca to także hobby), albo pisanie swojej pracy naukowej? Naprawdę mam z tym problem. Chętnie Was posłucham. Pa.
  • witam, ja sie tam na wywodach teologiczno-filozoficznych nie wyznaję i niekiedy w ogóle nie rozumiem, co np. taki/taka levine pisze ... (proszę się nie śmiać, mam tylko 2 fakultety i żaden z teologii) ale zbliża się weekend więc się niepokojąco zastanawiam jak to z tą niedzielą jest w końcu? święty dzień święcić zawsze odnosiło się do niedzieli, a teraz nagle nie??? pozdrawiam serdecznie alex p.s. tylko prosze bez skomplikowanych wywodów ...
  • Pozwalam sobie wrzucić kazanie z ostatniej niedzieli, które mnie poruszyło. Może i komuś się przyda lub spodoba. Prawdę mówię w Chrystusie, nie kłamię, a poświadcza mi to sumienie moje w Duchu Świętym, że mam wielki smutek i nieustanny ból w sercu swoim. Albowiem ja sam gotów byłem modlić się o to, by być odłączony od Chrystusa za braci moich, krewnych moich według ciała, Izraelitów, do których należy synostwo i chwała, i przymierza, i nadanie zakonu, i służba Boża, i obietnice, do kt...
  • Do tego pytania skłoniła mnie obecna dyskusja w Krakowie. Jakby na ironię losu pomysł zakazu wyszedł z miejsca, którego nie podejrzewałabym o szerzenie trzeciego przykazania...Oczywiście chodzi ograniczenie zysków wielkich supermarketów i ukłon w stronę małych sklepików- polskich. Odkąd pamiętam nie robię zakupów w niedzielę. Tak wpoili mi moi rodzice. Ta zasada bardzo mi się spodobała. Raz od niej odeszliśmy. Gdy urządzaliśmy mieszkanie i czas nas naglił- pojechaliśmy do marketu b...
  • Stary Test. Iz.40, 1-8 (9-11) 1 Zaiste, Pan zlituje się nad Jakubem, i znowu sobie obierze Izraela: da im odpocząć we własnej ojczyźnie. Cudzoziemiec przyłączy się do nich i zostanie wcielony do domu Jakuba. 2 Przyjmą ich narody i zaprowadzą do ich miejsca rodzinnego. Dom zaś Izraela weźmie ich sobie w posiadanie na ziemi Pańskiej, jako sługi i służące, tak że będzie trzymał w niewoli tych, którzy go trzymali, i panować będzie nad swoimi ciemiężycielami. Satyra na śmier...
  • Jr 33,14-16 Oto nadchodzą dni - wyrocznia Pana - kiedy wypełnię pomyślną zapowiedź, jaką obwieściłem domowi izraelskiemu i domowi judzkiemu. W owych dniach i w owym czasie wzbudzę Dawidowi potomstwo sprawiedliwe; będzie wymierzać prawo i sprawiedliwość na ziemi. W owych dniach Juda dostąpi zbawienia, a Jerozolima będzie mieszkała bezpiecznie. To zaś jest imię, którym ją będą nazywać: Pan naszą sprawiedliwością. 1 Tes 3,12-4,2 Pan niech pomnoży liczbę waszą i niech spotęguje waszą wza...
  • (Rdz 22,1-2.9-13.15-18) Bóg wystawił Abrahama na próbę. Rzekł do niego: Abrahamie! A gdy on odpowiedział: Oto jestem - powiedział: weź twego syna jedynego, którego miłujesz, Izaaka, idź do kraju Moria i tam złóż go w ofierze na jednym z pagórków, jakie ci wskażę. A gdy przyszli na to miejsce, które Bóg wskazał, Abraham zbudował tam ołtarz, ułożył na nim drwa i związawszy syna swego Izaaka położył go na tych drwach na ołtarzu. Potem Abraham sięgnął ręką po nóż, aby zabić swego syna...
  • (Iz 40,1-5.9-11) Pocieszcie, pocieszcie mój lud! mówi wasz Bóg. Przemawiajcie do serca Jeruzalem i wołajcie do niego, że czas jego służby się skończył, że nieprawość jego odpokutowana, bo odebrało z ręki Pana karę w dwójnasób za wszystkie swe grzechy, Głos się rozlega: Drogę dla Pana przygotujcie na pustyni, wyrównajcie na pustkowiu gościniec naszemu Bogu! Niech się podniosą wszystkie doliny, a wszystkie góry i wzgórza obniżą; równiną niechaj się staną urwiska, ...
  • Jr 33,14-16 Oto nadchodzą dni - wyrocznia Pana - kiedy wypełnię pomyślną zapowiedź, jaką obwieściłem domowi izraelskiemu i domowi judzkiemu. W owych dniach i w owym czasie wzbudzę Dawidowi potomstwo sprawiedliwe; będzie wymierzać prawo i sprawiedliwość na ziemi. W owych dniach Juda dostąpi zbawienia, a Jerozolima będzie mieszkała bezpiecznie. To zaś jest imię, którym ją będą nazywać: Pan naszą sprawiedliwością. 1 Tes 3,12-4,2 Pan niech pomnoży liczbę waszą i niech spotęguje wasz...
  • (Rdz 9,8-15) Tak rzekł Bóg do Noego i do jego synów: Oto Ja zawieram przymierze z wami i z waszym potomstwem, które po was będzie; z wszelką istotą żywą, która jest z wami: z ptactwem, ze zwierzętami domowymi i polnymi, jakie są przy was, ze wszystkimi, które wyszły z arki, z wszelkim zwierzęciem na ziemi. Zawieram z wami przymierze, tak iż nigdy już nie zostanie zgładzona wodami potopu żadna istota żywa i już nigdy nie będzie potopu niszczącego ziemię. Po czym Bóg dodał: A to ...
  • właśnie czytam... smutne niewymownie serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,3252037.html
  • (Rdz 2,7-9;3,1-7) Pan Bóg ulepił człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia, wskutek czego stał się człowiek istotą żywą. A zasadziwszy ogród w Eden na wschodzie, Pan Bóg umieścił tam człowieka, którego ulepił. Na rozkaz Pana Boga wyrosły z gleby wszelkie drzewa miłe z wyglądu i smaczny owoc rodzące oraz drzewo życia w środku tego ogrodu i drzewo poznania dobra i zła. A wąż był bardziej przebiegły niż wszystkie zwierzęta lądowe, które Pan Bóg stworzył. On to rzekł do ni...
  • Am 8, 4 - 7 Słuchajcie tego wy, którzy gnębicie ubogiego i bezrolnego pozostawiacie bez pracy, którzy mówicie: "Kiedyż minie nów księżyca, byśmy mogli sprzedawać zboże? Kiedyż szabat, byśmy mogli otworzyć spichlerz? A będziemy zmniejszać efę, powiększać sykl i wagę podstępnie fałszować. Będziemy kupować biednego za srebro, a ubogiego za parę sandałów i plewy pszeniczne będziemy sprzedawać". Przysiągł Pan na dumę Jakuba: "Nie zapomnę nigdy wszystkich ich uczynków". 1 Tm 2, 1...
  • Rdz 12,1-4a) Pan rzekł do Abrama: Wyjdź z twojej ziemi rodzinnej i z domu twego ojca do kraju, który ci ukażę. Uczynię bowiem z ciebie wielki naród, będę ci błogosławił i twoje imię rozsławię: staniesz się błogosławieństwem. Będę błogosławił tym, którzy ciebie błogosławić będą, a tym, którzy tobie będą złorzeczyli, i ja będę złorzeczył. Przez ciebie będą otrzymywały błogosławieństwo ludy całej ziemi. Abram udał się w drogę, jak mu Pan rozkazał, a z nim poszedł i Lot. (Ps 33,4-...
  • (Joz 5,9-12) I rzekł Pan do Jozuego: Dziś zrzuciłem z was hańbę egipską. Rozłożyli się obozem Izraelici w Gilgal i tam obchodzili Paschę czternastego dnia miesiąca wieczorem, na stepach Jerycha. Następnego dnia Paschy jedli z plonu tej krainy, chleby przaśne i ziarna prażone tego samego dnia. Manna ustała następnego dnia gdy zaczęli jeść plon tej ziemi. Nie mieli już więcej Izraelici manny, lecz żywili się tego roku z plonów ziemi Kanaan. (Ps 34,2-7) REFREN: Skosztujcie wsz...
  • Chciałabym się podzielić treściami z kazania, które powiedział nasz duszpasterz (rodzin). A propos Ewangelii i pytania, które zadali faryzeusze: czy wolno....? Że kiedy człowiek zadaje Panu Bogu takie pytanie, to często ma na myśli "jak wykombinować żeby to móc zrobić". I jeszcze, jako rozwinięcie treści o kryzysach w małżeństwie, trzy z zasad życia duchowego odnośnie okresów ciemności, czy kryzysu. 1. w czasie kryzysu nie podejmować istotnych życiowych decyzji 2. odnośnie czynów: p...
  • Iz 43,16-21 Tak mówi Pan, który otworzył drogę przez morze i ścieżkę przez potężne wody; który wiódł na wyprawę wozy i konie, także i potężne wojsko; upadli, już nie powstaną, zgaśli, jak knotek zostali zdmuchnięci. Nie wspominajcie wydarzeń minionych, nie roztrząsajcie w myśli dawnych rzeczy. Oto Ja dokonuję rzeczy nowej: pojawia się właśnie. Czyż jej nie poznajecie? Otworzę też drogę na pustyni, ścieżyny na pustkowiu. Sławić Mnie będą zwierzęta polne, szakale i strusie, gdyż na ...
  • (Wj 3,1-8a.13-15) Mojżesz pasł owce swego teścia, Jetry, kapłana Madianitów, zaprowadził pewnego razu owce w głąb pustyni i przyszedł do góry Bożej Horeb. Wtedy ukazał mu się Anioł Pański w płomieniu ognia, ze środka krzewu. Mojżesz widział, jak krzew płonął ogniem, a nie spłonął od niego. Wtedy Mojżesz powiedział do siebie: Podejdę, żeby się przyjrzeć temu niezwykłemu zjawisku. Dlaczego krzew się nie spala? Gdy zaś Pan ujrzał, że Mojżesz podchodził, żeby się przyjrzeć, zawołał...
  • Od dawna nurtuje mnie pewien problem,a mianowicie czy zakupy w niedzielę to grzech?Nasz ksiądz twierdzi,że jest to karygodne o trzeba się z tego spowiadać.Dla mnie to śmieszne.Nie mam możliwości zrobienia w tygodniu dużych zakupów.W niedzielę bardzo często do kościoła jeździmy do miasta.Wracając robię zakupy(są to zakupy żywnościowe).Jeśli więc zakup chleba w niedzilę jest grzechem,to czym jest zakup po niedzielnej mszy ciasta w cukierni?Czy istnije gdzieś zapis,iż zakupów w nie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się