Forum Dom Ogród i rośliny domowe
ZMIEŃ
      oborniki

oborniki

(26 wyników)
    • Planuję dosadzić na mojej działce ze 2 porzeczki oraz jedno drzewko owocowe-jeszcze nie wiem jakie. Chciałbym przygotować dobrze ziemię.Moja w ogrodzie jest sredniej jakości. Kiedyś sadząc drzewka zaprawiałem dołki taką ziemia z dodatkiem torfu, kupowaną w markecie. Ale niestety, chyba mi się ona nie sprawdziła. Pod drzewkiem zawsze było sucho.Musiałem je często podlewać, aż drzewko padło. Co byście poradzili. Kiedyś u mojego ojca, pamiętam porzeczki rosły w takim czarnoziemie-i plonowały aż ...
    • Witam, W weekend wsadzilam "kiełki" piwonii w słonecznym, osłoniętym od wiatru miejscu. Mam gliniastą i kwasną ziemie, wiec podłoże im nieco obornika, który podobno lubią. Proszę o poradę - jakie krzewy lub byliny można obsadzic w towarzystwie piwonii? Czy w pierwszym roku piwonie będą kwitły? Jak je pielęgnować? Odnalazlam jedynie informacje, że nie są trudne w "obsłudze". Proszę o porady. Pozdrawiam ZielonaB
    • witam! Co robię nie tak że nie mogę się doczekać nigdy kwitnących mieczyków? Na ok 30 sadzonych cebul zakwita zaledwie 2-3 mizernymi kwiatkami. Sadziłam cebule już w różnych miejscach (słońce,półcień,cień). Nawożone,zakopywane na głębokość ok 8-10 cm. odczyn ziemi też ok. Nie kwitną te świeżo kupione i te przechowywane też. Czego im więc brak? Może jest jakaś "tajemnica" o której nie wiem. Proszę o jakieś rady Tamara
    • Jestem całkowitym laikiem. Kupiłem działkę ok. 4000m2. Jest to w tej chwili łąka. W przyszłości (mam nadzieje, że nie dalekiej) będzie tam ogród i domek całoroczny. Zadam głupie pytanie: czy przed zimą trzeba przeorać działkę. W przyszłym roku z budową domku nie ruszę na pewno, ale posadzę tam drzewka, krzewy . Jedni mówią, że trzeba przeorać, inni, że nie. poradźcie co mam zrobić z góry dziękuję. (klasa ziemi V i VI).
    • Posiadam sporą ilość pelargonii oraz bielunia, są to rośliny które często się nawozi i na jedno zasilenie wszystkich roślin zużywam całą butelkę płynnego nawozu za kilkanaście złotych. Dla zmniejszenia kosztów chcę nawozić w/w rośliny nawozem tzw. naturalnym i zastanawiam się, co wybrać i jak to robić. Pierwsza myśl padła na pomiot ptasi (kurzy, gołębi lub indyczy) rozpuszczać go w wodzie i podlewać tym rośliny – problem może być z dawkowaniem aby nie popalić roślin. Ro...
    • Mój mąż dwa lata temu kupił duży worek granulowanego obornika kurzego. Nie bardzo wiem co z nim zrobić i w jakich ilościach go stosować. Czy można go rozsypać pod drzewkami owocowymi i na rabatach kwiatowych np. pod różami? Czy można go wsypć do warzywniaka? Słyszałam, że taki obornik jest bardzo mocny i boję się aby nie popalił mi roślin. Bardzo proszę o poradę Pozdrawiam, Tosia
    • jako liliowy specjalista pewnie bedziesz wiedziec, czy lilia wielkanocna /longiflorum/, a wlasciwie pozostalosci po niej mozna wsadzic do gruntu z nadzieja, ze cos z niej wyrosnie, czy lepiej wyrzucic i sobie glowy nie zawracac? Byla kupiona jako tradycyjna ozdoba wielkanocna i byla dosc ladna. Teraz ladna nie jest wcale ale ma ciagle dosc bujne zielone listki wokol dolnej czesci lodygi. Ciagle stoi w doniczce i czeka na moja decyzje co do jej losu. Bede wdzieczna za opinie.
    • Mam na działce kilkanaście piwonii każdego roku pięknie i obficie kwitną.(stosuje Azofoskę) Kiedy kupilam działkę kwiaty miały piękny, różowy kolor, a w ostatnim roku kwiaty były zupełnie wybarwione, prawie białe. Rosną w lekko kwasnej ziemi i może dlatego zmiana koloru kwiatów.(??) Proszę, powiedzcie jakim sztucznym nawozem poprawic im warunki glebowe, bo byc może wtedy zakwitna znowu na różowo. Sorry, za byc może przekombinowane pytanie...:)) pozdrawiam..J :)
    • witajcie! Chciałabym założyć ogródek warzywny po raz pierwszy w życiu. Czy możecie polecić warzywa, które dadzą się Łatwo uprawiać ekologicznie? Nie chciałabym używać żanych chemikaliów. Bradzo zależy mi na różnych sałatach, ale ślimaków u siebie mam ztrzęsienie...
    • ...wyciągnęła areator i "przeczesała" trawę? Mam jakieś poczucie traconego czasu, a pogoda jak najbardziej sprzyja, tylko ta kartka w kalendarzu nasuwa wątpliwości:)
    • Maliny mam już 6 rok ale w tym roku nie chcą rosnąć. U znajomuch znajomych i sąsiadów rosną. Mije mają góra 30 cm. Czy przycznyną może być że na zimę były przykryte liśćmi od orzecha, były one też przesadzane na wiosne i możę zbyt dużo(10 l./na dwa krzaki) obornika dsotały. Pomużcie. Pozdrawiam.
    • Witam serecznie. Mam okazję tanio nabyć ziemię z pieczarkarni, podobno jest świetnym nawozem pod warzywa. Może ktoś z Was już ma z tym doświadczenie? Może jednak tradycyjnie- obornik? Co lepsze?
    • W sobote tj. jutro chcemy kupic pare drzewek owocowych: Sliwke, grusze, orzech wloski, orzech laskowy, czeresnie. Wiem ze brzoskwinie lepjej jest sadzic wiosna wiec w tym poczekam. Jak mam wybrac drzewo? Na co zwrocic uwage kupujac drzewka. Czy moglibyscie doradzic najlepsze odmiany? Czy po posadzeniu mam je przyciac? Po wykopaniu dolu chce podsypac torfem lub ulepszaczem podlaoza. Prosze o porady.
    • Ach ta wiosna, zamiast się cieszyć to ja znów mam problem. W sklepach nawozów przeróżnych masa. Który wybrać, który będzie lepszy. Namnożyło się tych firm jak grzybów po deszczu. Panie Jerzy proszę o podpowiedź,czy substral, czy pokon, czy osmokote, czy... ach diabli wiedzą który, a może dać sobie spokój.Jak się do tego wszystkiego zabrać?. Gdybym miała krówki i świnki to bym się nie martwiła! Chyba w drugim wcieleniu kupię sobie po prostu gospodarstwo rolne takie prawdziwe i wsz...
    • na moim ogrodku jest strasznie ciezka gleba - czerwona, gliniasta. Zyzna - nie powiem, przeciez tu cale polacie sadow i winnic. Problem w tym, ze po deszczu bardzo sie zeskorupia i nasionka kiepsko kilekuja. Na jesien byla wysypanawywrotka "triple mix" - ziemia ogrodowa zwykla, nawoz i kompost, ok 30 cm warstwa. teraz "dosypka" jakos rozprowadzila sie po ziemi i znow sie zaskorupia. co dodac? kompost nastepna warstwe ziemi wysciolke z kory? polecam sie uwadze
    • Panie Jurku , jaki robie bład ze bugenwilia prawie mi nie kwitnie w tym roku wydała tylko dwa kwiatki , a masy zielonej ma multum.
    • Zarówno część ozdobną jak i warzywną? Warzywniak był nawieziony rok temu wiosną nawozem naturalnym zdaje się kurzym. I to wszystko..
    • Bardzo proszę o pomoc w następującym problemie. Mam działkę koło Włoszczowej a na niej ogródek warzywny,ale na glebie pojawiają się jakieś glony czy porost jakiś wygląda to jak mech i zaczyna się pojawiać ok. sierpnia warzywka przestają rosnąć a ziemia staje się na wierzchu taka zbita.Jaka może być tego przyczyna i jak temu zaradzić bo szkoda mi tych warzywek \takie były dorodne\.Stosowałam Biosept 33 ale bez efektu.Bardzo liczę na pomoc fachowca.Pozdrawiam wszystkich a szczególnie...
    • 4 lata temu posadziliśmy dookoła domu na ogrodzeniu bluszcz.Wszyscy polecali że tak szybko rośnie,ale po tym czasie bluszcz urósł tylko ok.30 cm.Dlaczego ? Był regularnie podlewany ,nawożony więc o co chodzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się