owoce

(22 wyniki)
  • Za warzywkami nie przepadam, zwłaszcza surowymi, ale na wiele owoców mam uczulenie. Nie mogę więc jeść jabłek, śliwek, wiśni, czereśni, moreli, brzoskwini, gruszek itp. Mogę jeść cytrusy. Czy wystarczy żywić się cytrusami? I czy one są takie zdrowe? - chodzi mi opryskanie, sztuczne dojrzewanie itp. Ma któraś z Was uczulenie na te owoce, co ja? Co jecie?
  • Tak się zastanawiam, co jest lepsze (zdrowsze) dla organizmu wypić jednodniowy sok np. jabłkowy czy zjeść 1 jabłko?
  • Moje pytanie niejako dotyczny zdrowia wiec mam nadzieje ze uzyskam odp. Wiadome jest ze zdrowo jest zjadac 5 posilkow dziennie. Jestem natomiast ciekawa czy lepiej jest zjesc; kolo 13.00 porcje owocow a kolo 16 obiad czy kolo 13.00 obiad a kolo 16.00 porcje owocow. Pytam dlatego ze podobno owoce zjedzone zbyt pozno fermentuja...ale z drugiej strony duza porcja weglowodanow a takowa zawiera obiad moze sie porzadnie nie strawic... jakie jest wasze zdanie?
  • :) kwestia wplywu wit C na tabletki anty - chyba nie jest do konca przebadana ,ale uwazas sie ze może antykoncepcje zaburzyć ..bo zdaje sei powoduje szybsze, większe wchłanianie a keidy sie jej juz nie zazywa (w duzych dawkach) to organizm wchłania mniej - odczytuje jako "zapomnienie" i ..mozliwa jest owulacja a ja chiałam zapytac ..co w takim razie z owocami - tak popularnymi teraz truskawkami, czerśniami ...czytalam o tym ze od cytrusowych owoców K...
  • Uwielbiam anansy i brzoskwinie z puszki - czy to prawda, że ta puszka ma zły wpływ na wartość tych owoców? Jest rakotwórcza? Słyszałam takie opinie, ale nie wiem czy to prawda?
  • Dopiero co założyłam wątek na temat kropli a teraz mi się przypomniało o witaminach.Mam wadę wzroku i po 8 godzinach pracy przy komputerze bardzo się boję, że może mi się jeszcze pogorszyć.Zażywam Klarin. Nie wiem czy nie zażywać jeszcze tranu.Czy to nie za dużo?W sumie to i to jest na oczy a mają inny skład. Chciałam jeszcze brać skrzyp na włosy bo wypadają.I jeszcze kwas foliowy bo w niedalekiej przyszłości dziecko.Nie wiem czy nie za dużo tego....A może tylko klarin+centrum? ...
  • Gazy :/(5)

Jak poradzic sobie ze wzdęciami? Jem normalnie. Nie moge juz wytrzymac jak jestem w szkole to katastroja. Czuje, ze brzuch mi peka od gazów. Nie mam problemow z waga, bralam espumisan nie pomaga:/ Pije dużo i jem owoce i warzywa. Zauwazylam, ze jak jem jabłko lub kiszona kapiste jest najgorze.. :/ Jak mozna sobie poradzic z tym problemem?
  • Dziewczyny pomóżcie, od dłuższego czasu mam wzdęcia prawie po wszystkich warzywach i po wszystkich owocach. Bardzo lubię jeść zieleninę ale potem bardzo boli mnie brzuch jest twardy. Nie oddaje gazów i bardzo się męczę. Najgorzej jest po jabłkach gruszkach, winogronie, kapuście i ..... mogłabym tak długo. Chcę troszkę schudnąć więc jem więcej owoców i warzyw, ale nawet jak schudnę to tego nie zauważę bo mam ciągle wielki napompowany brzuch. Nie pomagają żadne leki typu espumisan, gazsto...
  • Jedzenie natychmiast po wstaniu z łóżka, o szóstej rano to tortura. Nie powinno się jeść, zanim organizm nie obudzi się w pełni. Lepiej wypić coś ciepłego, a kanapki zabrać ze sobą.
  • Po kilkumiesiecznej przerwie mam zamiar wrocic do pigulek antykoncepcyjnych. Kiedy bralam je poprzednio nie bralam nic dodatkowo, ale zastanawiam sie czy nie warto. Co polecacie?
  • wprawdze jeszcze jej nie widac :))) ale co dobrego polecacie?bo tyle tego w aptece...
  • napiszcie co najlepiej jeść i pić.
  • Wrażliwych ostrzegam żeby nie czytali - nie umiem opisać tego mniej drastycznie. Ostatnio przypadkowo zauważyłam że w moim odbycie zalegają resztki kału wilkości 2-3cm. Jestem w stanie usunąć go ręcznie, jest bardzo twardy i "sprasowany". Nie wiem czy tak miałam zawsze, nigdy nie wkładał palców do odbytu, a teraz zuważyłam to przy wkładaniu czopka. Zaczęłam sprawdzać - taka sytuacja ma miejsce zawsze - tzn codziennie, a gdy zalegającego kału nie usunę to potem jest go zdecydo...
  • Drugi dzien piję herbatę której skład jest następujący: rooibos, liśc mięty pieprzowej, owoc kopru włoskiego, 8% herbaty Pu-erh, 8% inuliny, liśc brzozy, liść pokrzywy, 5% guarany, cynamon, liść werbeny, korzeń mniszka, korzeń lukrecji. Czy to możliwe żeby po tej herbacie wystąpiła biegunka? Oczywiście oprócz picia tej herbatki (stosuję sie do zalecenia: nie więcej niż 3 torebki/dzień) jem pieczywo, warzywa, słodycze, piję mleko, Pu-erh, kawę.
  • jak w temacie
  • "KOLACJA 564 kcal Sałatka owocowa Składniki: 1 średni (185 g) banan 2 średnie (160 g) mandarynki 3 plastry (100 g) ananasa w syropie" A co z resztą ananasów z puszki? Wyrzucić? Bo następnego dnia nie ma w jadłospisie nic z ananasa. Czemu jadłospisy NIGDY nie są tworzone tak, by zminimalizować marnowanie jedzenia? Byłabym wdzięczna za jadłospis, którego autor/ka byłaby świadoma, że opakowanie serka, z którym mam zjeść chleb w poniedziałek, wytrzyma w lodówce maksymaln...
  • Witam, liczę na to, że ktoś z osób mających problemy z zapaleniem pęcherza będzie umiał mi pomóc w "przetworzeniu" owoców żurawiny. Mojemu tacie udało się ostatnio ją kupić na bazarze, ale niestety nie wiem co zrobić z nią dalej. 1L żurawiny wysmażyłam z cukrem jako dżem, ale jak zrobić z tego sok ??? - muszę powiedzieć, że dżemik jest wyśmienity ...
  • ja mecze sie juz od 10 lat przeszlo i jest coraz gorzej, tzn na kwas pomaga mi controloc ale na ta przekleta żołć nic nie pomaga, bralam juz debrinat,gasprid, rennie itp, i nic, musze na sile wymiotowac co kilka dni zólcia, a nawet jej zwymiotowac nie moge do konca, bo sie do scian zaladka jakos przykleja, cholera czy medycyna nie znalazla jeszcze sposobu na zablokowanie wytwarzania zolci albo zeby nie cofala sie z dwunastnicy do zaladka??
  • Słyszałam, że kobieta w ciąży nie powinna jeść cytrusów. Czy to prawda, a jeśli tak to dlaczego?
  • Nikt do mnie nie napisze, ale postanowiłam załozyć watek. Na pytania w kwestii odzywiania odpowiada inż. żywienia człowieka. Prosze pisać na maila bo rzadko tu bywam:( mala_megi@op.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się