owoce

(6 wyników)
  • Co dla Was znaczy,,bieżąca woda,,jeśli chodzi o mycie owoców?Myję pod letnią ale zawsze się zastanawiam czy to tak powinno być.A mycie mydłem owoców ma sens?Jeżeli się kupuje na ulicy to przecież ta letnia woda chyba nie zmyje całego brudu?Jak Wy robicie?:)
  • Było wiele prób: 1. przed włożeniem ciasta rozgrzałam piekarnik do 70 st.C, 2. rozgrzałam do 180 st.C, 3. owoce obtoczyłam w mące, 4. owoce obtoczyłam w cukrze, a i tak wszystko idzie na dno. Placek najzwyklejszy (5 jaj, 1 szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia). Placki są - owszem - smaczne, ale nieestetyczne. Poradźcie co zrobić, aby utrzymać owoce i kruszonkę na powierzchni ciasta.
  • Mam przygotować tort dla chłopca i dziewczynki, lat 9. Mają być na wspólnym przyjęciu urodzinowym (bliźnięta). Zamierzam zrobić to najprościej (i najsmaczniej dla dzieci): biszkopt + owoce zalane galaretką. Dla dziewczynki planuję na wierzch jadalne stokrotki z wafli (gotowe, do kupienia). Dla chłopca - nie wiem. Nie mam pewności, czy boisko z masy plastycznej (glukoza+żelatyna) mi wyjdzie, bo nigdy tego jeszcze nie robiłam. Podpowiedzcie proszę efektowne i proste rozwiąza...
  • Mam znajomą, która mieszka bardzo daleko, ale czasem się odwiedzamy, zazwyczaj z butelka wina, tak nieobowiązująco. Teraz przy okazji wyjazdu będę w hotelu niedaleko jej domu i planuję ją odwiedzić. Czy coś wypada zabrać, czy nie? Wino odpada, koleżanka jest w ciąży zaawansowanej.
  • Ja właśnie w tej sprawie :) Jakie macie doświadczenia? Którą polecacie?
  • Postanowiłam zrobić w tym roku, pierwszy raz w życiu. Nabyłam jakiś żelfix dr.oetkera chyba i tam jest napisane, żeby najpierw owoce z tym proszkiem zagotować - ale jak ma się to niby zagotować? No to trochę zmiażdżyłam truskawki żeby puściły sok, ale wtedy mi się to w mgnieniu oka przypaliło na dnie no i niestety ten smak jest lekko wyczuwalny. Ale mówię sobie, pierwsze koto za płoty, będę robić drugie podejście, tylko powiedzcie mi kochane co ja robię źle? I co zrobić, żeby to się nie prz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się