Forum Kuchnia Kuchnia
ZMIEŃ
      pierniki

    pierniki

    (205 wyników)
    • Zrobilam piernik wg tego przepisu: www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/piernik_przekladany/przepis.html Pieklam go ciut dluzej, bo na srodku byl mokry, ale w koncu sie upiekl. Teraz lezy sobie drugi dzien pod sciereczka, ale ... miekki jest! Boje sie, ze jak go zapakuje do plastikowegi pojemnika, to splesnieje :/ i zamiast bajecznego piernika bedzie kicha :/ W zeszlym roku robilam piernikowe ciasteczka, ktore tez nie steardnialy, ale wtedy padalo, bylo wilgotno (nie mieszkam w ...
    • Od kilku tygodni moje ciasto na pierniki leżakowało w zimnej piwnicy czekając na Wielką Chwilę. Wielka Chwila nadeszła i cały dom napełnił się niestety nie aromatem świąt a... zjełczałym masłem. Odechciało mi się wszystkiego. W sumie masło przechowywane w lodówce też ma okres ważności. Zepsuło się i tyle. Ciasteczka po upieczeniu nie są może najgorsze, ale ten smród wypełnia każdy kąt :-/ Widział ktoś coś podobnego?
    • Moje dziecię jest bardzo mocno uczulone na jaja, zarówno kurze, jak i przepiórcze. Od lat robię piernik staropolski i pierniczki z tego ciasta. Tym razem chciałabym spróbować bez jajek. Da się, jak myślicie? Czy można dodać jakiś zamiennik? (np. mleko/śmietana od biedy ujdzie w diecie synka) Trochę szkoda mi pracy i miodu na eksperymenty, zwłaszcza, ze zwykle robiłam z 2-3kg mąki:)
    • czy leżakuje u Was już piernik? u mnie właśnie stygnie masło rozpuszczone z miodem gryczanym, czy zdarzyło Wam się aby kiedyś nie wyszedł? w tamtym roku był wyśmienity choć za późno go zrobiłam (po 15 listopada) i smaczny był koło Trzech Króli więc w tym roku postanowiłam przyspieszyć
    • do świąt jeszcze trochę czasu ,ale przeleci ... w tym roku spodziewam sie gości z innego kraju i chciałabym ugościć ich polskimi wypiekami oraz potrawami. Wyszukiwarka nie gryzie jednakże przepisy , które przetestowałam niestety okazały się klapą , także chciałabym pyszny przepis na piernik przekładany powidłami, polany czekoladą . Taki wyśmienity piernik piekła moja babcia, obecnie trwają poszukiwania po piwnicy zeszytu z przepisami babci. Co można dodać zamiast powideł? w zeszłym roku ku...
    • Jutro chce zarobic piernik na Swieta, no i sie waham :/ 1) Moja najwieksza forma ma wymiary 23x35cm. 2) chce zrobic jeszcze inne ciasto 3) kusza pierniczki Stad pytanie: czy jesli zrobie z polowy porcji piernik , to ile pierniczkow wyjdzie z reszty ciasta? Nie chcialabym zrobic ich za duzo.
    • Nie znalazłam innego wątku z tego roku, więc tym rozpoczynam piernikowy sezon :) Ciasto nastawiłam wczoraj, nie mogłam się doczekać:))
    • Upieklam piernik z torebki.Chciałabym go przełozyć,(powidłami?jakąś masą?) Nie wiem jak to zrobić.Doradzcie.
    • piecze sie juz godzine i nadal surowy w srodku - boje sie przesuszyc , ale przeciez surowego nie wylacze! jak dlugo go trzymac!
    • Mam pytanie, czym można przełożyc piernik oprócz powideł sliwkowych. Chodzi o to aby zmiękł. Dzieki za odpowiedz
    • oglądaliście Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler?była tam sałatka śledziowa z piernikiem? brzmi smakowicie, może ma ktoś przepis na takie śledzie?
    • Juz czas na piernik, własnie dzis go zrobiłam i jest juz w lodówce.
    • robiłam już z powidłami i masą orzechową, no i masą kajmakową... czy tym razem?! macie jakieś pomysły? z góry dziękuję!
    • Upiekłam piernik staropolski z przepisu Apolki i zastanawiam się, czym go oblać. Wiem, że wiele osób z tego forum go piecze, możecie coś szczególnie polecić? Może polewa z białej czekolady? Piernik jest przełożony powidłami śliwkowymi i posiekanymi bakaliami (figi i morele).
    • uwaga, będę się chwalic. właśnie zabieram się za pieczenie chatek z piernika, już nie mogę się doczekac jak cały dom będzie pachniec ulala idą święta, tralala
    • Ratunku! kilka lat temu w Poradniku Domowym znalazłam przepis na PIERNIK, KTÓRY ZAWSZE SIĘ UDAJE. Faktycznie- tak było, aż do Świąt przed dwoma laty. Ciasto pięknie wyrosło i nagle.... zaczęło zapadać się do środka. Cóż, mówię, może popełniłam jakiś błąd, sprawdzę za rok. W następnym roku wyglądało to dokładnie tak samo i niestety, w tym roku, powtórka z rozrywki. Robię wszystko zgodnie z przepisem, więc co się dzieje? Podaję przepis: 50 dag miodu gotuję z 25 dag cukru, dolewam ...
    • musze jeszcze doprodukować pierników i potrzebuję przepis na takie, które od razu będą miękkie albo zmiękną w ciągu tygodnia. zna ktos taki???
    • przepis: •700 gr zwykłej mąki •przyprawa do piernika •1 łyżeczka sody oczyszczonej •1/2 łyżeczki soli •220 gr masła lub margaryny •220 gr cukru •220 ml melasy melasę można było zastąpićmiodem, co uczyniłam w przepisie miesza się wszystko suche, uciera cukier z masłem i melasą i dodaje mąkę z resztą aktualnie mam wielki gar suchego wióru :( wcześniej robiłam inne pierniki, a to jest przepis na chatkę ale nic z tego nie będzie co do...
    • Witam, jak u Was wygląda ciasto na piernik staropolski, podany przez Apolkę? Moje zrobione ładnych parę tygodni temu, leżakowało sobie na zimnym strychu w misce przykryte ściereczką. Na początku było ładne, okrągłe, a teraz są góry i doliny w nim. Obawiam się, czy to nie jest działalność myszy, która się nam pojawiła na "niższym" strychu kilka dni temu. Niby tam na dolnym miała co jeść, ale co to dla myszy wspiąć się na stopień i zjeść moje ciasto. Jak będę musiała wyrzucić to się chyb...
    • powoli czas forum.gazeta.pl/forum/w,77,16546403,16546403,piernik_staropolski_Apolki_z_ubieglego_roku.html
    Pokaż wątki z forum:

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się