Dodaj do ulubionych

chatka z piernika

07.12.10, 13:36
uwaga, będę się chwalic.
właśnie zabieram się za pieczenie chatek z piernika, już nie mogę się doczekac jak cały dom będzie pachniec
ulala idą święta, tralala
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: chatka z piernika 07.12.10, 14:32
      Pochwal sie w galerii, nie tutaj. :)
      • Gość: yulkayulka Re: chatka z piernika IP: *.elblag.vectranet.pl 07.12.10, 19:43
        zapachem trudno pochwalic się w galerii, a na razie tylko takowy posiadam. Całośc skleję do kupy dopiero w weekend, na razie mam tylko pachnące elementy
        • mirabelka200377 Re: chatka z piernika 08.12.10, 21:02
          a to ja mam pytanie. W tym roku też planuję spróbować zrobić piernikowe chatki. Nie mam tylko pojęcia czym najlepiej sklejać poszczególne elementy. możesz mi doradzić jako juz doświadczona :)
          • tomelanka Re: chatka z piernika 16.12.10, 15:29
            mirabelka, najlepszym spoiwem jest rozpuszczony na patelni cukier :) klei na mur-beton ;) moj domek stal rok opakowany w folie i nadawal sie nawet do jedzenia :P ale w tym roku juz mi sie nie chce z tym bawic
            polecam zrobienie szybek z landrynek-na jeden otwor wkladasz jedna landrynke, najlepiej jak beda kolorowe, spokojnie sie rozpusci przez te kilka minut
            proponuje tylko piec elementy z landrynkami na koncu, bo trzeba je zostawic do ostygniecia, by latwo odkleic od blachy/papieru
    • linn_linn Re: pociag z piernika 09.12.10, 13:47
      A moze pociag?
      cukierniczekreacje.blox.pl/2010/12/Pociag-z-piernika.html
      • rudyocicat Re: pociag z piernika 09.12.10, 14:45
        ale to cudowne, bajka.......
        • Gość: yulkayulka Re: pociag z piernika IP: *.elblag.vectranet.pl 09.12.10, 17:52
          ja klajstruje na lukier
          • Gość: fuksja Re: pociag z piernika IP: *.xdsl.centertel.pl 10.12.10, 23:46
            znajoma sprzedała mi patent na "szybkę" w pierniczkach:)
            trzeba zrobić otwór w przygotowanym do pieczenia ciasteczku(np.kwadrat) i skruszyć w niego kolorową landrynkę. do pieca, wyciągamy, czekamy aż ostygnie i mamy gotowe okienko do piernikowego domu:)sama jeszcze nie robiłam, ale widziałam i wygląda przecudnie:) pięknie też prezentują sie takie przeszklone pierniczki na choince:)
            • bene_gesserit Re: pociag z piernika 10.12.10, 23:55
              Wcale nie trzeba kruszyc - w zaleznosci od wielkosci otworu wystarczy kawal/cala landrynka. Tak jest nawet łatwiej, bo kruszoną (zwlaszcza taka pokruszona na mial) łatwo pobrudzic scianki piernika, a to naprawde fatalnie wyglada.

I przy pieczeniu wiekszych elementow lepiej wstawic szybke w juz niemal dopieczonych piernikach (i z powrotem do pieca na minute-dwie, zeby sie tylko rozpuscila), bo landrynka poddawana zbyt dlugo zbyt wysokiej temperaturze wrze - niby potem zastygnie, ale z bąbelkami powietrza i bedzie miala brudno-brazowy kolor.
              • tomelanka Re: pociag z piernika 16.12.10, 15:30
                dokladnie jak mowi bene :)
    • Gość: kasia Re: chatka z piernika IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.12.10, 16:42
      a ja mam pytanie jak przygotować lukier do dekoracji chatki, bo ja mam chatkę/prezent z ubiegłego roku, ale niestety cały dekoracyjny lukier z niej spadł:( i muszę ją udekorować, a talent średni:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka