Dodaj do ulubionych

śledzie z piernikiem

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.10.10, 22:39
oglądaliście Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler?była tam sałatka śledziowa z piernikiem?
brzmi smakowicie, może ma ktoś przepis na takie śledzie?
Obserwuj wątek
    • Gość: yśty jak brzmi piernik dziewczynka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.10, 06:50
      bo to niesprawiedliwe, że zawsze, tylko jest "ten piernik".
      A tu by akurat pasowało-takie skrzyżowanie trzepaka z namoczonym piernikiem. Taka telewizyjna Dzidzia Piernik.
      Szwedzi robią takie gęste sosy do pieczonych ryb. Te sosy są na bazie chleba, z dodatkiem rodzynek, albo jakiegoś słodkiego pieczywa z rodzynkami. Potrawa ma słodki posmak. I JEST DOBRA.
      Rosjanie robią zalewę korzenną do śledzia. W tej zalewie jest ziele angielskie, liść, pieprz, trochę cynamonu i goździki. Zalewa ma wyraźny smak goździkowo, cynamonowo pieprzny. Jest słodkawa, a całość jest
      DOBRA.
      Nie wykluczam więc, że można do śledzia dodać coś z piernika.
      Jednak wykluczam, że jest to pomysł naszej Dzidzi Piernik.
      Ona nie ma pomysłu na nic , poza promowaniem swojego wizerunku- szerokoobwodowego, z regulowaną w zależności od pory dnia talią .
    • Gość: yśty No to by sie zgadzało- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.10, 12:45
      mimo tak wczesnej pory dnia moje pojmowanie istoty rzeczy , recenzja programu i osoby okazały się trafne..
      I jeszcze dałby Bóg, by Dzidzia Piernik nie pierniczyła,że panga jest niezdrowa bo jest nafaszerowana rtęcią. Tej biednej rybie nawrzucano już tyle na grzbiet , że strach pomyśleć co ona sobie o nas pomyśli.
      Szczęściem, że język polski nie jest powszechnie znany, a Dzidzia Piernik ma zasięg lokalny-ot, tak najwyżej do Łomianek, bo śmiech kilkudziesięciu a może i kilkuset milionów Europejczyków rozwaliłby w diabły gmach tej telewizji, która tego trzepaka lansuje. Unia w 2005 roku sprowadzała do siebie 90 milionów kilogramów pangi, a dwa lata później już 120 milionów kilogramów. Ile obecnie- nie chciało mi się szukać.
      Proponuję, by Dzidzia Piernik poczytała sobie to:
      www.fda.gov/Food/FoodSafety/Product-SpecificInformation/Seafood/FoodbornePathogensContaminants/Methylmercury/ucm115662.htm.
      Tam są tabele ,z których może sobie przeczytać ile rtęci maja ryby drapieżne , w tym tak ulubiony przez Dzidzię tuńczyk.
      No więc ja bardzo Dzidzię Piernik proszę, by zechciała przygotowywać się do swoich programów i jeśli już ma pieprzyć, to tylko potrawy.
      A kobry, proszę Dzidzi są inteligentne...


      • felinecaline Re: No to by sie zgadzało- 17.10.10, 14:35
        Usmialam sie z Twojego postu, Ysty, bo pamietam, jak po jednym z pierwszych programow MG nazwalam ja na forum "Dzidzia - Piernik" to zostalam zmieszana niemal z zawartoscia smietnika najgorszej z jej restauracji ;D.
        Tymczasem od tamtej pory program niewiele ewoluowal, wciaz to samo krecenie noskiem, zrywanie firan, trzesienie koafiura ..chociaz w ostatnim - rorunskim programie przeklenstw jakby ciut mniej albo to ja sie uodpornilam i przestaje na nie reagowac.
        Jak na wszechstronna estetke niestety nie ewoluowal tez "image" MG- z odcinka na odcinek jest chyba coraz grubsza i z odcinka na odcinek prezentuje i owa niezmienna "koafiure" i te nieszczesne, nieforemne i przykrotko- przyciasne "kreacje" w stylu koszulek nocnych.
        Co do receptury - jeszcze w PRLu kupowalismy "sledzie korzenne" - z dodatkiem korzeni prosto z torebki czy z pokruszonego piernika roznica jest niewielka, sledziowi nic nie zaszkodzi.
        Podobnie korzenne filety sledziowe kupuje i obecnie na rynku nie-polskim co prawda ale i nie-skandynawskim, blizszym iberyjskim znanym Pani G horyzontom.
        Nastepnym razem dokupie i piernika i chetnie sprobuje jej wersji.
        A co do pangi - to bardzo smaczna ryba, chetnie ja kupuje i spozywam, chociaz wybor mam akurat ogromny.
        Pozdrawiam ysty.
        • Gość: wrrrrrrrr Re: śledzie z piernikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.10, 17:05
          Obawiam się, że na "tym" forum poważanie ma mało kto.
          Pytanie dotyczy sałatki, a odpowiedzi oczywiście wszystkiego prócz niej, choć dziwnym trafem najwięksi krytykanci pani G. i jej programu wiedzą i w co jest ubrana, i co dokładnie tam mówi oraz robi. Negować wszystko na anonimowym forum jest bardzo łatwo, a prawda jest taka, że program z pewnością narzuca pewien sposób bycia, bo w końcu chodzi o to, by się sprzedawał, a samo tak, tak, bardzo ładnie raczej by się u nas nie przyjęło. Zresztą ciekawe czy widząc to co pani G. w tych kuchniach i co jej program m.in. pokazuje, wulgaryzm i zwykłemu człowiekowi nie cisnąłby się na usta. Właściciele restauracji po kimś spodziewają się cudów, a sami często nie potrafią zadbać o zwykły porządek, więc dajcie już sobie spokój i z zasłonami, i uwagami pani G. oraz jej "koafiurą", bo raz, że często jest ona identyczna u prowadzących lokale w tym programie, a dwa, że w żaden sposób nie wpływa chyba na to co się dzieje w kuchni?! I przepis na sałatkę wcale nie był pani G. Aż dziw, że słysząc uwagę o ilości rtęci w pandze przegapiliście, kto ją wykonał.
          Tak więc czy pani G., czy B., czy jeszcze inne lub inni od A do Z nie mogą mieć poważania u naszych forumowych "kucharzy", bo przecież oni wszystko wiedzą najlepiej. Tylko przepisu na sałatkę jakoś wciąż brak!

          Z tego co ja pamiętam, w tej którą robiono w Toruniu był pokrojony w kostkę śledź w oleju, piernik i przyprawa korzenna z paczki oraz na moje oko jabłko. I też mam zamiar ją zrobić, niezależnie od tego, kto był jej pomysłodawcą!

          • rudyocicat Re: śledzie z piernikiem 19.10.10, 17:20
            ja to jestem ciekawa jak chodzą ubrani Ci co wszystkich w telewizji krytykują i czy istnieje blog, kucharz, lub program, który spełnia te wysublimowane gusta stworzone do narzekania...

            to smutne, że padło pytanie na temat śledzi a wyskoczyło tradycyjne narzekanie i pretensje... i oczywiście anonimowe bo internetowe obrażanie kogoś kto osiągnął więcej w życiu niż są w stanie małym umysłem ogarnąć....

            co do sałatki, to dobrze zrozumiałam, że były tam kawałki piernika? czy tylko przyprawa do piernika wystarczy? sama nabrałam ochoty na tą sałatkę:) po programie osoby, która próbuje wytłumaczyć ludziom, że aby coś mieć, trzeba to zmienić a nie czekać na cud...
            • felinecaline Re: śledzie z piernikiem 19.10.10, 17:50
              Krytykowalam i to wielokrotnie, wiec Ci odpowiem: w pracy chodze w ogolnie i bez szemrania przyjetym mundurku sluzbowym, jedynym do przyjecia stroju na bloku operacyjnym - to przez 4 dni w tygodniu, w piatym mam prawo do zalozenia fartucha na odziez cywilna.
              A ta odziez cywilna jest przede wszystkim taka, ktora nie czyni ze mnie karykatury, nie podkresla a maskuje defekty (tez moglabym byc szczuplejsza :D).Nic "wysublimowanego, oczywiscie "sluzbowo" na glowie rowniez regulaminowa "szarlotka" albo jakikolwiek inny fason czepka i zero bizuterii a paznokcie opilowane rowno z opuszka palca. W "cywilu owszem, daje upust zamilowaniu do bizuteryjnych fidrygalkow.
              Jesli chodzi o blogi kulinarne i wszelkie inne to poruszam sie po nich na zasadzie "z kwiatka na kwiatek", ale bez specjalnego do nich zamilowania. Owszem, mam ulubionych telewizyjnych "specow" kulinarnych, od dawna uwielbiam cotygodniowe programy J-L Petitrenaud, cos w rodzaju Maklowicza na TF5 w samoniedzielne poludnie, gdyby ktos chcial podgladnac.
              Od 2 lat natomiast jestem fanka programu w F6 "Diner presque parfait", odpowiednika "Ugotowani'ch", wlasnie rozpoczal sie kolejny odcinek.
              Tak sie sklada, ze jeden z wybitnych restauratorow francuskich , jeden z jurorow tego programu prowadzi super-sympatyczna restauracje w moim miescie, gdzie czesto z przyjemnoscia bywam i ktora znam wlacznie z kuchennymi zakamarkami. Narazie skoncze, by obejrzec sobie dzisiajszy odcinek programu, wiecej szczegolow moge ewentuanie dorzucic po.

          • Gość: yśty w zasadzie poglądów swoich nie tłumaczę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.10, 17:58
            programu Dzidzi P. nie oglądam(poza pierwszym), ale słyszę. O sałatce śledziowej nie słyszałem, a wyraziłem swoja opinię z racji częściowej znajomości tematu-czemu dałem wyraz w swojej wypowiedzi. Herezje o pandze słyszałem i też je skomentowałem.
            Moje poglądy na temat tego programu i jego bohaterki nie są odosobnione:
            forum.gazeta.pl/forum/w,77,108320575,117737129,Re_Zamkowa_Torun.html
    • Gość: yśty Autorytetom mówimy TAK, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.10, 17:39
      a szarlatanerii nie pomoże puder , róż...
      Nie sądzę,by to miało jakiekolwiek znaczenie jak kto wygląda,ale jeśli program jest tak realizowany, że eksponuje nie mądre słowa(bo po prostu ich brak), a bohaterkę z jej nadpobudliwością, to do licha o czym ludzie mają mówić ?
      W dodatku, już w pierwszym programie ta mądrość znalazła kres-reszta to kalka.
      Program oparty jest o prosty schemat- nie mówić i czynić mądrze, ale dowalać innym. I to naród kupuje,to naród rajcuje.
      Potrafisz opisać garnitur profesora Miodka?.Sądzę,że z jego wyglądu zapamiętałaś uśmiech i charakterystyczne ruchy rąk. Jednak nigdy te jego przymioty nie były tematem publicznych dysput.
    • felinecaline Re: No to by sie zgadzało- 17.10.10, 18:19
      A moze Pani G "sobie radzi" wlasnie dlatego, ze nikt nie krytykuje? Chociaz i ogosy krytyki byly.
      A wyglad restauratora akurat bardzo wiele o nim mowi, jak i kazdego, kto ma stycznosc z "publicznoscia".
      To fakt, nie pamietam ani garnituru Profesora Miodka, ale pamietam "miod", ktory plnie z Jego ust nawet jak mowi o rzeczach niezbyt "apetycznych" a nie pamietam jakiegokolwiek wulgaryzmu czy przeklenstwa.
      Inna sfera, inna klasa, inny smak.
      • anula_a Re: śledzie z piernikiem 07.11.10, 17:39
        do Arathlo: to raczej nie jest ten przepis, wszystkie składniki były w jednym naczyniu, piernika z masłem nie było, ale ja jestem zainspirowana obydwoma przepisami (Gesslerowej i Brodzikowej) i coś pokombinuję

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka