-
Kiedyś jadłam potrawę gruzińską, która bardzo mi smakowała. Przeszukałam google i nijak nic nie pasuje. Był to rodzaj kukurydzianego placka (jakby polenta). W nim zrobione były wgłębienia, a w nich pomidorowy sos chyba z czosnkiem. Drugim nadzieniem był jakoś przyrządzony biały ser z ziołami. Było to tak dawno, ze nie potrafię odtworzyć tych smaków, pamiętam tylko , ze było bardzo smaczne. Znacie może przepis lub chociaż fachową nazwę potrawy.
-
mam kaszke kukurydziana i nie wiem jak sie zabrac do polenty zeby jej nie zepsuc.
chcialabym zrobic gesta, tak zeby po wystudzeniu mozna byloby ja pokroic i podsmazyc.
czy jak wsypie kaszke do wrzacej osolonej wody w proporcji 1:2 to bedzie ok? do jakiego momentu to gotowac - w sensie jaka ma byc gestosc?
-
Wczoraj otworzyłam kilogramową paczkę włoskiej ugotowanej już polenty. 1/3 podsmażyłam na grillowej patelni i było na kolację z brokułem, ale do zagospodarowania zostało jeszcze 2/3 paczki. Pomyslałam o zapiekance, albo lasagne - mam brokuły, cukinie, pomidory puszkowe, seler naciowy, paprykę, rukolę, ser grana padano i twardą mozarellę.
Co można z tego fajnego wyprodukować?
-
Mam w domu mąkę kukurydzianą- czy z niej mogę wykonać polentę? to ma byc moj
debiut wiec bardzo prosze o rady. jak juz napisalam to raczej pilna sprawa :)
-
robił ktos polentę z naszej kaszki kukurydzianej?
-
Nigdy w życiu nie jadłam a przeglądając moja włoską książkę kucharską
znalazłam parę przepisów i brzmią nieźle. Na przykład taka z sosem pomidorowym
i serem provolone...
Wypada dać gościom?
-
-
I co jeszcze doniej np.jakie miesko?
-
Witam,
mam prośbę, chodzi o nazwę dania/przystawki, która jadłam. Wydaje mi się, ze dałabym rade sama zrobić to jedzenie, ale wole zapoznać się z przepisem. Było to puree ziemniaczane, a przynajmniej tak smakowało i wyglądało, zapiekane, w środku były kawałki sera i może szynki/boczku. Było podane jako przystawka, pokrojone na mniejsze kawałki, nie rozpadało się.
Z góry dziękuje za pomoc :)
-
Bo wczoraj juz nie zdazylam - polecialam do kuchni... No wiec te moje muffiny
z polenty udaly sie! Troche to bylo glupie - przygotowywac na przyjscie gosci
cos, czego wczesniej nie robilam, ale warto bylo zaryzykowac! Uzylam
papierowych foremek (jeszcze nie dorobilam sie "rasowej" blaszki...)i troche
sie balam, czy dadza sie jakos wyjac, ale nie mialam zadnych problemow! No i
przede wszystkim smak - bomba! Pikantne, czuc bylo ser! I kolendre, ktora
uwielbiam... Naprawde polecam! J...
-
bo rozdrazniona ciezarna czeka ;)
goscilam wczoraj kolezanke "przy nadziei", ktora wtranzolila u mnie gar
eintopfu z karczochow i jagnieciny. do tego podalam chleb kupiony we wloskim
samie, no i dostalam wlasnie rozpaczliwy telefon od malzonka, jak sie ten
wypiek nazywa, bo piec trzeba i to natychmiast, albo bedzie wojna :)
chleb jest okrgly, polkilogramowy - jak nasz zakopianski, tyle, ze bez maku.
skorka bardzo chrupiaca, miasz zoltawy. sadze, ze jest z dodatkiem drobnej
polenty.
sz...
-
kupilam, bo robilam placki kukurydziane do chilli con carne.
Mam pytanie, do czego jeszcze mozna uzyc takiej maki?
-
moja babcia taka robila i podawala do zup. Ale ponoc super smakuje np z
gulaszem. Na slodko tez sie ja jada. Ale czy np polente sie studzi i podaje
pokrojona? Zreszta napiszcie jesli amcie jakies doswiadczenia polentowe.....
-
Prosze o radę jak zrobic kostkę z kaszy, ktora będzie dodatkiem do zupy.
Dziękuję
Masia