Dodaj do ulubionych

maka kukurydziana

20.06.04, 11:16
kupilam, bo robilam placki kukurydziane do chilli con carne.
Mam pytanie, do czego jeszcze mozna uzyc takiej maki?
Obserwuj wątek
    • borgia1 Re: maka kukurydziana 20.06.04, 11:21
      Do zagęszczania sosów (zwłaszcza do chińszczyzny), do pieczenia, do budyniów...
      na razie nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
    • Gość: krasnowo Re: maka kukurydziana IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 20.06.04, 12:09
      Do placków ziemniaczanych! Do biszkoptu - 1 łyżkę.
    • Gość: Pichciarz Re: maka kukurydziana IP: *.proxy.aol.com 20.06.04, 17:21
      Możesz zrobić mamałygę lub polentę:

      www.polgrunt.pl/gotuj_przepis.asp?idp=176
      • Gość: krasnowo Re: maka kukurydziana IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 20.06.04, 17:31
        Mamałygę, o ile dobrze pamiętam, robi się z kaszy kukurydzianej, co do polenty
        to nie wiem ?
        • Gość: Pichciarz Re: maka kukurydziana IP: *.proxy.aol.com 20.06.04, 20:01
          Zazwyczaj z kaszki, ale nie koniecznie.
          "MAMAŁYGA (rum.) - potrawa przyrządzana z mąki lub kaszy kukurydzianej
          ugotowana na gęsto, okraszana stopioną słoniną, często podawana z bryndzą.
          Zob. też polenta." (Maciej E. Halbański: Leksykon sztuki kulinarnej; "Warta",
          Warszawa 1983)
          Tamże:
          "POLENTA (wł.) - włoska potrawa z mąki albo drobnej kaszy kukurydzianej,
          zapieczona z utartym twardym serem na wierzchu. Na Korsyce przyrządza się p.
          równiwż z mąki z jadalnych kasztanów."
      • Gość: P. Re: maka kukurydziana IP: *.proxy.aol.com 20.06.04, 20:02
        I jeszcze:
        www.papaja.com.pl/index.php?section=przepisy&id=236
    • janiolka Re: maka kukurydziana 20.06.04, 17:40
      w zasadzie do wszystkiego, do czego uzywa sie zwykle maki ziemniaczanej
    • damona dzieki serdeczne:) n/t 21.06.04, 21:20
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka