damona 20.06.04, 11:16 kupilam, bo robilam placki kukurydziane do chilli con carne. Mam pytanie, do czego jeszcze mozna uzyc takiej maki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
borgia1 Re: maka kukurydziana 20.06.04, 11:21 Do zagęszczania sosów (zwłaszcza do chińszczyzny), do pieczenia, do budyniów... na razie nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: maka kukurydziana IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 20.06.04, 12:09 Do placków ziemniaczanych! Do biszkoptu - 1 łyżkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: maka kukurydziana IP: *.proxy.aol.com 20.06.04, 17:21 Możesz zrobić mamałygę lub polentę: www.polgrunt.pl/gotuj_przepis.asp?idp=176 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: maka kukurydziana IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 20.06.04, 17:31 Mamałygę, o ile dobrze pamiętam, robi się z kaszy kukurydzianej, co do polenty to nie wiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: maka kukurydziana IP: *.proxy.aol.com 20.06.04, 20:01 Zazwyczaj z kaszki, ale nie koniecznie. "MAMAŁYGA (rum.) - potrawa przyrządzana z mąki lub kaszy kukurydzianej ugotowana na gęsto, okraszana stopioną słoniną, często podawana z bryndzą. Zob. też polenta." (Maciej E. Halbański: Leksykon sztuki kulinarnej; "Warta", Warszawa 1983) Tamże: "POLENTA (wł.) - włoska potrawa z mąki albo drobnej kaszy kukurydzianej, zapieczona z utartym twardym serem na wierzchu. Na Korsyce przyrządza się p. równiwż z mąki z jadalnych kasztanów." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: maka kukurydziana IP: *.proxy.aol.com 20.06.04, 20:02 I jeszcze: www.papaja.com.pl/index.php?section=przepisy&id=236 Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: maka kukurydziana 20.06.04, 17:40 w zasadzie do wszystkiego, do czego uzywa sie zwykle maki ziemniaczanej Odpowiedz Link Zgłoś