Dodaj do ulubionych

kostka z kaszy mannej

30.07.03, 12:31
Prosze o radę jak zrobic kostkę z kaszy, ktora będzie dodatkiem do zupy.
Dziękuję
Masia
Obserwuj wątek
    • Gość: Iza2 Re: kostka z kaszy mannej IP: *.k.mcnet.pl 30.07.03, 12:36
      ugotować bardzo gęstą kaszkę mannę, ostudzić i pokroić w
      kostkę. Żeby się trzymała w zupie musi być trochę
      podsuszona wręcz, trzeba ją przygotować wcześniej, przed
      zalaniem zupą.
      • masia27 Re: kostka z kaszy mannej 30.07.03, 12:41
        Gość portalu: Iza2 napisał(a):

        > ugotować bardzo gęstą kaszkę mannę, ostudzić i pokroić w
        > kostkę. Żeby się trzymała w zupie musi być trochę
        > podsuszona wręcz, trzeba ją przygotować wcześniej, przed
        > zalaniem zupą.

        a jak się gotuje kaszkę? wsypuje się ją do wrzącej wody czy zalewa zimną i
        gotuje? jakie proporcje? i ile czasu gotować?
        • Gość: Iza2 Re: kostka z kaszy mannej IP: *.k.mcnet.pl 30.07.03, 12:43
          To zalezy jaką kaszkę kupisz, zobacz na opakowaniu, a
          poza tym to ja na oko....
          • masia27 Re: kostka z kaszy mannej 30.07.03, 12:48
            Gość portalu: Iza2 napisał(a):

            > To zalezy jaką kaszkę kupisz, zobacz na opakowaniu, a
            > poza tym to ja na oko....

            Na mojej kaszce jest napisane tylko: gotować 2 minuty w wodzie...
            Ale nie wiem czy wrzucić ją na wrzącą wodę? I czy ona po ugotowaniu 'spuchnie'
            bardzo?
            Taką kostkę podawała do rosołu moja babcia. Chciałam sobie przypomnieć ten
            smak, tylko nie wiem jak się zabrać za kaszkę, żeby jej nie 'spaprać'.
            Babci już niestety nie mogę zapytać :(
        • Gość: sta Re: kostka z kaszy mannej IP: *.uz.zgora.pl 30.07.03, 12:49
          Kaszkę mannę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody. Mieszając wlać do
          wrzącej wody, sypnąć szczyptę soli, pogotować kilka minut, aż się zrobi gęsta
          (nie oddziela się od wody). Wylać na płaski talerz albo tacę lub blachę,
          ostudzić. Pokroić w kwadraciki.
          Jak się chce, żeby była bardziej efektowna, a przy tym nie taka mdła (bo jest
          niestety raczej mdła), można:
          - w ugotowaną wmieszać żółtko, będzie ładniejsza,
          - w ugotowaną wmieszać troszkę kurkumy albo szafranu, albo słodkiej papryki
          (jak wyżej, a przy tym w smaku nieco bardziej pikantna),
          - w ugotowaną wmieszać garść BARDZO drobno posiekanej zielonej pietruszki albo
          innych ziółek (i ładniejsza, i smaczniejsza - moja Babcia robiła taką do rosołu
          z kury).
          • masia27 Re: kostka z kaszy mannej 30.07.03, 12:54
            Gość portalu: sta napisał(a):

            > Kaszkę mannę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody. Mieszając wlać do
            > wrzącej wody, sypnąć szczyptę soli, pogotować kilka minut, aż się zrobi gęsta
            > (nie oddziela się od wody). Wylać na płaski talerz albo tacę lub blachę,
            > ostudzić. Pokroić w kwadraciki.
            > Jak się chce, żeby była bardziej efektowna, a przy tym nie taka mdła (bo jest
            > niestety raczej mdła), można:
            ...
            > - w ugotowaną wmieszać garść BARDZO drobno posiekanej zielonej pietruszki
            > albo innych ziółek (i ładniejsza, i smaczniejsza - moja Babcia robiła taką
            > do rosołu z kury).

            Super sugestia! Chcę kaszkę właśnie do rosołu, więc dodam posiekaną drobniutko
            natkę.

            A jakie proporcje kaszki do wody, żeby wyszła gęsta w sam raz?
    • Gość: kaska Re: kostka z kaszy mannej IP: *.tele2.pl 30.07.03, 12:36
      o polente Ci chodzi?
      1 litr wody
      sól
      2 szklanki kaszki kukurydzianej
      trochę oleju

      Zagotować wodę z solą. Powoli wsypywać kaszkę, uważając, aby nie powstały
      grudki. Podgotować na bardzo małym ogniu, aż polenta zgęstnieje. Można podawać
      jako dodatek do mięs, najlepiej z sosami. Można ugotowaną polentę wyłożyć na
      blachę wysmarowaną olejem i ją zapiec. Serwować pokrojoną w duże kostki.

      Chyba mozna kukurydziana zastapic manna????????
      • masia27 Re: kostka z kaszy mannej 30.07.03, 12:45
        Gość portalu: kaska napisał(a):

        > o polente Ci chodzi?
        > 1 litr wody
        > sól
        > 2 szklanki kaszki kukurydzianej
        > trochę oleju
        >
        > Zagotować wodę z solą. Powoli wsypywać kaszkę, uważając, aby nie powstały
        > grudki. Podgotować na bardzo małym ogniu, aż polenta zgęstnieje. Można
        podawać
        > jako dodatek do mięs, najlepiej z sosami. Można ugotowaną polentę wyłożyć na
        > blachę wysmarowaną olejem i ją zapiec. Serwować pokrojoną w duże kostki.
        >
        > Chyba mozna kukurydziana zastapic manna????????


        Chodzi mi o kostę z kaszy mannej, która będzie dodatkiem do rosołu.
        A polenta jest z tego co pamiętam bardziej miękka i w zupie mogła by
        się 'rozpuścić'.
        • Gość: Linn Re: kostka z kaszy mannej IP: *.dialup.tiscali.it 30.07.03, 16:48
          Polenta moze tez zastygnac na desce i pozniej sie ja kroi w plastry.
    • Gość: wini3 Re: kostka z kaszy mannej IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.03, 22:17
      Może już nieaktualne pytanie ale ja do wrzącej wody dodaję łyżkę masła. potem
      wlewam mannę rozmieszaną z wodą. Jeśli ekspresowa to gotuję tylko chwilę.
      Normalną trochę dłużej. Zwilżam wodą półmisek i wylewam kaszkę z dodaną
      pokrojoną pietruszką i pieprzem. To kostki grysikowe do rosołu mojej babci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka