masia27 30.07.03, 12:31 Prosze o radę jak zrobic kostkę z kaszy, ktora będzie dodatkiem do zupy. Dziękuję Masia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Iza2 Re: kostka z kaszy mannej IP: *.k.mcnet.pl 30.07.03, 12:36 ugotować bardzo gęstą kaszkę mannę, ostudzić i pokroić w kostkę. Żeby się trzymała w zupie musi być trochę podsuszona wręcz, trzeba ją przygotować wcześniej, przed zalaniem zupą. Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: kostka z kaszy mannej 30.07.03, 12:41 Gość portalu: Iza2 napisał(a): > ugotować bardzo gęstą kaszkę mannę, ostudzić i pokroić w > kostkę. Żeby się trzymała w zupie musi być trochę > podsuszona wręcz, trzeba ją przygotować wcześniej, przed > zalaniem zupą. a jak się gotuje kaszkę? wsypuje się ją do wrzącej wody czy zalewa zimną i gotuje? jakie proporcje? i ile czasu gotować? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Iza2 Re: kostka z kaszy mannej IP: *.k.mcnet.pl 30.07.03, 12:43 To zalezy jaką kaszkę kupisz, zobacz na opakowaniu, a poza tym to ja na oko.... Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: kostka z kaszy mannej 30.07.03, 12:48 Gość portalu: Iza2 napisał(a): > To zalezy jaką kaszkę kupisz, zobacz na opakowaniu, a > poza tym to ja na oko.... Na mojej kaszce jest napisane tylko: gotować 2 minuty w wodzie... Ale nie wiem czy wrzucić ją na wrzącą wodę? I czy ona po ugotowaniu 'spuchnie' bardzo? Taką kostkę podawała do rosołu moja babcia. Chciałam sobie przypomnieć ten smak, tylko nie wiem jak się zabrać za kaszkę, żeby jej nie 'spaprać'. Babci już niestety nie mogę zapytać :( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sta Re: kostka z kaszy mannej IP: *.uz.zgora.pl 30.07.03, 12:49 Kaszkę mannę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody. Mieszając wlać do wrzącej wody, sypnąć szczyptę soli, pogotować kilka minut, aż się zrobi gęsta (nie oddziela się od wody). Wylać na płaski talerz albo tacę lub blachę, ostudzić. Pokroić w kwadraciki. Jak się chce, żeby była bardziej efektowna, a przy tym nie taka mdła (bo jest niestety raczej mdła), można: - w ugotowaną wmieszać żółtko, będzie ładniejsza, - w ugotowaną wmieszać troszkę kurkumy albo szafranu, albo słodkiej papryki (jak wyżej, a przy tym w smaku nieco bardziej pikantna), - w ugotowaną wmieszać garść BARDZO drobno posiekanej zielonej pietruszki albo innych ziółek (i ładniejsza, i smaczniejsza - moja Babcia robiła taką do rosołu z kury). Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: kostka z kaszy mannej 30.07.03, 12:54 Gość portalu: sta napisał(a): > Kaszkę mannę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody. Mieszając wlać do > wrzącej wody, sypnąć szczyptę soli, pogotować kilka minut, aż się zrobi gęsta > (nie oddziela się od wody). Wylać na płaski talerz albo tacę lub blachę, > ostudzić. Pokroić w kwadraciki. > Jak się chce, żeby była bardziej efektowna, a przy tym nie taka mdła (bo jest > niestety raczej mdła), można: ... > - w ugotowaną wmieszać garść BARDZO drobno posiekanej zielonej pietruszki > albo innych ziółek (i ładniejsza, i smaczniejsza - moja Babcia robiła taką > do rosołu z kury). Super sugestia! Chcę kaszkę właśnie do rosołu, więc dodam posiekaną drobniutko natkę. A jakie proporcje kaszki do wody, żeby wyszła gęsta w sam raz? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kaska Re: kostka z kaszy mannej IP: *.tele2.pl 30.07.03, 12:36 o polente Ci chodzi? 1 litr wody sól 2 szklanki kaszki kukurydzianej trochę oleju Zagotować wodę z solą. Powoli wsypywać kaszkę, uważając, aby nie powstały grudki. Podgotować na bardzo małym ogniu, aż polenta zgęstnieje. Można podawać jako dodatek do mięs, najlepiej z sosami. Można ugotowaną polentę wyłożyć na blachę wysmarowaną olejem i ją zapiec. Serwować pokrojoną w duże kostki. Chyba mozna kukurydziana zastapic manna???????? Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: kostka z kaszy mannej 30.07.03, 12:45 Gość portalu: kaska napisał(a): > o polente Ci chodzi? > 1 litr wody > sól > 2 szklanki kaszki kukurydzianej > trochę oleju > > Zagotować wodę z solą. Powoli wsypywać kaszkę, uważając, aby nie powstały > grudki. Podgotować na bardzo małym ogniu, aż polenta zgęstnieje. Można podawać > jako dodatek do mięs, najlepiej z sosami. Można ugotowaną polentę wyłożyć na > blachę wysmarowaną olejem i ją zapiec. Serwować pokrojoną w duże kostki. > > Chyba mozna kukurydziana zastapic manna???????? Chodzi mi o kostę z kaszy mannej, która będzie dodatkiem do rosołu. A polenta jest z tego co pamiętam bardziej miękka i w zupie mogła by się 'rozpuścić'. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Linn Re: kostka z kaszy mannej IP: *.dialup.tiscali.it 30.07.03, 16:48 Polenta moze tez zastygnac na desce i pozniej sie ja kroi w plastry. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wini3 Re: kostka z kaszy mannej IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.03, 22:17 Może już nieaktualne pytanie ale ja do wrzącej wody dodaję łyżkę masła. potem wlewam mannę rozmieszaną z wodą. Jeśli ekspresowa to gotuję tylko chwilę. Normalną trochę dłużej. Zwilżam wodą półmisek i wylewam kaszkę z dodaną pokrojoną pietruszką i pieprzem. To kostki grysikowe do rosołu mojej babci. Odpowiedz Link Zgłoś