Forum Czas Wolny, Hobby Militaria
ZMIEŃ
      polityka

polityka

(47 wyników)
    • The Wall Street Jurnal opublikowal artykul bylego sekretazra Obrony Perle, na temat polityki nuklearnej Obamy. online.wsj.com/article/SB124623202363966157.html Ale tu www.missilethreat.com/repository/doclib/20090522_strat_posture_report.pdf jest ciekwsze - oryginalne opracowanie komisji kongresu na temat aktualnej amerykanskiej polityki nuklearnej, krytykujace m.in. naiwne obamowskie wizje swiata bez broni jadrowej (przemowienie w Pradze) i ostrzegajace przed dalszym zaniechani...
    • Rosja może nie wznowić transportu ropy na Litwę Jacek Komar, Wilno, zbig, PAP, Reuters 2006-08-16 , ostatnia aktualizacja 2006-08-16 20:36:43.0 Rosja może już nigdy nie wznowić dostaw ropy naftowej rurociągiem Przyjaźń-I na Litwę - poinformował prezes rosyjskiego Transnieftu Siemion Wajnsztok. Rosja może już nigdy nie wznowić dostaw ropy naftowej rurociągiem Przyjaźń-I na Litwę - poinformował Siemion Wajnsztok, prezes Transnieftu, rosyjskiego monopolisty w transporcie tego su...
    • Nowy minister obrony Wielkiej Brytanii Fox stwierdził m.in., że nie jesteśmy światowym policjantem, a brytyjscy żołnierze nie zostali wysłani do Afganistanu, by edukować politycznie podzielone, tkwiące w średniowiecznych stosunkach, miejscowe społeczeństwo, ale dla bezpieczeństwa brytyjskich obywateli i globalnych interesów Londynu. Czyżby planowali się wycofać z Afganistanu? www.altair.com.pl/start-4564
    • ... pojawiły się, skądś powyciągane, SKOTY na ulicach w asyście koksowników i żołnierzy w mundurach z epoki. ( ew. zomowców ). Swoją drogą ciekawe czy w ogromnej mnogości wszelakich grup rekonstrukcji historycznych od rzymskich legionistów do "pustynnej burzy" istnieje jakaś grupa stanu wojennego. Ale w sumie ja nie o tym, ciekawi mnie czemu tego typu zdarzenie z dziedziny polityki wewnętrznej odtwarzane jest tylko w Polsce. I do tego tylko to zdarzenie. Przewrotu majowego Piłsudskiego ja...
    • Mysle ze polityki USA na czele z Rise pokazala wlasny dyletantyzm na bliskim wschodzie. 1) Zaczeli wojne w Iraku z celem stabilizacji regiaonu - otrzymali totalna destabilizacje i w przyszlosci wojne domowa z podzialem narodu. 2) Chcieli oslabic iran, a w wyniku wzmocnili jego pozycje. 3) Chcieli stabilizowac Palestyne i zwalczyc Hamaz, a rezultacie maja dykatature Hamaz. 4) CHcieli zwalczyc Al-Kajede, a w yniku wzmocnili ja jak nigdy... Czyli USA (i ich wassal Izrael) w tym rejo...
    • ŚWIAT : Władca - Jan bez Ziemi, (militarnie i tylko militarnie) Il Duce Polityk : Neuville Chamberlain POLSKA Władca - Michał Wiśniowiecki, zwany "korybutem", August III Sas Polityk - za dużo wymieniać ponad polowa dzisiejszego sejmu nadaje sie do odstrzału (begery, błochowiaki i inne hojarskie ) A waszym zdaniem ? Pzdr. ----- wojna wojną, ale gdzie moj popcorn
    • www.altair.com.pl/start-6181 Europejskie NATO ulega powoli samolikwidacji - tak więc nie liczyłbym specjalnie na [b]zobowiązania sojusznicze[/b] czyli że w razie czego NATO nas obroni, bo wychodzi że jedyna realna siła w NATO to [b]USA[/b] - czyli jednak Kaczyński miał racje stawiając na sojusz strategiczny z USA, tyle tylko że się spierdziało. Tak więc stawiam tezę czy nie lepiej byłoby zawrzeć strategiczną [b]sztamę[/b] z Rosją, i czy patrząc na nasze granice nie byłoby to znakomite posun...
    • polskispirit.salon24.pl/258877,komu-rachunek-za-smolensk zaskoczony jestem ze to sie tam ukazalo troszke przesadza autor ale tylko troszke
    • Obama's Deal ... Na marginesie wrzawy medialnej zainicjowanej przeciekiem WikiLeaks. Umknęła niezauważona, zupełnie niepozorna info o sprzedaży przez Koreę Północną Iranowi. 19 rakiet balistycznych średniego zasięgu BM-25 'Musudan'. Są to pociski na paliwo płynne, zainstalowane na wyrzutniach mobilnych. Opracowano je w oparciu o technologię Radzieckich pocisków balistycznych SS-N-6, o zasięgu 3 – 4 tyś kilometrów. Można by sobie pomyśleć, no i co z tego, niech sobie mają. Sęk w tym...
    • sporo słów krytycznych padło pod adresem niemieckiej polityki modelowej (czołgi), ale mam wrażenie, że angielska to już była kompletna katastrofa. Anglicy powtarzali niemieckie błędy, dodali nowe, a do tego w odróżnieniu od Niemców nie wyprodukowali ani jednego naprawdę dobrego czołgu. Na początek, oto moje przemyślenia z weekendu. 1. Kiedy wojna się zaczynała, angielska panzerwaffe wydawała się z grubsza trzymać kupy. W latach 1939-1940 mieli na wyposażeniu dwa podstawowe mo...
    • Sława! www.rzeczpospolita.pl/news.rol?newsId=3503 Fotyga: nie przewidujemy rosyjskiego weta do rozmów o tarczy kif, PAP Nie przewidujemy rosyjskiego weta do kwestii, które są przedmiotem negocjacji między Polską a USA - powiedziała dziś szefowa dyplomacji Anna Fotyga, odnosząc się do wtorkowej wypowiedzi rosyjskiego prezydenta Władimira Putina w sprawie amerykańskiej tarczy antyrakietowej (MD). Prezydent Rosji stwierdził, że rozmieszczenie w Europie elementów tej tarc...
    • dni hanby(12)

w zasadzie to ten teamt naleazałoby zapodac 02.10 w rocznicę. Ale ze do tego czasu artykuł w Newsweeku zniknie to zapodaje go teraz. Chodzi o Zaolzie. Nie wiedziałem, że az tak głupio sie zachowalismy. Sądziłęm, że po prostu weszlismy i tyle. Oczywiscie mam swiadomosc, że Czesi byli rownie debilni przez cały okres 20 lecia z uwzględnieniem kwietnia 1920 szczegolnie. www.newsweek.pl/artykuly/wydanie/0/lom-na-czechow,42439,1 Coz, mozna było wybrac dwie drogi, albo politykę zb...
    • I ich rodzin Ogólnie się przyjęło że był "negatywny" delikatnie mówiąc,jednak na przykładzie ojca jednego z najbardziej znanych prawicowych polityków można wysnuć inny wniosek ,ciekawe jakiego odsetka byłych AKowców takie postępowanie dotyczyło jakie opiszę niżej. Jest to fragment propagandowej ulotki wyborczej jaką dostałem pocztą ,kogo dotyczy i z jakiego ugrupowania(całość na życzenie mogę przesłać na pocztę) nie napiszę choć na pewno wszyscy się domyślą kogo dotyczy,czy treś...
    • :-) Unia gospodarcza - czemu nie. Unia polityczna,jakikolwiek wpływ na arenę międzynarodową,konkurencja z USA - jak narazie największe brednie XXI wieku. Wiem,że to nie forum polityczne,ale nie potrafię powstrzymac swojej radości :-))))) Wybaczcie!
    • Jak w temacie. Z jednej strony, to groteskowa humoreska, ten "powód". Będąc konsekwentnym, to obywatele Polski powinni składać się na kolejne eFy i np. Patrioty, hehe. Z drugiej strony, to jestem w stanie taką argumentacje zrozumieć, jest wielce proobywatelska, wręcz amerykańska - broń dla każdego. Byleby nie przestępca, alkoholik/narkoman czy świr, hehe. Ja sam mam zamiar nabyć coś wielkokalibrowego, strzelającego amunicją .50 Browning. Na "ruskie" wystarczy...;) www.dziennik.pl/po...
    • Czy uśmiech polityka może byc mieczem??? Oczywiście, zwłaszcza w kontekście alarmistycznych sygnałów dotyczących sojuszu militarnego pomiędzy Iranem i Wenezuelą. Nasilającym się programie zbrojeniowym tego południowoamerykańskiego 'petromocarstwa'. Pojawiających się sygnałach o powstających w bezkresie wenezuelskiej dżungli ... tajnych bazach rakietowych. Bo można sobie postawic prozaiczne pytanie, po co takiemu 'pączusiowi'. Pośród rozległej rodziny ubogich kontynentalnych krewniaków ... t...
    • ...wojnie w Europie. Napisana dla Tyg. Powszechnego analiza przez Bartłomieja Sienkiewicza o hipotetycznej nowej wojnie na kontynencie europejskim oraz wynikającym z tego rozwoju sytuacji geopolitycznej, będącej zagrożeniem dla bezp. Polski. B. Sienkiewicz to ten znany analityk Centrum Studiów Wschodnich (prywatnie potomek pisarza Henryka Sienkiewicza). PS. Co ciekawe, wysnuł tezę(scenariusz), który w innym wątku wyłożyłem naszemu forumowemu ignorantowi11... W skrócie - pragmatyczny...
    • Sława! wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3949053.html Japonia: polityk partii rządzącej straszy Chinami cheko, PAP2007-02-27, ostatnia aktualizacja 2007-02-27 11:23 Deputowany z rządzącej japońskiej Partii Liberalno-Demokratycznej (PLD) Shoichi Nakagawa straszył w poniedziałek, że Japonia może się w przyszłości stać "jeszcze jedną prowincją Chin", rozbudowujących swój potencjał militarny. Na reakcję Chin nie trzeba było długo czekać. Rzecznik MSZ w Pekinie Qin Gang za...
    • Jak nam jest to doskonale wiadome, jedną z przyczyn klęski w 39' była fatalna polityka narodowościowa. Liczba i skala konfliktów narodowościowych sprawiła, że w 39' nasz kraj nie był w stanie agresorom przeciwstawic wspólnoty obywatelskiej, zintegrowanej wokół idei oporu. Co też w efekcie sprawiło, że nasi okupanci, mogli dowolnie i bezkarnie rozgrywac konflikty narodowościowe do własnych celów. W tym do pacyfikacji oporu wobec najeźdźców. Gdzie konflikt z sąsiadem był znacznie ważniejszy, n...
    • Zenujace. To wszystko jest poprostu zenujace. Niekompetencja, brak profesjonalizmu, ignorancja i gnijace podstawy "Washington DC Co." oto co widac. Republikanie zeby ratowac dupe zrzucaja wszystko na CIA, ale tajemnica poliszynela jest ze CIA ucieto jaja dawno temu. CIA stalo sie firma buchalterow na uslugach politykow, gdzie ludzie chodza do pracy "od- do", podbijaja karte, pija kawe, obliczaja jakies "srednie", produkuja wykresy na exel'u, przedstawiaja "raporty miesieczne" i...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się