polityka

(181 wyników)
  • Witam. Chciałem rozpocząć dyskusję dotyczącą polityki na świecie. Od razu zaznaczam, że są to jedynie moje obserwacje, polityką średnio się interesuję. Otóż zauważyłem, że w krajach jak Francja, Niemcy czy Anglia muzułmanie stanowią co raz to większą siłę. Nie jestem katolikiem, chrześcijaninem, muzułmaninem, agnostykiem, ateistą - zakładam, że jesteśmy zbyt ograniczeni, żeby o takich rzeczach rozprawiać, mniejsza o to. Otóż, za kilka lat rozpocznę pracę, myślałem o emigracji, jednak patrz...
  • 1.USA w planie Paulsona przeznaczyli 700 mld$ na ratowanie banków. W tym samym czasie ECB przeznaczył 1700 mld euro na ratowanie euroejskiego systemu bankowego. Gdzie są te pieniądze i dlaczego tak niewiele na ten temat wiadomo. 2.Wg niepotwierdzonych danych sytuacja europejskich banków jest kilka razy gorsza (20 bilionów euro strat) niż banków amerykańskich. Dlaczego tak mało o tym wiemy i jaka jest prawdziwa sytuacja w Europie www.lewrockwell.com/north/north689.html 3.Toksyczne aktywa...
  • Ron Paul jest senatorem w US (z Teksasu) i jest chyba jedynym prawdziwie wolnorynkowym politykiem jakiego znam. Nasz Korwin-Mikke jest bardzo inteligenty i oryginalny, ale na polityka za bardzo się nie nadaje. Ron Paul potrafi w prosty sposób pokazać że wolny rynek też może być atrakcyjny dla wyborców. Wystarczy wysłuchać poniższego wywiadu... www.youtube.com/watch?v=LxlKFFSuwCM więcej: www.youtube.com/user/RonPaulYTChannel
  • Ponizej linkuje niezwykle silne wystapienie Rona Paula dotyczace przyszlych przemian spoleczno gospodarczych. To wystapienie wydaje sie bardzo wazne i uniwersalne. Tytul w Youtube jest mylacy i dosyc powierzchowny. Tresc samej mowy jest wedlug mnie wazna. Ron Paul Warns of Social Unrest and Martial Law www.youtube.com/watch?v=fqWtiAtSvg0&feature=player_embedded Ponizej natomiast link do interesujacej obserwacji z blogu Jesse'go. Jeden wiekszy inwestor kupil 5% wszystkich akcji n...
  • W tym dosyć obszernym wywiadzie można dowiedzieć się bardzo dużo o polityce zagranicznej PO i PiS oraz o tym, jaki naprawdę jest minister Sikorski! Po jego przeczytaniu zmieniam zdanie o postrzeganiu PO poza granicami naszego kraju! polisfera.pl/articles.aspx?id=44 - część I wywiadu polisfera.pl/articles.aspx?id=45 - część II wywiadu Polecam!
  • W WSJ ukazal sie wlasnie wazny artykul dotyczacy reformy finansowej, ktora ma zostac jutro podpisana przez Obame. Okazuje sie, ze czesc pakietu tego prawa ma wymoc na agencjach odpowiedzialnosc za ratingi. Z jednej strony jest to zupelnie logiczne i zrozumiale, bowiem wlasnie agencje ratingowe wpuscily inwestorow w maliny wystawiajac zbyt wysokie ratingi na ryzykowne bondy oparte o kredyty hipoteczne. Z drugiej jednak strony agencje ratingowe w obliczu niemalze natychmiastowego wejsc...
  • Czy zauważyliście, jakim językiem mówią politycy przed wyborami, a jakim po wyborach? I nie ma znaczenia, czy chodzi o władzę najwyższą, czy też o lokalnych darmozjadów... pardon - urzędników administracji samorządowej. Szczególnie "jeden szczegół wzrok mój przykuł". Śmiech mnie ogarnia, gdy słyszę, już po wyborach, że: [i]będziemy ciężko pracować, czeka nas ogromny wysiłek, to trudne i odpowiedzialne zadanie, dołożymy wszelkich starań...[/i] Czy oni nie widzą swojej śmieszności,...
  • Jest lekarstwo! Wreszcie odkryto bezpieczną i sterylną metodę uzdrawiania. Bez recepty! O co dokładnie chodzi? Reszta jest tutaj: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,2706537.html
  • Tak się zastanawiam kiedy nasza gospodarka padnie z powodu za dużej ilości urzędników oraz złodziejstwa w polityce. Zastanawiam się nad założeniem nowej partii, w której by byli ludzie bez zaleciałości partyjnych (świeżych), aby przeprowadzić zmianę konstytucji tzn. zmniejszenie sejmu i senatu itp. Kto jest zainteresowany???
  • Moje propozycje: Polityk roku - Marek Belka Po nieudolnym Buzku i beznadziejnym Millerze doczekalismy sie wreszcie porzadnego premiera, ktory nie interesuje sie partyjnymi ukladami i nie zabiega o tani poklask, lecz po prostu robi swoje, mimo braku oparcia w parlamencie. Mial pare wpadek (sprawa ministra Sadowskiego, proba podwyzszenia skladek na ZUS), ale zaslugi (podpisanie eurokonstytucji, odpartyjnianie panstwa, odbudowa zaufania do naszej gospodarki) zdecydowanie nad nimi goruja. ...
  • www.nytimes.com/2013/02/06/us/politics/obama-congress-budget-cuts.html?ref=business jest bardzo zatroskany by nie było cięć pensji nauczycieli, administracji. Czyli jest za utrzymaniem status quo i powtorką wariantu greckiego w USA. Wydaje się, wiele rządów posiada nadmiar wydatków, i trzeba jakoś dostosować te wydatki do potrzeb rynku, ktory nie bedzię pożyczać na rozdęte pensje nauczyli czy administracji.
  • Proszę o pomoc bo musze napisać referat!
  • Koniec Hegemoni Dolara -- Kongresman z Texasu Ron Paul www.house.gov/paul/congrec/congrec2006/cr021506.htm (...}"Uzywajac sily zeby zusic ludzi do akceptowania pieniedzy bez rzeczywistej wartosci moze dzialac tylko na krotka mete. To w ostatecznym rachunku prowadzi do ekonomicznej dyslokacji, zarowno w kraju jak i za granica, i zawsze konczy sie cena ktora trzeba zaplacic. Prawa ekonomi ze uczciwa wymiana wymaga tylko rzeczy o prawdziwej wartosci jako walute nie moga byc zniesio...
  • wyksztalecenia? nauka-polska.pl/dhtml/raportyWyszukiwanie/wyszukiwanieLudzieNauki.fs? lang=pl Ciekawy portalik...dr hab. Leszek Balcerowicz, dr hab. Jan Winiecki, mgr ( a moze i nie ?) Wladyslaw Bartoszewki, etc. czesto i mylnie profesorami zwani. A tymczasem jak widze, a jakze, do szkoly chodzilem z prawdziwym profesorem i to zwyczajnym :) "Portal przedstawia zawartość bazy prowadzonej przez Ośrodek Przetwarzania Informacji od 1991 r. Jest to najkompletniejsza i najakt...
  • smok nam dalej rosnie. ponizej niezly przyczynek do naszych dyskusji niedokonczonych o chinach i usa... ciekawe czy was tez przebiegnie lekki dreszcz po przeczytaniu notki z gw... bo ja sie tak zastanawiam - czy aby na pewno ekosfera to udzwignie? czy rosnacy chinski apetyt nie stanie sie przyczyna naszej diety? przy okazji i w nawiazaniu warto grzecznie zapytac czy gigantyczny i rosnacy chinski popyt moze wplywac na ceny surowcow czy tez nie moze? ---------------------- z gw ...
  • czemu z jednej strony trudno sie dziwic, jezeli w tydzien marnuje sie kilkunasopunktowa przewage; rozgoryczenie jednak bierze gore nad rozsadkiem; nie popisal sie prof. Spiewak bezpardonowo atakujac szefa kampanii Pis-u Kurskiego, za to ze ten okazal sie tak skuteczny! publiczne okazywanie frustracji raczej PO nie pomoze w rozgrywce prezydenckiej; Tusk na razie to obraz nedzy i rozpaczy, a tymczasem Lechu sie schowal i wyslal do boju swego brata, jakby czekajac na dogodny moment do z...
  • Ciekawe co zazyl. Czy dla was ma sens to co mowi ten czlowiek? Jako obserwator z daleka mam watpliwosci jesli chodzi o logike jego wypowiedzi.... wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,8483836,Tusk__Kaczynski_nie_jest_straszny_i_grozny.html Przede wszystkim sam sobie przeczy w cytowanej wypowiedzi: " Minister Fotyga zarzuciła nam dziś w wywiadzie zdradę, agenturę, morderstwo. (...). Nie są straszni i nie są groźni politycy, którzy wypowiadają takie rzeczy - oświadczył. W prze...
  • Być może jedno i drugie... linki: www.tvn24.pl/-1,1675629,0,1,o-neoimperialnej-polityce-rosji-ma-przeczytac-jak-najwiecej-ludzi,wiadomosc.html wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8441669,Jaroslaw_Kaczynski_wyslal_list_do_ambasadorow__Z_Rosja.html www.rp.pl/artykul/542526-Prezes-PiS--artykul--nie-list.html wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/303611,kto-wyslal-list-kaczynskiego-do-ambasadorow.html Dziś w Polsce doszło do kolejnego przełomowego punktu. Jarosław Kaczyński nap...
  • Do szanownych użytkowników forum PiG zwracam się z następującym pytaniem: Czy prof. de Soto Ballester myli się czy trafił w sedno problemu stwierdzeniami : „W każdym razie, konieczne jest teraz dla naszego kraju (Hiszpanii) dokonanie reform strukturalnych w celu liberalizacji, zwłaszcza rynku pracy. Jeszcze przed wejściem do strefy euro, stałą praktyką Hiszpanii była dewaluacja, deprecjacja pesety, co wprowadzało rynek w błąd i na przykład prowadziło do obniżenia płac o dw...
  • [i]Średni panowie, średni panowie, średni panowie dwaj, już szron na głowie, już nie do zdrowie, lecz w sercu... [i]polityczny cymbergaj?[/i][/i] Tak sobie przeglądam media, surfuję po necie, zaglądam na to forum, czasem coś skrobnę w jakimś temacie, to tu, to tam... i cóż to takiego moje oczy widzą, a raczej nie widzą na forum PiG? Widzą kolejne absurdalne, monotematyczne wątki o Jarku, natomiast nie widzą dwóch - jak sądzę, rewelacyjnych i być może przełomowych dla dal...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się