Forum Kobieta Feminizm
ZMIEŃ
      polityka

polityka

(66 wyników)
    • Do tej opory slyszalem o parytecie w Sejmie, i/lub we wladzach partii. Teraz pojawila sie calkiem nowa jakosc: parytety na listach wyborczych - po polowie. Renata Grochal: "Panowie, zostawcie bzdurne argumenty o upokarzaniu kobiet i oddajcie im połowę miejsc na listach. W wielu krajach parytet się sprawdził. To byłby lepszy dowód szacunku do kobiet niż całowanie w rękę i przepuszczanie w drzwiach." Hmmm, jak na razie z cala pewnoscia mam ogromne osiagniecia w nie_calowaniu po rek...
    • Na przykladzie Sawickiej: tnij.com/Wmhj 'Anna Czerwińska z Feminoteki: - Sytuację kobiet w polityce świetnie pokazuje Agnieszka Holland w "Ekipie". Te na szczycie to manipulatorki, suki, faceci w spódnicach. Obok te grzeczne, naiwne, podporządkowane szefowi partii, departamentu itp., które służą do ocieplania wizerunku. Ostatnia kampania dowodzi, że w żadnym z tych wcieleń się nie liczą. Brak ich w debatach, w dyskusjach liderów. Obsadzane są w rolach miłosnych. Jako wybra...
    • Jakie kryteria musialaby spelniac kobieta bioraca udzial w wyborach do wladz publicznych, zebysmy swiadomie i z przekonaniem zaglosowali na nia? Co sprawia, ze tak czesto kandydatki sa przez nas ignorowane?
    • Kobiety w polityce... Zauważyliście pewnie, że kobiet w polityce jest dość mało, i że zajmują one niezbyt wysokie stanowiska ( przynajmniej w naszym pięknym kraju). Ale pozostają one jednak ważnym elektoratem wyborczym...Dawniej było łatwiej- kobiety prawa głosu w wyborach nie miały, wiec mężczyźni u władzy nie mieli się czym przejmować? A teraz? Każdy szanujący się prezydent/premier/przewodniczący partii ma przy sobie ,,pomocnicę”( żeby mu przypadkiem feministki nie pyskow...
    • jestem ciekawa co sądzicie o naszych rodaczkach na scenie politycznej? czy są równorzędnymi partnerami w dyskusjach? czy maja swoje własne zdanie i walczą o nie? czy moze są ozdobnikami w sejmie czy senacie..
    • Z Guardiana: "Nadmierne zainteresowanie wyglądem zewnętrznym polityków płci żeńskiej dowodzi, iż w Westminsterze niepodzielnie rządzą mężczyźni. Inteligentna, ale średnio urodziwa kobieta, która próbuje zdobyć władzę w Wielkiej Brytanii, musi być szalona." wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80281,5206976.html
    • Przyszlo mi wlasnie do glowy, ze wielu nas Polaków zaniepokojonych jest obecnym stanem polityki. Wszystkie partie w sumie stracily kredyt zaufania, wyborcy rozzalenie bo nie ma na kogo glosowac, rządy jeden po drugim coraz gorsze i coraz jawniej bezczelnie sie bogaca nie dbając o resztę spolecznetswa. A rozwiązanie jest w zasięgu ręki. Wszystkim nam ( i mężczyznom i kobietom) powinno zależeć na promowanu kobiet w polityce, gdyż przyniosłoby to same zalety. Jak wykazują różńe ba...
    • cyt z Głos Wielkopolski: Zdrowie: Z aptek mogą zniknąć pigułki antykoncepcyjne. Tabletki antykoncepcyjne, "pigułki po stosunku", prezerwatywy, spirale być może już niedługo znikną z niektórych aptek. Dlaczego? Są farmaceuci, którzy nie chcą ich sprzedawać. Wielkopolscy posłowie uważają, że to absurd. Farmaceuci ze Stowarzyszenia Farmaceutów Katolickich starają się o zmiany w prawie. Walczą o swoje sumienia i domagają się zawarcia kaluzuli w prawie farmaceutycznym, która pozwalałaby na "pow...
    • politbiuro.pl/politbiuro/1,85402,6708017,Zobacz_nowa_miss_Sejmu.html No tak, jak młoda kobieta zostaje posłanką, to znowu się miss w niej dopatrują :/ A może ona jest przede wszystkim inteligentna, wysportowana a na samym końcu ładna? A gdyby nie była ładna to co? Nie nadawałaby się? Więcej szacunku i respektu dla kobiet oraz liczenia się z nimi w polityce zamiast fałszywego całowania w rączki (jak to polscy faceci-politycy potrafią)!
    • Jestem politykiem - od kilku lat. Mogłabym w zasadzie napisać polityczką. Kandydowałam w wyborach do rady miasta i do parlamentu. Bez sukcesu, ale nie dlatego, że byłam dyskryminowana, ale dlatego, że czas mojego ugrupowania minął.Jednak z perspektywy czasu mogę śmiało stwierdzić, że jest to dziedzina naszego życia publicznego w której kobiety są szczególnie dyskryminowane. I to bez względu na opcje polityczne - z wyłączeniem Samoobrony, LPR i PiS. Wynika to z tego, że te ugrupowa...
    • Z zaskoczeniem - i niepokojem - konstatuję, że aktualny reżim jest najbardziej "ukobieconym" w historii Polski. Zwracają już na to uwagę dziennikarze. Pisali niedawno we "Wprost": "Lech i Jarosław Kaczyńscy w swoim otoczeniu postawili na płeć piękną w stopniu w jakim do tej pory nie zrobił tego nikt. W rządzie jest rekordowa liczba 5 pań. Dwie zajmują strategiczne resorty: (...) MSZ (...) Ministerstwo Finansów. (...). Kobiety opanowały wiele stanowisk wiceministrów. Są szefami ważnych u...
    • gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3227403.html
    • Tego właśnie życzy Monika Olejnik córce Giertycha. Dla tych, którzy nie śledzili między panią O. i małżeństwem G. Trochę to dziwnie wygląda: dziennikarka i polityk w jednym zdaniu w odniesieniu do osoby płci żeńskiej. Ale nasz język jeszcze nie przyswoił sobie polityczki. Być może coś na to zaradzi. Skład rady programowej po prostu zachwyca.
    • watpie w to. tam gdzie w polityce sa glownie faceci tam jets syf. przykladow jest mnostwo.
    • www.polityka.pl/polityka/index.jsp?place=Lead10&news_cat_id=494&news_id=173072&layout=1&forum_id=3411&fpage=Threads&page=text#pageTop Widzicie panie ;-) Drobny zastrzyk a wasi panowie beda wam wierni ;-) ba! moze zaczna wykonywac jakeis prace domowe ;-)
    • wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,6104080,_In_vitro_to_produkowanie_dzieci__Polski_katolik_musi.html Polski katolik być może musi słuchać głosów biskupów, ale polscy ustawodawcy muszą tworzyć prawo dla wszystkich obywateli, także niekatolików. I tu tłumaczenie, bo jestem katolikiem i głosuję przeciwko, nie powinno mieć racji bytu. Komu sumienie nie pozwala, na in vitro się nie zdecyduje.
    • Rozmawiałem o tym z moją koleżanką feministką i ona mówi że tak, ale nie powiedziała dlaczego. Dyskusję zapoczątkowała sonda którą znalazłem na takiej zabawnej stronie anglojęzycznej o Polsce, która właśnie taką sondę przeprowadza. Co wy o tym myślicie? Zabawa czy upokarzanie kobiet/mężczyzn? I dlaczego?
    • ...nic nie zrobiła. [i]Mimo, że stołeczna policja na kilka tygodni przed wtorkową eksplozją w centrum miasta wiedziała, że Sebastian G. może posiadać materiały wybuchowe, zbagatelizowała tę informację - czytamy w "Życiu Warszawy". Już we wrześniu 26-letnia kobieta powiadomiła funkcjonariuszy z komendy w Śródmieściu, że jej były narzeczony Sebastian G. nie chciał przyjąć do wiadomości, że ona od niego odchodzi i groził jej śmiercią. W czasie rozmów z policjantami kobieta powiedziała, że S...
    • serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3532198.html "Dziś pani minister broni się mówiąc, że krytyka jej urzędowania bierze się głównie stąd, że jest kobietą. I jako kobieta stała się ofiarą seksistowskiej kampanii." Ha ha ha ha Czy przypadkiem ta pani trochę ma za dużo pretensji do sekistowskiego świata, a za mało wymaga od siebie? Boję się, że niedługo każde niepowodzenie kobiet będzie zwalane na seksizm...
    • a już na temat parytetów na skoczniach narciarskich czy w sumo to głucha cisza jest? Pytanie wbrew pozorom nie jest złośliwe ani nie ma w nim ukrytej niechęci do tego postulatu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się