Dodaj do ulubionych

Obywatelu, broń się sam!

09.07.09, 19:58
Jak w temacie. Z jednej strony, to groteskowa humoreska, ten "powód". Będąc
konsekwentnym, to obywatele Polski powinni składać się na kolejne eFy i np.
Patrioty, hehe. Z drugiej strony, to jestem w stanie taką argumentacje
zrozumieć, jest wielce proobywatelska, wręcz amerykańska - broń dla każdego.
Byleby nie przestępca, alkoholik/narkoman czy świr, hehe. Ja sam mam zamiar
nabyć coś wielkokalibrowego, strzelającego amunicją .50 Browning. Na "ruskie"
wystarczy...;)

www.dziennik.pl/polityka/article412814/Poslowie_dadza_nam_bron_bo_boja_sie_wojny.html

PS. Chcesz pokoju, szykuj się do wojny! Klasyka zawsze będzie aktualna;)
Obserwuj wątek
    • f_crane Tłumaczenie w istocie idiotyczne 09.07.09, 20:55
      Bezsensowność porównywalna z ruchem milicji w jueseju, która to chce być gotowa do 'walki' z rządem federalnym. Już widzę tych farmerów odważnie dtawiających czoła Abramsom ;-).

W USA, motywowanie w ten sposób ma sens, ale to wynika z ich konstytucji. Ojcowie założyciele byli wielkimi przeciwnikami 'standing army', co można tłumaczyć jako wojska regularne. To obywatele mieli stanowic o sile armii, oraz być mobilizowani w razie zagrożenia. Zagrozenia nie rozumianego tak jak dzisiaj - uganianie się po jaskiniach Afganistanu za turbanami, ale jako obrona przed inwazjami. Stąd treż prawo do powszechnego posiadania broni. Oczwiście, z biegiem czasu, kiedy broń stała się zaawanasowana, a tym sama trudna w obsłudze to traci sens.

Chciałbym, żeby u nas wprowadzic choć częściowo rozwiązania szwajcarskeij obrony terytorialnej, ale to złudzenia, wiem. W wizji tego pana powinniśmy pewnie naparzać jakimś Glockiem do T-90 ;-).
      • browiec1 Re: Tłumaczenie w istocie idiotyczne 10.07.09, 08:14
        A myslisz ze latwiej jest zorganizowac partyzantke gdy w kraju co drugi obywatel
        ma jakas bron,czy tam gdzie ma ja co setny? T-90 to nie az taki problem,AK tez
        nie miala sil pancernych jak Niemcy,a krwi im napsula sporo.
    • wielki_czarownik Krótko 09.07.09, 23:14
      W Polsce od 2004 roku można posiadać bez żadnych zezwoleń i formalności broń i repliki broni sprzed 1850 roku. W tym zawierają się rewolwery, karabiny etc. Czy przestępczość wzrosła? Nie! Wręcz spadła. Już dziś każdy świr może kupić Colta Walkera o energii pocisku porównywalnej z Magnum .357. Tylko co z tego? Ano nic! W Niemczech 10 razy więcej ludzi ma broń a jednocześnie liczba zabójstw (na 100 tys. mieszkańców) jest o ok. 50% niższa niż w Polsce. W Czechach broni jest 30 razy więcej, a liczba zabójstw jest o 25% niższa.
      Tak więc wzrost liczby broni nie przekłada się na wzrost przestępczości. Wręcz przeciwnie. W końcu dwa najspokojniejsze kraje Europy są jednocześnie krajami najbardziej uzbrojonymi (Szwajcaria i Finlandia), zaś kraj najbardziej bandycki (UK) ma jednocześnie najbardziej restrykcyjne przepisy dotyczące broni.
      Obecnie nasze przepisy są beznadziejne i sprzeczne z regulacjami UE. Panowie naprawdę więcej broni w domach = większe bezpieczeństwo. Przynajmniej w Europie, bo USA to inna bajka.
      Zresztą... W USA najniższa przestępczość jest w tych stanach, w któych dostęp do broni jest... najłatwiejszy. Na Florydzie po zliberalizowaniu przepisów w latach 80 przestępczość spadła AFAIK o 40%! Dziwne, prawda?
      • admetos Re: Krótko 09.07.09, 23:46
        Wszystko OK, ale obawiam sie, ze nasi prawodawcy tak skleca to
        prawo, ze dostep do broni bedzie latwiejszy, ale wlasciciel nie
        bedzie mogl jej po zadnym pozorem uzyc. Zwlaszcza w obronie
        koniecznej (obrona konieczna jest tak zdefiniowana, ze nawet sama
        znajomosc techniki karate jest obciazajaca a co dopiero uzycie broni
        palnej)
        Druga obawa: nie sadze, ze jako spoleczenstow doroslismy do
        posiadania broni. Co innego Finowie, Szwajcarzy czy nawet Czesi. U
        nas moze skonczyc sie to tym, ze to dojrzewanie bedzie mialo
        charakter bardzo "kowbojski".
        • wielki_czarownik Nie do końca 10.07.09, 11:59
          Akurat zajmuję się tymi sprawami zawodowo, więc trochę się na tym znam. Polskie prawo jest bardzo liberalne pod względem obrony koniecznej. Naprawdę. Coraz częściej także polskie sądy (szczególnie drugiej instancji) zaczynają wydawać wyroki uniewinniające. Np. sąd uniewinnił od zarzutu zabójstwa człowieka, który goniąc ogrodowego złodzieja dźgał go nożem w plecy. Uzasadnienie sądu było takie, że uczciwy człowiek się zdenerwował i owszem przekroczył granice obrony koniecznej, ale zrobił to ze strachu itp. i w związku z tym może iść do domu. Problem jest jeszcze na poziomie prokuratury. Ta często oskarża "na wszelki wypadek". Natomiast mimo medialnej histerii, to w Polsce naprawdę można się bronić i można zrobić bandycie kuku.
          A co do kowbojowania... Czy Twój sąsiad grozi Ci muszkietem?
    • tornson To nie prima aprilis, więc co? 09.07.09, 23:46
      Sezon ogórkowy? Nie chce mi się wierzyć by politycy, nawet polscy, mieli aż tak
      mózgi poryte by na serio w takiej formie proponować masowy dostęp do broni palnej.
      • grogreg Re: To nie prima aprilis, więc co? 10.07.09, 12:33
        Obawiam się, że musisz nieco obniżyć oczekiwania co do sprawności umysłowej
        naszych polityków.
    • grogreg Re: Obywatelu, broń się sam! 10.07.09, 03:08
      >Ja sam mam zamiar
      > nabyć coś wielkokalibrowego, strzelającego amunicją .50 Browning. Na "ruskie"
      > wystarczy...;)

Masz niewielkie pojęcie na temat regulacji prawnych dotyczących posiadania broni
      w Polsce, prawda?
      • browiec1 Re: Obywatelu, broń się sam! 10.07.09, 08:17
        Sie kupi takie cos i zrobi Hej ho,hej ho,na dresa by sie szlo.
        www.youtube.com/watch?v=rnInFLRtcdA&feature=related
        A i z randka mozna to polaczyc:)
        www.youtube.com/watch?v=j3A7J898wgs&NR=1
      • dirloff Re: Obywatelu, broń się sam! 10.07.09, 16:49
        >
        > Masz niewielkie pojęcie na temat regulacji prawnych dotyczących posiadania bron
        > i
        > w Polsce, prawda?
        >

Czyżbyś nie zauwazył, że mój początkowy post był w formie groteski/humoreski?
        Pozwoliłem sobie na trochę sarkazmu widząc tegoż "news'a", jego poziom i
        "wypowiedzi" tych kilku polityków pracujących w komisji sejmowej. Osobiście
        jestem za jak najliberalniejszym dostępem do broni palnej. Tak jak w
        wspominanych już tutaj Szwajcarii i Finlandii. W przypadku tej sprawy popieram
        działania ministra Czumy. Wyłącznie w tym przypadku. Oczywiscie, przypuszczalnie
        będzie to miało swoje nieprzyjemne konsekwencje, mając świadomość o ogromie
        patologii występujących w Polsce. Społecznych patologii. Natomiast odpowiadjąc
        już konkretnie na Twoje pytanie napiszę, że znam z grubsza te regulacje, jednak
        powierzchownie. Cóż, nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. Nikt jednak na tym
        forum, włącznie z remov'em, nie był mi w stanie konkretnie odpowiedzieć na moje
        pytanie postawione tutaj - w formie forumowego wątku - dobrych kilka miesięcy
        temu. Pytałem o legalność nabycia w Polsce bądz poza naszym krajem i uzytkowania
        tutaj tego typu broni wielkokalibrowej. Miałem na myśli ręcznego Steyra .50.

Linki:
        pl.wikipedia.org/wiki/Steyr_HS_.50
        world.guns.ru/sniper/sn64-e.htm
        • grogreg Re: Obywatelu, broń się sam! 10.07.09, 17:08
          Sobie jakieś żarty chyba robisz.
          Dostałeś wyczerpującą odpowiedź włącznie ze wskazaniem aktów prawnych.
          To, że się Ci czytać nie chciało to już nie mowa wina.

W skrócie. Nie możesz w Polsce mieć Steyra .50.

• dirloff Re: Obywatelu, broń się sam! 10.07.09, 22:22
            > Sobie jakieś żarty chyba robisz.
            > Dostałeś wyczerpującą odpowiedź włącznie ze wskazaniem aktów prawnych.
            > To, że się Ci czytać nie chciało to już nie mowa wina.
            >
            > W skrócie. Nie możesz w Polsce mieć Steyra .50.
            >
            >

Ok, zatem po kolei, dla pełnego wyjaśnienia.
            Link mojego wątku o broni wielkokalibrowej:

forum.gazeta.pl/forum/w,539,93851340,,remov_mam_pytanie_.html?v=2
            Opinie były sprzeczne, zarówno Twoje jak i samego remov'a. Teoretycznie, niby
            tak, mógłbym posiadać, w praktyce jednak, zupełnie nie, do tego nie mógłym
            legalnie, gdziekolwiek, w jakikolwiek sposób korzystać z tej broni.

Sprawę trochę rozjaśnił Twój link z portalu Giwera.pl, który również,
            przynajmniej teoretycznie, dopuszcza posiadanie takiej broni w celach
            myśliwskich. Rzecz w tym, czy kupując taką broń w Austrii, mógłbym ją legalnie
            do Polski wwieść. Czy nie zostałbym na granicy zatrzymany, a broń skonfiskowana,
            bo wedle zawartych tam informacji, mógłym posiadan takowy karabin, lecz nie
            użytkowują go. Zatem, sprawa jest ciagle zagmatwana;)

Link:
            www.giwera.pl/artykuly/2005/12/03/hs50.htm

Jak w linku jest wyjaśnione, zarejestrować tego jako broń sportową już bym nie
            mógł. Zbyt duży kaliber.

• remov Poziom manipulacji informacją 10.07.09, 15:10
      To, że Ty bredzisz od rzeczy to jedno.

To, że jeden jedyny "pracownik mediów" obecny na sali z listy
      KILKUDZIESIĘCIU powodów wybrał jeden, najgłupszy, który teraz będzie
      powtarzany w mediach i traktowany jako hasło, to coś innego.

Tak naprawdę Panowie i Panie, dajecie się robić w konia jak dzieci.
      Zresztą, całość tego przekazu pokazuje, jak kompletny kretyn z
      jakiegoś portalu informacyjnego potrafi zniekształcić i zmienić
      przekaz. I tutaj faktycznie powstaje pytanie, czy on tyle zrozumiał,
      czy po prostu tak mu kazano to przekręcić i karmić tym innych.

I dla osoby, która sobie z tego zdaje sprawę, Wasze bijące pianę,
      oderwane od rzeczywistości, czy też nawet ataki na polskich
      polityków, wypowiedzi w tym wątku brzmią wyjątkowo żałośnie, nawet
      skądinąd ludzi, których czasami sensowne wypowiedzi tutaj czytałem.
      No, ale taki jest poziom Internetu i trzeba się z tym liczyć.
      • dirloff Re: Poziom manipulacji informacją 10.07.09, 16:56
        > To, że Ty bredzisz od rzeczy to jedno.
        >
        > To, że jeden jedyny "pracownik mediów" obecny na sali z listy
        > KILKUDZIESIĘCIU powodów wybrał jeden, najgłupszy, który teraz będzie
        > powtarzany w mediach i traktowany jako hasło, to coś innego.
        >
        > Tak naprawdę Panowie i Panie, dajecie się robić w konia jak dzieci.
        > Zresztą, całość tego przekazu pokazuje, jak kompletny kretyn z
        > jakiegoś portalu informacyjnego potrafi zniekształcić i zmienić
        > przekaz. I tutaj faktycznie powstaje pytanie, czy on tyle zrozumiał,
        > czy po prostu tak mu kazano to przekręcić i karmić tym innych.
        >
        > I dla osoby, która sobie z tego zdaje sprawę, Wasze bijące pianę,
        > oderwane od rzeczywistości, czy też nawet ataki na polskich
        > polityków, wypowiedzi w tym wątku brzmią wyjątkowo żałośnie, nawet
        > skądinąd ludzi, których czasami sensowne wypowiedzi tutaj czytałem.
        > No, ale taki jest poziom Internetu i trzeba się z tym liczyć.
        >

Ok remov, zmieszałeś z błotem parę osób, które wyraziły swoje zdanie w tym
        wątku, ulżyło Ci i poczułeś się już lepiej. To już wiemy. Pytanie, czy jesteś w
        stanie przeczytać post/wątek będące formą humoreski, wzięte w nawias bądż
        cudzysłów? Czy to forum militarne jest ujęte w forme branżowego, targowego
        panelu przemysłu zbrojeniowego i dotyczących tegoż regulacji prawnych, czy może
        być również forum o szeroko pojętych militariach, z epizodycznie pojawiąjącymi
        się humoreskami?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka