por

(11 wyników)
  • Należe do Wspólnoty Mieszkaniowej 90% wykupionego bloku. Zarządca, który zajmuje się naszą Wspólnotą M. chce abyśmy utworzyli fundusz remontowy, jednakże prawie wszyscy (prócz 1 rodziny) współwłaściciele Wspólnoty nie zgadzamy się na ów książeczki na fundusz remontowy. - Czy zarządca, którego sami wybraliśmy może ZMUSIĆ nas do utworzenia tego funduszu i narzucać swoje decyzje wbrew naszej woli? - Czy możemy się przeciwstawić? - Jakie są przepisy w tej sprawie? Druga rzecz- nowy zar...
  • Otrzymałem roczne rozliczenie funduszu remontowego,w którym zarządca zawiadamia mnie o zaległościach jakie mam w funduszu. Wykupiłem mieszkanie w grudniu 2005r. i na dzień 01.01.2006r. mój bilans otwarcia wynosił 67zł. W 2006r. przeprowadzono termomodernizację budynku.Uchwalone zaliczki od 01.01.2006. do 31.12.2006r wynosiły 927zł.,a zgromadzone środki na remonty wynosiły 823zł. Poniesione koszty w okresie od 01.01.2006. do 31.12.2006r. zgodnie z udziałem w części wspólnej nieruchomości...
  • Jestem mieszkańcem małej wspólnoty mieszkaniowej (16 LOKALI)nowe budownictwo,mamy własna kotłownię -od 1 miesiaca posiadamy w mieszkaniach liczniki radiowe do wody ciepłej i zimnej oraz radiowe ciepłomierze ,Do tej pory odczyty były z liczników nie radiowych.Otrzymaismy właśnie rachunek za 1 m3 ciepłej wody 90 zł ,do tej pory płaciliśmy 55zł za m3 i to juz było strasznie duzo a za ogrzewanie koszt jednego kilo gula 147zł za jedna jednostke ,Czy to mozliwe czy ktoś w Polsce pąłci takie wysoki...
  • Otóż jestem szczęśliwym posiadaczem tzw. komórki w budynku. Administracja ostatnio "przeglądającbieżące rozliczenia" stwierdziła, że mam zaległość w jakieś kwocie. W rozliczeniach dotychczasowych, tj. za rok 2001, 2002, 2003 nie miałem żadnych zaległości. Przynajmniej nie byłem poinformowany o nich. Na udział w kosztach eksploatacji lokalu, mieszkania i garażu mam umowy. O pomieszczeniu gospodarczym nikt nie pomyślał do tej pory. Ciekawe, swoją drogą czy ktoś płacił do tej pory ...
  • jutro, 19 marca 04, godz. 8.55 - "Pytanie na śniadanie" TVP 2 temat: WSPÓLNOTY a SPÓŁDZIELNIE [czyli o wyższości świąt ... itd., - wk]
  • Jesteśmy początkującym zarządem, docieramy się. Zarząd to trzy osoby wybrane sposród właścicieli. Chcę by w umowie bankowej było jasno zapisane że jeżeli przelew jest wystawiony na jednego z członka zarządu podpisują go pozostałe dwie osoby, co nie było do tej pory zapisane. Zdarza się że członek zarząu wypisuje przelew na siebie potwierdza drugim podpisem i tak we dwóch mogą wspólnote np sprzedać, o czym trzeci dowie się póżniej. Niezapisana nieścisłość wynikła w trakcie naszej...
  • Witam.dziękuje za szczere chęci ale....NIKT DO TEJ PORY NIE ODPOWIEDZIAŁ NA MOJE PYTANIE(jedna osoba tylko podpowiedziała na temat szans przegłosowania gminy).zastanawiam się jaki jest sens istnienia TAKIEGO FORUM !!!.SKORO CIĄGLE TE SAME OSOBY USIŁUJA PRZEKONAĆ DO SWOJEJ RACJI i dyskutują..otwieram poradę...a tu replika na odpowiedz poprzednika.otwieram następną ..a tu gośc krutykuje jednego i drugiego..LUDZIE TO NIE TAK ...TO NIE NA TYM POLEGA..jeżeli KTOŚ prosi o radę to udziel...
  • Proszę, powiedzcie jak to jest w Waszych wspólnotach. U nas do tej pory nie płaciliśmy, ale w planie na nowy rok jest uwzględniona opłata po równo od wszystkich ( a jest to 59 zł miesiecznie więc nie byle co!!) Prawdę powiedziawszy z windy prawie nie korzystamy chodź schodzi do garażu (w którym nie mamy miejsca parkingowego). Potrzebuję przyszykować jak najwięcej argumentów, by obalić ten moim zdaniem chory pomysł na zebraniu... Ktoś kiedyś powiedział mi, że są jakieś przepisy pra...
  • Bardzo proszę o poradę w następującej kwestii: Posiadam mieszkanie we wspólnocie (jeden budynek + garaże, użytkowanie wieczyste gruntu), obok jest druga wspólnota (jeden budynek + garaże, grunt na własność). Obie wspólnoty posiadają (niestety) koszty wspólne, które wynikają między innymi ze wspólnej kotłowni. Oczywiście obie wspólnoty podpisały odpowiednie uchwały dotyczące rozliczania kosztów wspólnych wynikających z tego faktu, i tak to działa od bez mała 5-ciu lat. Jednak te...
  • Proszę o pomoc! Budynek Wspólnoty w której jestem współwłaścicielem do tej pory nie był ubezpieczony.Mam pytanie : jak wyliczyć wartość budynku podawaną przy ubezpieczeniu? Czy opłaca się ubezpieczyć wspólnotę od OC - co daje taka polisa ? Dzieki za pomoc -Pozdrawiam Wszystkich -WSPANIAŁE FORUM - SUPER!!
  • Fr z 2003 r pozostał w całości na rachunku bieżącym w stanie nienaruszonym. Jest to zgodne z uchwałą z ub roku. Czy ten fakt wymaga podjęcia dodatkowych uchwał dotyczących przeznaczenia tych pieniędzy. W 2004 również nie planujemy żadnych wydatków a pieniądze gromadzimy na ocieplenie budynku w 2005 lub 2006r?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się