Forum Auto-Moto Bezpieczeństwo na drodze
ZMIEŃ
      przeciwmgielne

przeciwmgielne

(14 wyniki)
    • Jechałem wczoraj A4 z kierunku Zgorzelca do Wrocławia po zmroku. Ruch był spory. Po 120 km jazdy czułem się bardziej wypompowany niż po 400km, które ostatnio przejechałem. Powód mojego zmęczenia był zasadniczy: Po primo: Wielu kierowców po zniknięciu mgły (a takowa była w rejonie Bolesławca)nie wpadął na genialny pomysł wyłączenia przeciwmgielnych. Tym samym jadąc za kimś miałem przeuroczą łunę czerwonego światła, jadąc przed kimś - rewelacyjne odbicie w lusterku wstecznym i bo...
    • rozumie, ze jest mgla. rozumiez, ze macie przeciwmgielne swiatla. zrozumcie, ze za Wami stoi ktos w korku przez 40 minut i ... wylaczcie to swiatelko, ktore Wam nie pomaga i nie ulatwia, a swieci innym w oczy. Cholernie swieci
    • Nie wiem jak w innych regionach nazego kraju ale na G.Slasku, w Zaglebiu od rana jest mgla.I co na to kierowcy: a)jako, ze jest jeszcze wrzesien a zatem nie ma OBOWIAZKU jazdy na swiatlach wiec kierowca pieknego C5kombi na chorzowskich numerach, panienka z niebieskiej pandy, pani ze srebrnego matiza, pan z ciemnej vectry jezdzili BEZ SWIATEL - brawo dla was pseudokierowcy. b)wielu z nich jezdzac po Katowicach, Sosnowcu jak i na trasie miedzy tymi miastami z uporem maniaka mia...
    • Ludzie, wiecie ile lepiej by nam było gdyby kilka osob na swiecie zrozumiało zasadność używania świateł przeciwmgielnych, a nie włączało je odruchowo i zawsze przecież to oślepia, gdyby kilka osób przestało skręcać w lewo z prawej strony pasa, nie wiem nie uczyli na kursie?, że trzeba zjechać do osi jezdni, i jeszcze żeby nie gapić się tępo przed rondem tylko jechać, rozpacz mnie czasem ogarnia. Wiem że rondo jest wymysłem ostatnich lat i narobiło sie teraz tych rond tysiące, więc...
    • Po ostatnich burzach i jeździe kilkaset kilometrów w deszczu zastanawiam się mocno nad kompletną bezmyślnością niektórych matołków.... po jaka cholerę jadą w deszczu na światłach przeciwmgielnych???.... oślepiają skutecznie tych co z przodu i tych co z tyłu jednocześnie nic nie poprawiając sobie widoczności... Czy jesteście w stanie powiedzieć mi czym tacy kretyni kierują się włączając te światła???.... przecież deszcz to nie mgła... widać ich doskonale i ze zwykłymi światłami
    • Wiem, ze swietnie wygladaja zwlaszcza w nowej Fabi, ale prosze wszystkich uzytkownikow drog o nie naduzywanie tych swiatel. One po prostu oslepiaja, gdy nie ma wystarczajaco mocnej mgly?
    • Przed chwilą, w wiadomościach TVP Info o światłach: - w czasie deszczu i w warunkach słabego oświetlanie nie jeździmy na światłach do jazdy dziennej, włączamy światła mijania i przeciwmgielne. Genialne , panie młodszy inspektorze. Po ciemku, w deszczu przeciwmgielne odbite od mokrej nawierzchni dają tak po oczach jadącym z przeciwka, że statystyki wam podskoczą. I znów będzie brawura i niedostosowanie.
    • pochmurno i opady deszczu. srodek dnia duzy ruch i co chwila na trasie spotykani debile z wlaczonymi tylnymi swiatlami przeciwglowymi. przeciez za takim jechac sie nie da. intensywne swiatlo oslepia. pomyslcie o tym ze utrudniacie ruch innym kierowca. ps. a czemu policja stoi w krzaczorach i nie reaguje?
    • Mgła(22)

"Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50m. W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła" Hahaha Byłem wczoraj jednym z nielicznych co nie miał włączonego. A skoro można było jechać 90-100 (a wielu mnie wyprzedzało) i używać świateł drogowych spokojnie, to chyba wielkiej mgły nie było.
    • Niektore skrzyzowania znamy lepiej niz inne. Tam gdzie wydaje mi sie, ze czeka nas dluzsze oczekiwanie, wylaczam na czerwonym tylne przeciwmgielne (jesli widze, ze za mna juz ktos stoi). Nie przykladam do tego jakies szczegolnej wagi (mnie przeciwmgielne tego z przodu nieszczegolnie irytuje) ale zauwazam ze zasadniczo swieci troche ostrzej - czy warto pomyslec o tych co stoja za nami (czy to im pomaga)?
    • Tyle już na tym forum narzekano na nadużywających tylnych lamp przeciwmgłowych, że ja już "wymandrzać" się nie będę. Pokażę tylko przykład, jak takie światło oślepia w nocy, na dodatek w deszczu. Ale pokażę też, że czasami niektórzy je wyłączają... To był ten inteligentniejszy z "Oświeconych" Pozdrawiam, Mejson -- Automobil Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
    • Przejechałem sobie ostatnio nocą kilkaset kilometrów w zmienionych warunkach pogodowo - drogowych i jak co roku znów szlag zaczyna mnie trafiać. Jak to w listopadzie, droga była przeważnie mokra, miejscami było trochę opadającej mgły i - jak zwykle, coraz więcej kierowców, którzy uważają się za "bezpiecznych" zaczyna włączać wszystkie możliwe światła. Pomijając już kodeks drogowy, który dopuszcza użycie świateł przeciwmgielnych (niestety, tylko tylnych) wyłącznie w sytuacji, gdy w...
    • Coraz wiecej aut wyposazonych jest w swiatla przeciwmgielne przednie. Coraz wiecj kierowcow rowniez postanawia poprawic sobie komfort jazdy noca nie baczac na innych uzytkownikow drog. Coraz czesciej spotykamy kretynow lamiacych nie tylko zasady kulturalnej jazdy, ale i kodeksu drogowego jezdzacych na halogenach w warunkach normalnej przejrzystosci powietrza, skutecznie oslepiajac innych kierowcow. Czy rowniez zauwazyliscie taki problem? Osobiscie prowadze krucjate przeciwko takim zacho...
    • Wczoraj jadąć na trasie Wodzisław Śląski - Jaworzno widoczność przez mgłę spadała nawet do jedynie kilku metrów. To co działo się na drogach to zgroza. Znaki, sygnalizacja świetlna i samochody wyrastały kilka metrów przed autem, a samochody nie dostosowywały prędkości do warunków i niektórzy spokojnie jechali sobie 60 km/h. Jechałem ok 40 co już było niemal brawurą a i tak wyprzedały mnie tiry i inne osobówki, szaleństwo! Największe obawy o życie miałem na autostradzie A4, gdzie nagle n...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się