Forum Dom kwiaty w domu
ZMIEŃ
      przycinanie

przycinanie

(9 wyników)
    • dziewczyny że przycina się go to wiem, i ze szczepki można ukorzenić to też.. tylko jak ukorzeniać? do wody, czy prosto do ziemi? bez ukorzeniacza da radę? aha i czy poczekać do kwitnienia czy przycinać teraz?
    • Parę miesięcy temu kupiłam dwa nieduże fikusy beniaminy, tworzyły swoimi "koronami" kule, teraz się nieco rozrosły i wcale mi się to nie podoba. Czy mogę je przystrzyc nadając im kulowaty kształt, czy to im nie zaszkodzi?
    • Czy przywiązujecie się do kwiatów - bo ja bardzo. Własnie jestem po ciężkim przeżyciu "zlikwidowania" moich czterech geraniów. Kupiłam je 5 lat temu, małe zwarte, "grubolistne". W krótkim czasie zaczęły rosnąć jak oszalałe. Wybujały bardzo mimo tego, że przycinałam, no i "zdziczały" listki miałe drobne i rzadkie a gałązki wiotkie i zaczęły się płożyć, natomiast te częśći, które były nie przycinane zgrubiały i zdrewniały. Nie tylko wyglądały hm... mało dekoracyjnie, ale były nie lada kł...
    • tak sie zastanawiam czy z benjaminka mozna zrobić bonsai...
    • dostałam od męża bonsai fikus :) teraz to dopiero sie głowię nad jego pielęgnacją przeczytałam mnóstwo na necie a i tak zielona jestem o nim :( trzymajcie kciuki obym nie zrobiła z niego krzaczka :)i oby przetrwał bo M byłoby smutno :)
    • moja gwiazda betlejemska bardzo mocno gubi liście od spodu, co może być nie tak?
    • witam, skorzystalam juz z wyszukiwarki, ale nadal mam watpliwości, czy przypadkiem nie zmarnowalam mojego storczyka - prezentu od twesciowej :-) A wiec - kwiatek kwitł przez 3 mies., we wrzesniu opadły kwiatki, wiec obcielam galazekę, nad drugim kolankiem (obcina się te galązki czy nie??? Moj teśc nie obciąl i jego storczyk wypuścił po dwóch tygodniach nowy zielony pęd, moj obciety storczyk jest jakby martwy.). dotychczas nic się z kwiatkiem nie dzieje ,liscie i korzenie w...
    • Czy można coś z tym zrobić? Paproć wisi juz prawie pod sufitem, a liscie dochodzą do 1,5m. Bardzo ją lubię, rośnie b. ładnie, nie usycha. Zapewne jak skrócę liście to uschną....:-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się