nerusia Re: fikus-barok 13.06.05, 14:25 wczoraj nabyłam piękną roślinkę o nazwie fikus-barok.Tak pisało na nalepce,choc wiadomo jak z tym bywa.Nie umiem wklejać fotek,ale może spróbuję ją opisać.Ma od samego dołu łodygi listeczki jak beniamin,tylko,ze zwinięte w urocze kółeczka,koncem liścia pod spód,czy ktoś ma moze coś takiego i wie,jak to pielęgnować? bede wdzięczna za rady i wskazówki. pozdrawiam Odpowiedz Link
ida.ustupska Re: fikus-barok 13.06.05, 14:59 Ficus Barok to jego właściwa nazwa,to jest odmiana Benjamina :) w rzeczy samej to wyjątkowy okaz, bardzo dekoracyjny.Też takiego mam. Opiekujesz się nim tak samo jak benkiem. dictionary.bloom-s.co.jp/kanri-g/t5-fbaroks.jpg Jeżeli masz jakieś konkretne pytania, to napisz. pozdrawiam Id. Odpowiedz Link
nerusia Re: fikus-barok 14.06.05, 00:20 a przycina się go też,nie ma gałązek odchodzących od tych głównych? wiec po przycięciu co soę dzieje?skoro tak jak benkiem,to chyba lubi zraszanie? pozdrawiam Odpowiedz Link
ida.ustupska Re: fikus-barok 14.06.05, 09:08 Kiedy będziesz go delikatnie przycinać, co jakis czas, powinien się mocniej rozkrzewiać, kiedy hamujesz wzrost, roslina broni się i rozrasta na boki, zagęszcza. Ja swojemu jakieś 3 tygodnie przycięłam same wieszchołki i ma się doskonale :) Wszystkie ficusy lubią częste zraszanie. Ja swoje zraszam wieczorem co drugi dzień a mam ich już 15 odmian :)(co to będzie jak zaczną rosnąć ;))) pozdrawiam Odpowiedz Link
nerusia Re: fikus-barok 14.06.05, 15:10 15 odmian???!!! a jakie to? też uwielbiam fikusiki. pozdrawiam Odpowiedz Link
ida.ustupska Re: fikus-barok 14.06.05, 16:17 Długo by wymieniać :) jeszcze w grudniu nie miałam ani jednej rośliny ;) ficusowe-roznosci.blog.onet.pl/2,ID25419979,DA2005-05-23,index.html zapraszam do lektury, tu wymieniłam wszystkie które mam :) nooo bez dwóch ostatnich :) pozdrawiam id Odpowiedz Link
nerusia Re: fikus-barok 15.06.05, 13:53 to powiedz mi proszę kiedy ewentualnie bede mogła tego mojego baroka przyciąc,zeby się rozkrzewił,inne benki przycinam regularnie i dobrze im to robi:) pozdrawiam Odpowiedz Link
ida.ustupska Re: fikus-barok 15.06.05, 22:08 Myślę, że w każdej chwili kiedy uznasz za stosowne :) w sumie nie przycina się ficusów, i chyba innych roślin w okresie spoczynku czyli gdzieś od października do marca, wtedy napewno nie będą myślały o rozkrzewianiu :) Ja wczoraj kupiłam ficusa cyathistipulę ;) Podobno może wytwarzać owoce rosnąc w mieszkaniu :) pozdrawiam id. Odpowiedz Link
nerusia Re: fikus-barok 17.06.05, 14:03 dzięki,dzięki za poradę. Ja szukam obecnie tego z długimi wąskimi listakmi,ale ciężko dostać w sprzedaży młode,niewielkie egzemplarze,a na taki duży,rozrośnięty po prostu mnie nie stać. Poza tym wolę kupować młode,niewielkie roslinki,bo lepiej się aklimatyzują w mieszkaniu. pozdrawiam Odpowiedz Link
ida.ustupska Re: fikus-barok 17.06.05, 15:28 Masz rację, tez szukam mniejszych, szczególnie ,ze chwilowo na duże nie ma miejsca...Średniej wielkości i małe również zdarzają się w obi, to czego szukasz to ficus binnendijkii "Alii",(nie wiem gdzie mieszkasz?) w Krakowie na Kleparzu jest taka kwiaciarenka, gdzie pan może sprowadzić ficusa na zamówienie. Ja zamówiłam własnie Alego takiego na 30cm, pan sprowadził go, zapłaciłam 20zł. Tylko trzeba go poprosić żeby nie przywoził jakiś dziadów, bo jednak Alii był lekko zmarnowany. Za to jak zamówiłam ficusa sagitattę to był okazały :) To jest kwiaciarnia Margareta, ul.Długa 74, tel.(012) 633 78 63 pozdrawiam :) Odpowiedz Link
di76 Re: fikus-barok 21.06.05, 16:49 ja tez chce miec taka slicznotke! czy wiecie gdzie mozna kupic baroka w Warszawie ? Odpowiedz Link
ida.ustupska Re: fikus-barok 21.06.05, 20:36 spróbuj w ikei, ja tam kupiłam, co prawda w Krakowie, ale w Warszawie też może być (?);),możesz również zajrzeć do OBI,tam tez zaopatruję się w perełki :) pozdrawiam Odpowiedz Link
nerusia Re: fikus-barok 02.07.05, 12:03 mieszkam w Katowicach:( muszę na tyskiej giełdzie popróbować pozdrawiam Odpowiedz Link