Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      przyjaciele

przyjaciele

(18 wyników)
    • Proszę o pomoc, gdzie mogę zakupic ksiązeczkę dla dzieci Wilbert Awdry - "Tomek" (Tomek i przyjaciele). Sprawdzalam internet i nie jest dostępna, a może nie potrafie szukać? Ksiązeczkę zagubilam, a byla wypozyczona z biblioteki. Może ktoś mi pomoże? Będę wdzięczna!
    • cześć, czytaliście "Opowieść dla przyjaciela" Poświatowskiej? jakie wrażenia? bo właśnie czekam z niecierpliwością, aż mi przyślą ;) pozdr.
    • Drodzy forumowicze - lada dzień ma pojawić się w księgarniach nowa książka Donny Tartt (autorki niezwykłej "Tajemnej historii"). Bardzo jestem ciekawa jaka to książka. A może ktoś czytał "Małego przyjaciela" w oryginale i byłby skłonny podzielić się swoimi wrażeniami z lektury. pozdrawiam i czekam na odzew Agnieszka :)
    • Bywa i tak, że kochasz na mur beton ukochaną swojego przyjaciela. Czy da sie z tym cos zrobic? Mozna albo dązyć do konfrontacji wlasnych uczuc z stanem uczuc przyjaciela, lub ze wzglądu na dobro przyjaciela i brak mozliwości osiągnięcia własnego szczescia - udac sie na całe życie do zakonu lub zginąc w turneju. Pomożcie człowiekowi. wpisujcie tytuły książek, fragmenty opowiadan, wiersze w których poruszono ten temat. Kto czyta mniej bładzi. Nie chce zginąc w turnieju...
    • Witam, Chciałabym Was poprosić o radę, mój przyjaciel 19 sierpnia ma 25 urodziny, prawie wszystkie inne opcje już wykorzystaliśmy w obdarowywaniu się, więc pomyślałam że dobra książka byłby świetnym prezentem. Nie mam zbyt dużego doświadczenia jako czytelnik, ale mam ogromną chęć poprawy. On również nie jest molem książkowym, ale myślę że taki prezent byłby ciekawym początkiem. On studiuje fizykę, ale myślę ze nie potrzebna mu juz literatura fachowa, chciałabym mu podarowac książ...
    • super! az chce sie czytac dalej! tylko ta sesja za pasem..
    • dobra książka!
    • zastanawia mnie to pytanie?? czy nie sadzicie ze ksiazka wsrod wielu ludzi stracila na wartosci?? bo wydaje mi sie ze cieszy sie ona coraz to mniejsza popularnoscia?? czy ludzie nie ida na wg. mnie na latwizne i nie wybieraja np. ekranizacji?? jaka dzisiaj ksiązka ma wartosc?? jaka pelni role?? czy ma jakies miejsce w zyciu czlowieka??
    • Jest wątek o Lodge'u ale mniej znanym - przynajmniej w Polsce jest jego bliski przyjaciel - równiez wykładowca uniwersytecki i pisarz - Malcolm Bradbury (nie mylić z Ray'em Bradburym). Obaj panowie bardzo się przyjaźnia i pisza zabawne powieści których akcja często osadzona jest w środowisku wyższej uczelni. Może ktoś wie ile powieści Malcolma ukzało sie w Polsce? ja osobiście natrafiłam tylko na Homo historicus i Kurs wymiany (Rebis - Salamandra). Czy jest coś jeszcze? Miłośnikom...
    • Czy moglibyście polecić mi jakieś fajne książki o przyjaźni, o grupie przyjaciół? Nie muszą być specjalnie ambitne:)
    • Nie jest ładnie mówić źle o zmarłych, ale wydaje mi się, że JJ Sszczepański miał wręcz fatalny wpływ na Stanisława Lema, który, jak wiadomo, przerastał o kilka głów JJ Sczepańskiego intelektem, talentem literackim czy też wyobraźnią, że nie wspomnę już o sukcesie wśród czytelnikow w kraju i za granicą. I tak np. JJ Szczepański namówił Lema, aby ten podpisał list w obronie Kowalczyków, terrorystów, którzy wysadzili kikadziesiąt lat temu aulę w Opolu (teraz tam jest, zdaje sie, uniw...
    • ... autora i tytuł książki, napisanej przez polskiego podróżnika (z Kresów Wschodnich pochodził chyba), który w latach dwudziestych wraz z przyjacielem podróżował po Ameryce Południowej. Aby przeżyć obaj panowie imali się przeróżnych zajęć: byli, między innymi, kierowcami bogatej damy (zapamiętałam jej limuzynę na białych kołach)i geodetami w dżugli. Książka pełna przygód i niezwykle pogodna. Czy ktoś pamięta jej tytuł? Dziękuję z góry najserdeczniej, trusiaa
    • Dzieci? Ja tam wierzę. W noc grudniową, właśnie kiedy gwiazdy świecą jak najjaśniej idzie z nieba do Was dobry Świety./Lucyna Krzemieniecka/ Znacie jakieś ciekawe wiersze ośw.Mikolaju? chciałbym dzieci nauczyc.
    • Chciałbym poinformować, że pod koniec roku, w grudniu, do sprzedaży trafi kśiążka "Kiwaczek i Przyjaciele", na podstawie której była zrobiona kreskówka. będzie ona ozdobiona pięknymi ilustracjami. myślę że to bardzo dobra wiadomość dla fanów kreskówki o kiwaczku, poniewaz wcześniej nie było polskiego wydania tej kśiążki. pozdrawiam
    • Krótkie i bez akcji, wprawiam się po prostu ;) Była noc, wczesny ruski poranek. Na Syberi panowała śnieżyca. Było nadzwyczaj mroźno i biało . Siergiej nieustarszenie i niechlujnie kopał dół w zamarznietej ziemi, co chwila zapodając sobie mocniejszego drina na polepszenie humoru. Z kazda chwilą rusek stawał się weselszy i bardziej rześki. Praca szła mu coraz lżej a wylegowujący się na kupie lodu pies pomrukiwał swobodnie. On i jego wierny towarzysz tworzyli zgrany duet. Sielan...
    • Czy ktoś czytał? Czy życzyć sobie tego w prezencie? Okazja już wkrótce. Jestem bardzo ciekawa opinii.
    • Dlaczego mam czytać drugą?
    • Mam pytanie - czy może ktoś mi polecić i może podpowiedzieć gdzie szukać pozycji dotyczących Kossaków, Kossakówki, itd? Może sprecyzuję: coś poza "Marią i Magdaleną", "Zalotnicą niebieską" i "30-toma latami z Madzią". Będę wdzięczna za każdą podpowiedź (Internet w tej kwestii kuleje, nie umiem nawet znaleźć jakiś wiadomości o ewentualnym muzeum Kossaków:() Pozdrawiam, Atra

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się