Forum Kultura Kawiarenka.Filozoficzna
ZMIEŃ
      przyjaciele

przyjaciele

(3 wyniki)
    • dzień dobry. wyświechtany temat, aż boli. jednak u mnie dość aktualny ostatnio, bo należę do osób, którym potrzeba takich ludzi, a mimo to ... tak, są takie osoby, od dawna/niedawna, może to kształtująca się dojrzałość pozwala mi na uznanie dokładnie nie mniej, nie więcej jak 3 osób za przyjaciół. reszta, no cóż. może właśnie wszystko rozgrywa się o tą niedojrzałość i nieznajomość siebie, a co za tym idzie niewiedzę na temat własnych potrzeb i możliwości? bo żeby dobrze się z kimś czuć ...
    • Czy uzasadnione jest wysuwanie pod adrese osoby, któej ktośsię podoba, zarzutu nieszczerości (szczerości wybiórczej) wobec tego kogoś? Chodzi o mówienie w takiej sytuacji (w przeciwieństwie do przyjaźni !!!) tego, co ta druga osoba chce usłyszeć, zamiast tego, co się faktycznie myśli. A jeśli jest to uzasadnione, czy oznacza to , że przyjaźń jest bardziej wartościowa od miłości? Ale jeśli miłość jest (przynajmniej na pewnym etapie) także przyjaźnią, KIEDY przestaje istnieć pr...
    • Jego oczami ogromne rzesze, nie tylko Polaków oglądały i starały się zrozumieć Świat. W Polsce dla wielu z nas, Jego książki były bardzo ważną, jedną z niewielu możliwości poznawania ludzi i egzotycznych krajów. Również Polski, z Jej patologią władzy, tak niezwykle przypominającej dwór Cesarza... Należał do Tych nielicznych, którzy już za życia spotykali się niezwykłymi dowodami podziwu czytelników i zawodowego szacunku w całym świecie. Pierwszą Jego książką, którą mam do tej por...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się