truskawa495 19.02.05, 08:09 W imieniu mojej mamy, która jadła takowe rogaliki. Czy ktoś ma przepis na rogaliki, na które ciasto wkłada sie do wody i dopiero gdy wypłynie może brac się do roboty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jswm Re: ciasto na rogaliki 19.02.05, 09:01 niestety nie pamiętam czyj to przepis : rogaliki Pół kg mąki posiekać z kostką tłuszczu (masło, margaryna- 250 g), dodać niepełną szklankę kwaśnej śmietany, wyrobić cos na kształt kruchego ciasta. Wkruszyć 5 dkg świeżych drożdży i jeszcze raz starannie wyrobić. Zrobić kulę i włożyć do głębokiego naczynia z zimna wodą. Kiedy wypłynie (około 20 minut) wyjąć i lekko odcisnąć z wody w ściereczkę. Wałkować, wycinać trójkąty albo kwadraty (mnie rogaliki łatwiej zwijać z kwadratów), nakładać marmoladę i zawijać. Układać na blasze, dać szansę na wyrośniecie, smarować jajkiem i piec w około 180-200 stopniach aż będą rumiane. Upieczone posypać obficie cukrem pudrem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: ciasto na rogaliki IP: *.243.81.adsl.skynet.be 19.02.05, 11:42 a co z jajkami,nie potrzebne? Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: ciasto na rogaliki 19.02.05, 12:05 nie robiłam tych rogalików tylko mam skopiowany czyjś przepis ale tak to możliwe, że bez jajek Odpowiedz Link Zgłoś
miszam Re: ciasto na rogaliki 19.02.05, 11:59 Ja mam przepis taki: 0,5 kg maki 1 cukier waniliowy 5 dag drożdży 0,5 szkl mleka 2 łyzki cukru 1 jajko i 1 żółtko (pozostałe białko zostanie wykorzystane do posmarowania rogalików) marmolada twrada 1 masło ew. cukier brązowy do posypania (lub zwykły zmieszany z waniliowym) Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, mąkę wymieszać z jajkiem i żóltkiem i rozpuszczonym, ciepłym ale nie gorącym masłem. Połączyć z resztą składników, zagnieść ciasto, zrobić z niego kulę. Kulę zanurzyc na kilkanaście minut w zimnej wodzie (mozna owinąć ją gazą, ja tego nie robię). Ciasto odcisnąc z wody, wałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawać niskie trójkąty, nakładać marmoladę. Ułożyć trójkąty wierzchołkiem do dołu i zwijać starannie i ściśle zaczynając od tej krawędzi na górze (nie wiem, czy da się z tego opisu cokolwiek zrozumieć) Posmarować białkiem rozmąconym z wodą, posypać brazowym cukrem lub cukrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Piec w temp. 200 C do lekkiego zrumienienia. Robiłam rogaliki z tego przepisu wiele razy. Zawsze się udają, smakują i pachną wybornie. Z podanych ilości wychodzą mi trzy blachy. Marmolada powinna być dość twarda by nie wyciekała podczas pieczenia. Można ją wcześniej odparować. Ja tego nie robię i nie przeszkadza mi jeśli czasem trochę marmolady wydostanie się na zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś