13.12.05, 18:03
Mam dwa piękne duże filety z sandacza i nie wiem jak je przyrządzić . Proszę
o pomoc :) .Chciałabym jakoś inaczej niż tylko usmażyć , bo zazwyczaj taką
rybę przyrządzam więc może tym razem coś innego ?
Obserwuj wątek
    • pawciatek Re: Sandacz 13.12.05, 20:14
      Podawałem (jako gargamel) przepis na sandacza w całości z warzywami w sosie
      slodko-kwaśnym lekkim i ostrym.Ja bym te filety po prostu upiekł w
      pekarniku,posypane tylko warzywkiem i skropione olejem.Podał bym na dwóch
      osobnych półmiskach obłożone warzywami właśnie w takich sosach.
      Sos słodko kwaśny:
      6 łyżek octu 10%
      6 łyżek cukru ;
      3 łyżki sosu sojowego ciemnego (najlepszy grzybowy)
      75-80ml wody;
      1łyżeczka mąki ziemniaczanej;
      .............................. to jest podstawa;do tego dodaję:
      1/4 łyżeczki imbiru;
      trochę czosnku granulowanego;
      łyżeczka powideł śliwkowych;
      1/2 łyżeczki (płaska) warzywka lub vegetty;
      kilka kropli oleju sezamowego:
      Wszystko do słoiczka po dżemie i dobrze wymieszać.
      Dziele na 2 części do jednej dodaję trochę wody (50ml)(rozwodniony łagodniejszy)
      do drugiej części pieprz cayene,chili lub trochę Tabasco -ostry.
      Warzywa korzenne szatkuję na zapałki (można zetrzeć na grubej jarzynówce),
      por na 5 cm kawałki i potem wzdłuż na słupki,trochę pekińskiej w paski,
      może być świeży ogórek w cienkie słupki,Papryka świeża w paski (kilka kolorów )
      Smażę warzywa osobno w woku w małej ilości oleju,stale mieszając.Można smażyć
      na patelni.Usmażone warzywa wkładam do jednej miski,mieszam i dzielę na dwie
      części.Każdą część na patelnię smaże minutę,polewam sosem mieszając smażę
      minutę i gotowe.Obłożyć upieczone (poporcjowane po upieczeniu filety) warzywami.
      Wychodzi od zawsze i jest b.smaczne.
    • pawciatek Re: Sandacz 13.12.05, 20:20
      Jak za dużo roboty przy tym to usmaż na głębszym oleju kawałki sandacza w
      cieście piwnym (zamiast wody piwo i troszeczkę cukru).W miseczce podaj sos
      słodko-kwaśny ugotowany w postaci kisielku-do polania lub sosy na bazie jogurtu
      (czosnkowy,paprykowy)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka