solec

(16 wyników)
  • Zauważyłem, że na Solcu jak i w całej Warszawie, najczęściej spotykanym chlebem w sklepach jest tzw. "chleb baltonowski". Niestety jest to dla mnie straszne paskudztwo, które tylko udaje chleb a w rzeczywistości jest zwykłą bułką w kształcie chleba o smaku daleko od niego odbiegającym. Może na to wpłynął fakt, że jako osoba niepochodząca z Warszawy nie byłem tym karmiony od dziecka i nie mogę się przestawić. Dlatego mam mały problem z pieczywem. Pojawiał się przez jakiś czas chleb...
  • Zamknięty w grudniu, został już całkiem rozebrany. Trochę mi go żal, bo wprawdzie teraz był już okropnie łaziorny, to jednak na początku swojego istnienia, przynosił lekki powiew zachodu. Za to pod koniec był pogrobowcem PRL. Może nie sama część hotelowa, ale restauracja była wręcz muzealnym przykładem. I to w całości, wystrój, menu i obsługa.
  • Za kilka dni urodzi się nam (mnie i mojej dziewczynie) córka. Czy znacie i możecie polecić jakiegos pediatrę na Powislu lub na Solcu? Co by pod góre, po skarpie nie trzeba było się wdrapywać? Może być prywatny, może być państwowy, w przychodni. dzięki
  • Wczoraj dowiedziałem się, że wzdłuż Solec pomiędzy Wilanowską i Ludną będzie realizowana nowa inwestycja w postaci apartamentowców z garażami. Wie może ktoś coś więcej gdzie ma to być dokładnie? Obawiam się, że Spółdzielnia "Torwar" chce przeznaczyć pod tę budowę część parku.
  • tutaj wizualizacja bi.gazeta.pl/im/4/3026/m3026004.jpg "Spółdzielnia mieszkaniowa z Powiśla chce postawić kilka nowych bloków między istniejącymi. - Zrobi się ciasno i mniej zielono - oburzają się mieszkańcy. - Ta inwestycja jest w interesie lokatorów - przekonują władze spółdzielni Przy ul. Wilanowskiej robotnicy właśnie ogrodzili płotem nieregularną działkę. Teren przypomina kształtem półksiężyc, który wchodzi w głąb osiedla, zajmując zielone podwórko na tyłach domu pod nume...
  • witajcie!! kocham tą dzielnicę,kto za mną??dlaczego ta strona jest taka,[przepraszam] martwa???co się dzieje??? napewno jest o czym porozmawiać!!, ja tu mieszkam krótko,bo osiem miesięcy,ale chciałabym nawiązać kątakt z fajnymi ludzmi [ja mam 4 dychy]a może ktoś rozkreci tą stronę [pozytywnie?]
  • Kto wie dlaczego przystanek na wiadukcie Mostu Poniatowskiego został przesunięty od artrii Solca do własciwie nikąd na brzeg Wisły?
  • Od wschodu - wiadomo, Wisła. A od pozostałych stron świata?
  • Czy macie jakieś doświadzczenia z tzw. przychodniami rejonowymi (NFZ), mam tu na myśli przychodnię przy ul. Solec oraz przy ul. Bednarskiej, nie wiem gdzie są pozostałe. Słyszałam, że dość przyzwoicie jest przy Solec 99.Znacie jakiś fajnych lekarzy pierwszego kontaktu lub polecacie jakiegoś specjalistę z danej dziedziny?
  • Szperając po sieci znalazłem coś takiego www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=219811&page=1&pp=20 co wy na to jak widac na tym forum nie wypowiadają się pochlebnie i napewno mają rację. Pozdrawiam
  • Bankomaty(13)

Ciekawa jestem ile mamy bankomatów na Powiślu, bo chyba nie za wiele? Jeden jest przy Tamce PEKAO SA, jeden w BUWie PKO BP, BGZ przy Tamce no i jednen przy ALBERCIKU EURONET (często nie działa) i to wszysko, reszta na tzw. górze. (wiecie,że w historycznych zapisach Powiślu podają, że ówcześni mieszkańcy jak wybierali się na nowy Świat to mówili, że idą "do miasta" albo "na góre", śmiesznie się coś takiego dziś czyta). Zastanowiło mnie to bo wczoraj na Tamce chyba z 7 osób stało w ...
  • Czy na Powiślu i Solcu powinna istnieć sieć dróg jednokierunkowych? Ja uważam że tak jest kilka ulic które mogą zostać( a nawet powinny) dwukierunkowe(górnośląska, rozbrat, czerniakowska) ale takie uliczki jak Przemysłowa czy Fabryczna pownny być jednokierunkowe. Wtedy to samochody mogłyby parkować na ulicy a nie zajmować 3/4 chodnika. Czy wiecie gdzie mozna zgłaszać takie petycje. Co wy o tym sądzicie?
  • W podtytule forum chciałam napisać Powiśle czyli od ... do - ale zaczęłam sie zastanwiać. Wydaje mi się, że Powiśle zaczyna od Mariensztatu (a może to juz Powiśle) a kończy przy Trasie Łazienkowskiej... Co sadzicie? A tak w ogóle witam i zapraszam do dyskusji. Jesli forum nie wzbudzi specjalnego zanteresowania to je zamknę, ale mam nadzieję, że bedzie inaczej.
  • Witam, kolejna sonda - gdzie waszym zdaniem można kupić najlepsze ciastka na Powiślu. Ja znam dwie, jedną koło Wiaduktu Księcia Jerzego i drugą naprzeciwko (z lekkim odchyłem w prawo) Stokrotki na Czerniakowskiej. Lepsza jest ta pierwsza. Chociaż porównywałem tam tylko jeden rodzaj ciastek więc może to nie jest miarodajna opinia.
  • potrzebuje na gwałt coś na temat historii powiśla. jakies daty, fakty, wydarzenia. pomóżcie!!!!!!!!
  • Czy na Powiślu lub Solcu uchował się jeszcze jakiś punkt z usługami, takimi jak nabijanie nap? Przeszedłem spory kawałek Dobrej i Solca i nic nie znalazłem. Jeśli ktoś wie, gdzie się taki punkt uchował, proszę dać znać :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się