gucio60 19.09.13, 11:41 Kiedyś, powiedzmy przed 40 - 50 laty, wśród nas młodych, Powiśle rozumiało się jako teren między Karową a mostem Poniatowskiego. Pamiętam jak chodziliśmy na zabawy przy Książęcej, idąc już na Czerniaków. Jak jest dziś ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1all.correct Re: Powiśle a Powiśle 11.11.13, 19:14 gucio60 napisał: > Kiedyś, powiedzmy przed 40 - 50 laty, wśród nas młodych, Powiśle rozumiało się > jako teren między Karową a mostem Poniatowskiego. > Pamiętam jak chodziliśmy na zabawy przy Książęcej, idąc już na Czerniaków. > Jak jest dziś ? Pamiętasz naparzany z Marienstadtem albo z Kanałkiem Piaseczyńskim ? Wprawdzie wtedy Polonia miała najwięcej kibiców w Warszawie ale walki były pomiędzy dzielnicami bądź osiedlami. Odpowiedz Link
gucio60 Re: Powiśle a Powiśle 24.11.13, 11:28 Mało z tamtych czasów pamiętam. Gdy jestem w Warszawie, a nie mieszakam już 43 lata, to czasami snuje się po Tamce, Solcu, Dobrej, Topiel .... z nadzieją, że może kogoś rozpoznam lub ktoś mnie rozpozna. Moi czterej dobrzy znajomi, jeden do końca mieszkał na Dobrej, niestety już nie żyją. Jak się nie bywa w środowisku przez tyle lat, to obraz młodości robi się mglisty. Nawet coś wspominając z tamtych lat nie wiem czy tak było czy może tylko tak mi się wydaje. Nawet wizerunki twarzy mi się już zatarły. Trochę pamiętam Dom Kultury i ubawy na Wybrzeżu Kościuszkowskim, restauracyjkę na Tamce przy Dobrej, Dynasy szczególnie zimą. Pozdrawiam Odpowiedz Link
1all.correct Re: Powiśle a Powiśle 24.11.13, 12:21 gucio60 napisał: > Mało z tamtych czasów pamiętam. Gdy jestem w Warszawie, a nie mieszakam już 43 > lata, to czasami snuje się po Tamce, Solcu, Dobrej, Topiel .... z nadzieją, że > może kogoś rozpoznam lub ktoś mnie rozpozna. Moi czterej dobrzy znajomi, jeden > do końca mieszkał na Dobrej, niestety już nie żyją. Jak się nie bywa w środowis > ku przez tyle lat, to obraz młodości robi się mglisty. Nawet coś wspominając z > tamtych lat nie wiem czy tak było czy może tylko tak mi się wydaje. Nawet wizer > unki twarzy mi się już zatarły. Trochę pamiętam Dom Kultury i ubawy na Wybrzeżu > Kościuszkowskim, restauracyjkę na Tamce przy Dobrej, Dynasy szczególnie zimą. > Pozdrawiam Ja wyprowadziłem się 42 lata temu z Powiśla. Moi kolesie to Zbysio Parol, Gejsza z Tamki, Adaś S. ze Smulikowskiego, Fertak, Woźnica z Pekinu, Ziętek, starszy Suproń z Leszczyńkiej itd. Zjazd na sankach z Bartoszewicza na Dynasy wymagał trochę wzmocnienia odwagi łykiem wybornego wiana marki Wino. Odpowiedz Link
lech.junosza Re: Powiśle a Powiśle 04.07.14, 07:11 Powiśle dla mojego pokolenia zaczynało się na Karowej (ciągłe walki z kolesiami z Mariensztatu) a kończyło się na Ludnej. W Parku Kultury i Rabunku "ustawialiśmy się" z chłopakami z tzw. Kanałka (okolice stadionu Legii) ... . Odpowiedz Link
kurcacku Re: Powiśle a Powiśle 06.08.14, 08:54 hehehe pytałam mamę, mówi, że to same łobuzy były! Odpowiedz Link
lech.junosza Re: Powiśle a Powiśle 08.08.14, 10:47 kurcacku napisał(a): > hehehe pytałam mamę, mówi, że to same łobuzy były! Ale to byli prawdziwi warszawiacy, a nie słoiki i warszawianie! Odpowiedz Link
gucio60 Re: Powiśle a Powiśle 07.09.14, 07:19 Bylem w sierpniu na moim Powislu. Pytalem nawet o starych mieszkancow ale bez powodzenia. 50 lat to zbyt odlegle czasy. Tam sie wszysko wymienilo. Pozostal tylko uklad ulic, szkola na Drewnianej, szpital i jeszcze troche. Powisle wyladnialo ale spotkac znajoma twarz to szukanie szpilki w piasku. I tym razem mi sie nie udalo, mijane twarze nic mi nie przypominaly. Szkoda, bo czas nieublaganie mija a mam juz 73 lata i coraz mniej szans. Odpowiedz Link
lech.junosza Re: Powiśle a Powiśle 23.09.14, 12:46 gucio60 napisał: > Bylem w sierpniu na moim Powislu. Pytalem nawet o starych mieszkancow ale bez p > owodzenia. 50 lat to zbyt odlegle czasy. Tam sie wszysko wymienilo. Pozostal ty > lko uklad ulic, szkola na Drewnianej, szpital i jeszcze troche. Powisle wyladni > alo ale spotkac znajoma twarz to szukanie szpilki w piasku. I tym razem mi sie > nie udalo, mijane twarze nic mi nie przypominaly. Szkoda, bo czas nieublaganie > mija a mam juz 73 lata i coraz mniej szans. > Jako stary powiślak nie uważam, że wyładniało. Najlepiej wyglądało na przełomie lat 60./70. Przede wszystkim było b. dużo zieleni a "róża wiatrów" powodowała, iż dym z elektrowni walił na Wisłę. Teraz ten koszmar budowany na rogu Kruczkowskiego i Tamki, brrrrrrrrrrrrrr ... . Odpowiedz Link
gucio60 Re: Powiśle a Powiśle 26.09.14, 06:10 Ladnosc to pojecie bardzo indiwidualne. Z Powisla wynioslem sie definitywnie w 1967 roku i mozliwe, ze malo pamietam. Mozliwe, ze mlodosc widzi sie bardziej kolorowo niz ona byla. A co tam takiego powstaje, ze ma to byc taki koszmar ? Odpowiedz Link
lech.junosza Re: Powiśle a Powiśle 03.10.14, 11:51 gucio60 napisał: > Ladnosc to pojecie bardzo indiwidualne. Z Powisla wynioslem sie definitywnie w > 1967 roku i mozliwe, ze malo pamietam. Mozliwe, ze mlodosc widzi sie bardziej > kolorowo niz ona byla. > A co tam takiego powstaje, ze ma to byc taki koszmar ? Kolejny blok. Odpowiedz Link
lech.junosza Re: Powiśle a Powiśle 11.11.15, 14:06 Ówczesne granice dla nas wyznaczały wojny pomiędzy dzielnicami i osiedlami. Np. kolesie z Mariensztatu raz byłi w koalicji z nami, a raz ze Starówką. Nasza strefa wpływów sięgała do Domu Kultury na Łazienkowskiej; dale był teren tzw. Kanałka. Do dziś noszę ślady ówczesnych potyczek. Fajnie było. Odpowiedz Link
patryk779 Re: Powiśle a Powiśle 16.11.21, 15:58 Jest wiele fajnych miejsc nad Wisłą do spędzenia wolnego czasu, zobaczcie [url=https://warsawcity.info/kategoria/polecane-miejsca/]polecane miejsca w warszawie[/url] Odpowiedz Link