Dodaj do ulubionych

Kaczka z liczi

11.04.12, 07:55
Zbieram się do zrobienia kaczki z liczi z tego przepisu. W przepisie jest sos rybny, który lubię i z powodzeniem używam, mam jednak wątpliwości, czy nie pogryzie się z kaczką. Może lepiej zastąpić go sosem sojowym?
I drugie pytanie. Czy te owoce z puszki nie będą jednak za słodkie i czy nie lepiej je zastąpić świeżymi?
Obserwuj wątek
    • szopen_cn Re: Kaczka z liczi 11.04.12, 08:04
      Moim zdaniem sos rybny jest w tym daniu niezbedny.
      Liczi moga byc z puszki lub swieze, wypestkowanie swiezych by zachowac "calosc" nie jest chyba latwe.
      • triismegistos Re: Kaczka z liczi 11.04.12, 08:08
        Ooo, dzięki za szybką odpowiedź :) Ja zawsze się trochę bałam sosu rybnego i długi czas zastępowałam sojowym. Łatwo było się przekonać, żeby dawać go do owoców morza, czy do dań wegetariańskich, miałam mały opór przed kurczakiem, ale ta kaczka... Nic to, zaufam ci :)
        • jo.hanna sos rybny 11.04.12, 21:26
          sam w sobie nieszczególny, ale w curry nabiera innych właściwości. Nie czuć go, ale 'podkręca' smak całej potrawy. Tajskiemu curry bez sosu rybnego brakuje głębi.
    • Gość: jagoda Re: Kaczka? IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.12, 12:02
      Tia, je się korzonki i popija się wodą. chociaż to też może być barbarzyństwo.
    • Gość: pasqda Re: Kaczka z liczi IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.12, 18:18
      Nie pogryzie się. Robiłam to curry i wyszło b.fajne, może jak dla mnie ciut za słodkie, ale to nie wina owoców tylko niepotrzebnie od razu wpakowałam całą łychę cukru:) A może to po prostu kwestia mojego smaku, bo pozostałym biesiadnikom bardzo smakowało i było "w sam raz".
      Owoce miałam z puszki.
      Jeśli masz obawy to po prostu dodaj najpierw łyżkę sosu rybnego, potem ewentualnie resztę.
    • zia86 Re: Kaczka z liczi 11.04.12, 20:42
      Fajnie wygląda. :) Ja robiłam kaczkę pieczoną całą z sosem rybnym właśnie i pomarańczami, nic się nie pogryzło.
    • Gość: triis Dziękuję pięknie! IP: 178.73.48.* 13.04.12, 20:29
      Zrobiłam. Jest boskie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka