soul

(9 wyników)
  • pytanie niekoniecznie retoryczne gdyż z cała pewnoscią istniał. Ale czy obecnie? Za prekursorów uwazam ABC Andrzeja Nebeskiego z niezrównaną w tamtym czasie (niestety) Haliną Frąckowiak, która wspaniale połaczyła soul z rythm'n'bluesem w sposób zadziwiająco słowiański. Niestety po zespole została jena płyta i jakieś single. Nawiasem mówiąc tam takze spiewał (naprawdę nieźle) Wojciech Gąsowski - i szkoda ze "rozmienił sie" w prywatki. Na początku lat 70tych powstała Grupa Bluesowa S...
  • Ostatnio nieco zaintersowałam się tego typu muzyką. Zresztą bez względu na gatunek muzyczny, należę do tych, którzy wolą, gdy śpiewa kobieta ( i chyba jestem w związku z tym w mniejszości). O soulu nie wiem wiele, ale poznałam już kilka interesujących wokalistek - Jill Scott, Angie Stone, Bahamadię,Indię Arie, Lauryn Hill...A co z kobiecym hip hopem (niekoniecznie anglojęzycznym?). Lubię Mię i Ursulę Rucker. Czy ktoś mógłby polecić mi coś więcej? Traktujcie również ten wątek jako prete...
  • W magazynie Mojo jest taka płyta: kofis-hat.blogspot.com/2006/06/mojo-cd-revolver-reloaded.html ktoś zna któregokolwiek z wykonawców? I jeszcze o tym wydawnictwie ktoś mógłby napisać?: www.thisbirdhasflown.com/
  • Re: Finałowy zestaw pytajnick 22.04.2005 00:03 + odpowiedz > (Strawberry Fields Forever) Mocni się zestarzał? Moim zdaniem, z całym szacunkiem, Beatlesi jako tacy (w oderwaniu od wartości kompozycyjnej, melodii itd.) zestarzeli się. Pod względem brzmienia jest spora różnica między tym co słyszymy dziś (a są płyty z tamtego okresu, które wciąż brzmią świeżo). Ale moim zdaniem - gdy tylko bardziej się wsłuchać (bo brzmienie w końcu zwykle uderza jako pierwsze) - nie tyl...
  • Nazwa forum do czegoś zobowiązuje... Co prawda, przyznaję się, nie wszystkie płyty Beatlesów (szczególnie początkowe) mam w przysłowiowym małym palcu, ale pobawić się można :) 1963 Please Please Me 1. I Saw Her Standing There 2. Please Please Me 3. Twist And Shout 1963 With The Beatles 1. All My Loving 2. It Won't Be Long 3. I Wanna Be Your Man 1964 A Hard Day's Night 1. A Hard Day's Night 2. Can't Buy Me Love 3. And I Love Her 1964 Beatles For Sale 1. Eight Days A We...
  • To będzie moja płyta lata 2005 :] (Ech, jak ja lubię rzucać takie hasła :)) Przedstawiam Państwu Jamiego Lidella - freaka, który dał się najpierw poznać jako twórca zakręconego, skorodowanego, eksperymentalnego techno, a następnie w duecie Super_Collider (wraz z Cristianem Voglem) zajmował się wykręconym, kwasowym p-funkiem. Współpracował również z Matthew Herbertem przy "Goodbye Swingtime". A teraz wydaje zwariowaną i zabawną so(u)lową płytę pod tytułem "Multiply", na której wskrzesz...
  • No właśnie :). Być może był już taki wątek na FM, ale jakoś nie mogę go teraz odnaleźć, a poza tym preferencje mogły się przecież zmienić. Proponuję, żebyście głosowali na 10 płytek. Obowiązuje punktacja jak w Eurowizji (chyba) :)). Za miejsce 1. płyta dostaje 12 pkt., za 2. - 10, za 3. - 8, za 4. - 7, za 5. - 6 itd. Jeśli komuś nie chce się układać całej dziesiątki lub nie zna wszystkich płyt, to może wytypować mniej, a punkty zostaną policzone w analogiczny sposób. Później pod...
  • Wszyscy kochamy ten serial, oto kolejny odcinek :) Joy Division - Unknown Pleasures 1. Disorder 2. She's Lost Control 3. Shadowplay Joy Division - Closer 1. Heart And Soul 2. Atrocity Exhibition 3. Decades New Order - Movement 1. Dreams Never End 2. Chosen Time 3. ICB New Order - Power, Corruption & Lies 1. Your Silent Face 2. Leave Me Alone 3. Age Of Consent New Order - Low-Life 1. Perfect Kiss 2. Sooner Than You Think 3. Sub-culture New Order - Brotherhood ...
  • Nikt się jakoś nie kwapi, więc ja zacznę. Z czystym sumieniem udało mi się uzbierać akurat 60 ulubionych płyt, ale oczywiście każdy wpisuje, ile może. Dłużej nie mam siły przestawiać kolejności; jedno miejsce wyżej czy niżej nie ma wielkiego znaczenia. 1. The Beatles - Revolver [1966] 2. Procol Harum - Shine on Brightly [1968] 3. Rare Bird [1969] 4. The Nice [1969] 5. King Crimson - In the Court of the Crimson King [1969] 6. Love - Forever Changes [1967] 7. The Who - Tommy [1969]...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się