szef

(69 wyników)
  • Dziewczyny, mam pytanie. Macierzyński mi się kończy, póki co nie wiem co dalej- czy wychowawczy czy wracam do pracy, bo niania się wycofała z opieki i nie mamy z kim zostawić dziecka. Od czasu porodu a nawet wcześniej( byłam na L4 jakiś czas) nie miałam kontaktu ze swoim szefem, jedynie załatwiałam sprawy z działem kadr. Nawet jak urodziłam nikt z mojego szanownego koleżeństwa( ani szef) nie pofatygował się ze złożeniem gratulacji choćby małym sms-em ( a może za dużo wymagam? ) . Ja też się ...
  • dziewczyny mam strasznie nieprzyjemną sytuacje potrzebuje rady od kogoś kto sie orientuje!! mam umowe na czas nie określony, teraz jestem na l4 mój szef strasznie komplikuje wszystko co tylko możę-opóźnia wysyłanie l4,nie wypisał mi druku do zus o świadczenia rehabilitacyjne(minęło 182 dni l4) ale jakoś sobie z tym poradziłam! teraz zamierzam iśc na macierzyński po porodzie-jak to sie załatwia prosze powiedźcie, później nie chce wracać do pracy zwolnie się napewno z tym że chciałaby...
  • Juz od kilku lat pracuję w jednym miejscu i zawsze to była praca stacjonarna bez delegacji. Teraz strzelilo cos szefowi i chce zebym zaczela jezdzic na wyjazdy do roznych klientow (rozne miejsca Polski) A dla mnie to katastrofa. Mam pewne problemy zdrowotne ktore nie pozwalaja mi jezdzic tak i dlatego tez wybralam sobie taka prace za biurkiem. I teraz nie wiem co zrobic. Nie wiem czy mam prawo odmowic bo przeciez nigdy w umowie o prace nie pisze ze to ma byc praca wykonywana...
  • Za jakis czas wracam do pracy i przyszlo mi do glowy ze fajnie by bylo pracowac na 3/4 etatu..Czy szef moze odmowic? Jak to w ogole wyglada (formalnie)? teraz jestem na wychowawczym...
  • cześć dziewczyny, po pierwsze pragne podzielić się z Wami radosna nowiną - jestem w 13 tygodniu ciąży. Ogromna radość prawda??? Miałam okazje korzystac z waszych porad i doświadczenia 2 lata temu gdy urodził się Michał i za nic w świecie nie chciał jeśc z piersi, dzieki Waszej pomocy przez pół roku dzielnie odciagałam pokarm i karmiłam młodego aż do wyczerpania. Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc i wsparcie. I tym raze potrzebuje fachowej pomocy. 3 miesiące temu zaczęłam nowa pra...
  • Witam! Chcę napisać do szefa podanie o wychowawcze, nie wiem co tam ująć, czy napisać to własnymi słowami czy też musi to być pimo konkretne. Jeżeli ktoś może mi w tym pomóc to będę bardzo wdzięczna pozdrawiam i czekam na odpowiedz
  • Witam!! Bliska mi osoba ma mały problem. Od 25-ego czerwca 2007 do dzisiaj (tj. 4 września 2007) pracowała w kiosku sieci Kolporter. Kiedyś, przyłapała współpracowniczke (kiosk czynny 12h, pracowały na zmianę po 6h dziennie) na kradzieży jednej paczki papierosów, jednak żadnego dowodu nie miała, a nieuczciwa pracowniczka zapłaciła za papierosy. Ich szef bywał w kiosku raz na miesiąc, wszystkim zajmowały się same. Kiedy odchodziła, okazało się, że przed wypłatą zrobią remanent...
  • Witam! Zwracam się z prośbą o odpowiedź na następujące pytanie - Czy istnieje obowiązek informowania Zwierzchnika o tym, że zaszłam w ciążę? Pracuję od 4 miesięcy, ciąża nie jest planowana i zdaję sobie sprawę z tego, że mój Szef na pewno nie będzie zadowolony z takiej wiadomości..... Chciałabym zaoszczędzić nerwów sobie i innym współpracownikom i powiedzieć o tym fakcie wtedy, gdy ciąża stanie się widoczna... Jednak obawiam się że mogę stracić jakieś prawa i t.d. przysługujące mi p...
  • Cześć! Mam pytanie, w jakiej formie zwrócić się do szefa o urlop wychowawczy? Ma to być na zasadzie prośby? tzn. Zwracam się z prośbą o udzielenie mi urlopu wych..? czy jakoś to uzasadniać? Może któraś z was już pisała coś takiego. Dodam tylko że mój przełożony jest na mnie obrażony za to że zaszłam w ciążę mam dziecko i zwiałam mu ze stanowiska pracy. A czy może się nie zgodzić? I jeszcze jedno kiedy trzeba to zrobić? Obecnie jestem już po macierzyńskim i wykorzystuję 30 dni url...
  • Wróciłam do pracy po urlopie macierzyńskim i wychowawczym (w sumie prawie 3 lata). W czasie, kiedy nie pracowałam, kilka razy odwiedziłam firmę i za każdym razem słyszałam, że mogę wrócić w każdym momencie. Podczas urlopu wychowawczego dostałam podwyżkę, jak wszyscy pracownicy w firmie (bardzo miły gest). Wtedy mnie to nie dotyczyło, i tak nie zarabiałam, ale wiedziałam ile będę miała jak wrócę. W styczniu poszłam pogadać z szefem o moim powrocie, powiedział, że mogę wrócić od marca – ...
  • Poinformowałam bossa, że będę matką.W rozmowie w cztery oczy, zorientował się, że znam swoje prawa.Przyznał, że nie miał zamiaru mnie zwalniać, ale... Spodziewam się, że przedłuży mi umowę o pracę(teraz 2 na czas określony), tylko do dnia porodu.Jak myślicie, czy warto z nim wojować?Przecież, gdyby nie to, że jestem w ciąży, podpisałby ze mną umowę na czas nieokreślony...Może darować sobie "zamieszanie" i spokojnie czekać na Dzidzię? Pozdrawiam
  • Mogłam się tego spodziewać. Szef mnie zwalnia po wychowaczym. Mam się do niego zgłosić dwa tygodnie przed końcem wychowawczego i powiedzieć czy chcę pracować przez okres wypowiedzenia czy może chcę się jakoś dogadać. Nie wiem co on mi ma do zaoferowania ale wolę się przygotować. Praca przez ponad 3 miesiące ze świadomością że nikt mnie tam nie chce jest dla mnie okropna. Może macie coś do zaproponowania. Czy on zechce wypłacić mi wynagrodzenie bez pracy za ten okres? Przeciez zysk...
  • Witam, wracam do pracy po macierzyńskim i wypoczynkowym i pracodawca ponoć ma zamiar przenieść mnie na inne stanowisko (wiem że ma takie prawo jeśli wynagrodzenie będzie takie samo). Umowę mam tylko do końca roku 2010. Obawiam się jednak, że popracuję chwilkę i będzie chciał mnie zwolnić dlatego chcę iść na urlop wychowawczy. Mam kilka pytań: -czy wychowawczy będzie płatny, -jak długo mogę na nim być? -czy szef może odmówić mi tego wych. i wręczyć wypowiedzenie? -czy po wych. jak...
  • Dziewczyny czy pracodawca ma prawo wysłać pracownika na siłę na urlop w terminie który mi nie odpowiada- dodam że jeden przymusowy miałam bo firma była zamknięta. co mogę a czego nie, bo w mojej firmie prawo pracownika są nagminnie łamane.Dodam że pracuje tam ja , siostrzenica szefa i szef, więc ... Mam małe dziecko, lepiej rzucić pracę i szukać nowej na urlopie wych. czy czekać aż znajdę nową? Zaczynam popadać w depresję. bo takich kwiatków jest dużo:(
  • Jestem mamą trzylatka i pracuję na cały etat w firmie prywatnej. Staram się o druga ciążę a sytuacja w firmie nie jest ciekawa, do tego szef cwaniak. Chciałabym skorzystać z prawa do przejścia na 7/8 etatu w ramach urlopu wychowawczego. Wiem, że pracodawca nie może odmówić gdy pracownik złoży takie podanie. W tym okresie także pracodawca nie może zwolnić pracownika. I teraz moje dwa pytania: Jak złożyć to podanie, żeby pracodawca się nie wywinął? Żeby np. nie udał, że sprawy nie b...
  • Witam, zamierzam skorzystać (a w zasadzie de facto już korzystam) z art. 186 KP i zmniejszyć wymiar pracy do 1/2 etatu. Mam to ustalone ustnie z szefem. Przedwczoraj złożyłam w firmie pismo: "Zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami ustnymi i e-mailowymi, zwracam się z prośbą o zmniejszenie wymiaru pracy do ½ etatu, zgodnie z art. 186 Kodeksu Pracy, od dnia zakończenia urlopu wychowawczego." Kilka dni wcześniej szef wysłał do biura rachunkowego, które prowadzi naszej firmie także spr...
  • Jestem na urlopie wychowawczym,córa ma półtora roku.I własnie dowiedziałam sie,ze jestem w ciazy :) w pierwszej ciazy pracowałam dosc długo,bo chciałam byc taka fair i lojalna w stosunku do pracodawcy...A pozniej okazało sie,ze nawet dziekuje za to nie usłyszałam,tylko pretensje,ze poszłam raz na kilkudniowe zwolnienie.Suma sumarum moj pracodawca zachowywyał sie tak jakbym mu narobiła tylu problemów,ze pracowałam do 7 m-ca i jakby wolał zebym poszła od razu na zwolnienie... Dlatego teraz nie...
  • Czy korzystacie w swojej pracy z 2 dni opieki nad dzieckiem zdrowym które wynikają z KP bez obaw(utrata pracy itp.), uwag szefa i wtedy kiedy rzeczywiście ich potrzebujecie? czy wtedy gdy szefowi akurat to pasuje?
  • Dwa tygodnie temu wysłałam listem poleconym z potwierdzeniem odbioru wniosek o urlop wychowawczy. Jak dotąd nie otrzymałam pisemnej odpowiedzi od szefa, potwierdzenie odbioru także jeszcze nie dotarło. Szef poprostu nie zgadza się na ten urlop. Próbuje mi wyperswadować moją decyzję i proponuje zmniejszenie wymiaru pracy (co z mojego punktu widzenia jest nieopłacalne, poza tym jestem pewna, że jest to jego krok do tego, żeby mógł mnie zwolnić). Według wniosku na urlopie powinnam być od ś...
  • pracuję w prywatnej firmie kilka miesięcy i w ciągu tych kilku miesiecy 5 razy miałam zmieniane godziny pracy tzn. ilość godzin się zgadza, zmiany polegają na tym ,że pracodawca wydłuża godziny pracy biura i mam przesuwane godziny , np. teraz pracuję do 20, teraz słyszę o kolejnej zmianie, miałabym pracować codziennie do 20,30, potem ponad godzinę trwa dojazd do domu więc byłabym późno , do tej pory zgadzałam się na te zmiany by pokazać,że jestem dyspozycyjna mimo,że mam mał...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się