Dodaj do ulubionych

ile urlopu wypoczynkowego przed wychowawczym

04.02.15, 12:07
20 marca 2015r. kończę roczny urlop macierzyński i rodzicielski. Planuję przejść na urlop wychowawczy do końca roku 2015 (rozważam przedłużenie wychowawczego), ale wcześniej chcę wykorzystać urlop wychowawczy. Zostało mi 16 dni za rok 2013, 26 dni za rok 2014. Nie wiem czy mogę wykorzystać także 26 dni urlopu za rok 2015 i dopiero przejść na urlop wychowawczy?
Ile łącznie przysługuje urlopu wychowawczego? I czy są jakieś obwarowania prawne co do jego przedłużania?
W trakcie urlopu wychowawczego planuję drugą ciążę, czy po urlopie wychowawczgm mogę przynieść zwolnienie do pracy od dnia 1 stycznia 2016r. - dnia 4 stycznia 2016r. Czyli w pierwszy
dniu roboczym nowego roku?
Mam umowę na czas nieokreślony.
Obserwuj wątek
    • 30agi Re: ile urlopu wypoczynkowego przed wychowawczym 04.02.15, 12:10
      Przepraszam za pomyłkę. Oczywiście przed wychowawczym chcę wykorzystać urlop wypoczynowy smile w maksymalnej wyskości, która mi przysługuje.
    • wadera3 Re: ile urlopu wypoczynkowego przed wychowawczym 06.02.15, 17:09
      Ogarnia mnie przerażenie, mamy początek 2015 roku,a Ty planujesz zwolnienie lekarskie w 2016 roku na zagrożoną ciążę, o której dopiero myślisz?
      Jak ma być dobrze w tym kraju?
      • 30agi Re: ile urlopu wypoczynkowego przed wychowawczym 07.02.15, 09:35
        Wyobraź sobie, że mam taką sytuację zdrowotną, że owszem planuję ciążę i niestety wiem, że będzie ona zagrożona. Ale cóż nie każdy jest w stanie to zrozumieć sad
        • wadera3 Re: ile urlopu wypoczynkowego przed wychowawczym 07.02.15, 10:41
          Kiedy byłam piękna i młoda, na 6 ciąż, tylko jedna nie była zagrożona, pierwsza, następne kończyły się prędzej, czy później poronieniami, bądź urodzeniem martwego dziecka, ale jakoś nie wpadło mi do głowy planować i ciążę, i zwolnienie na nią, ponad rok wcześniej.
          Tak, że jak widzisz, doskonale wiem o czym mowa.
          • 30agi Re: ile urlopu wypoczynkowego przed wychowawczym 07.02.15, 11:01
            No widzisz, a ja żeby uniknąć poronienia lub przedwczesnego porodu planuję ciążę, robię badania i reguluję to co trzeba w organiźmie. Spontaniczna ciąża, która może zakończyć się stratą dziecka nie wchodzi u mnie w grę.
            Nie oceniaj proszę. Jeżeli nie chcesz udzielić odpowiedzi na moje pytanie, to nie zaśmiecaj mojej dyskusji. Dzięki
            • wadera3 Re: ile urlopu wypoczynkowego przed wychowawczym 07.02.15, 13:05
              Udzieliłam odpowiedzi - takie podejście uważam za niemoralne.
              • 30agi Re: ile urlopu wypoczynkowego przed wychowawczym 07.02.15, 13:42
                Jakoś będę żyła z tym moim brakiem moralności. Pozwól, że nie wyrażę swojego zdania na temat twojej "moralności" i pokory po stracie tylu ciąż. Nie o tym ta dyskusja...
                • wadera3 Re: ile urlopu wypoczynkowego przed wychowawczym 08.02.15, 00:05
                  30agi napisała:

> Pozwól, że nie wyrażę swojego zdania na temat twojej "moralności" i pokory po
                  > stracie tylu ciąż.

Pozwolę, nie jestem wcale tego ciekawa.
    • szczesliwaczworka Re: ile urlopu wypoczynkowego przed wychowawczym 08.02.15, 13:28
      Tak, mozesz wykorzystac 26 dni z 2015, potem przejsc na wychowawczy. Urlop wych jest w wymiarze do 3 lat nie dluzej niz do ukonczenia przez dziecko 5 rż, mozesz go wziac maks w 4 czesciach.
      Tak,mozesz przyniesc zwolnienie po urlopie wychowawczym,od razu pierwszego roboczego dnia i nic nikomu do tego.
      • 30agi Re: ile urlopu wypoczynkowego przed wychowawczym 08.02.15, 15:10
        Szczesliwaczworka bardzo dziękuję za odpowiedź smile
        • helioda11 Re: ile urlopu wypoczynkowego przed wychowawczym 18.04.15, 19:35
          wadera3 - zapomniał wół jak cielęciem był, że Ty nie mogłaś skorzysta z takiej opcji to dlaczego żałujesz jaj innym mamom. Potrzeba nam dużo mądrych rodaków (mamy niż demograficzny) a w nas młodych matkach siła i chwała za to, że dziewczyna chce mieć drugie dziecko. Myślę, że to twierdzenie, które skierowałaś do 30agi powinnaś skierować do naszych rządzących, kiedy u nas będzie dobrze i kiedy matki będą mogły przestać kombinować i obawiać się o utratę pracy. Kiedy w końcu rodzina zostanie doceniona w naszym kraju, kiedy w końcu znajdzie się u nas konkretny socjal dla rodzin i kiedy w końcu w naszym kraju nie będzie się rzucało rodzinom wielodzietnym kłód pod nogi (bo te ochłapy, które ostatnio wprowadzono to śmiech na sali). Mam dwoje dzieci i z pewnością miałabym trzecie gdybym mogła spokojnie po urlopie macierzyńskim, bez obawy wrócić do pracy, kiedy nie będę musiała wydawać 1500 zł na przedszkole dla dziecka bo do państwowego się nie dostało mimo, że z mężem spełniliśmy wszystkie wymogi. Takich przykładów jest wiele. Na Twoją emeryturę będą harowały dzieci 30agi. Więc trzymam za Ciebie dziewczyno i kolejnego Twojego dzidziusia kciuki, nie miej skrupułów i dbaj o siebie i swoją rodzinę.
          A jako kadrowa Ci powiem, że możesz wykorzysta urlop wypoczynkowy w całości zaraz po rodzicielskim. Powiem więcej jeśli będziesz musiała już wróci do pracy i z drugim dzieckiem nie pójdziesz na wychowawczy to w ramach tego urlopu wystarczy że obniżysz swój wymiar czasu pracy o jedną godzinę to przez rok pracodawca nie może Cię zwolnic a takie podanie powinnaś złożyć najpóźniej na 2 tygodnie przed planowanym powrotem do pracy. pozdrawiam serdecznie.
          • pg1978 Re: ile urlopu wypoczynkowego przed wychowawczym 29.11.15, 23:57
            No i po co to się mądrowac jak się kogoś sytuacji nie zna... Moralne, niemoralne? Co to są za teksty. Ja miałam pierwsze dziecko przez in vitro i drugie też i też planowałam drugą ciążę (podejście do in vitro) żeby jak najlepiej wyjśc na tym w pracy. Co to za chore zdziwienie, porabani ludzie jesteście. W Polsce zarabia się ile zarabia a przy dzieciach każdy grosz się liczy i sama wiem jak nie jest słodko przy dwójce dzieci z jednej pensji, bo mam w domu tak chorego ojca, że wymaga ciągłej opieki i do pracy wrócić nie mogę. A państwo jest tak pomocne, że żadna pomoc mi nie przysługuje. Więc nie wymądrzaj się na temat moralności jak nie znasz sytuacji dziewczyny. Ja planowałam dokładnie tak samo i za nienormalną się nie uważam.
    • ka.sznaj Re: ile urlopu wypoczynkowego przed wychowawczym 27.01.16, 17:30
      Rodzę "na dniach" (koniec stycznia 2016/ początek lutego 2016). Chciałam dopytać o wymiar przysługującego mi urlopu wypoczynkowego po rocznym macierzyńskim i rodzicielskim. Od moich kadr wiem, że po zakończeniu rodzicielskiego (powiedzmy luty 2017) mogę wziąć wypoczynkowy za 2015 kiedy byłam na L-4 (tyle ile mi zostało) i proporcjonalną część za 2016 za pobyt na L-4. Za resztę 2016 r kiedy będę na macierzyńskim i rodzicielskim urlop wypoczynkowy mi nie przysługuje bo to też URLOPY i się nie mogą dublować. Zdziwiło mnie to tłumaczenie ale... Jak to naprawdę wygląda?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka