Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie grupowe i indywidualne

30.03.16, 12:25
Od lat ubezpieczamy się indywidualnie, na życie i w razie ciężkiego zachorowania, no i w pracy mamy ubezpieczenie grupowe z PZU. Dostałam teraz na rocznicę polisę z naszego indywidualnego i porównując z grupowym jest kiepściuteńkie. W dodatku w tym roku wypadło z niego nasze dziecko- student 22 lata z racji wieku, a cena podniosła się o 1/4. I z jednej strony zrezygnowałabym z tego ubez, z drugiej- od razu mam czarne wizje sad
Mam pytanie- czy któraś z Was wykupowała dodatkowe opcje w ubez grupowym? Nie jestem w stanie zapytać o to teraz w pracy, ale czytam o takich możliwościach. Czy mając ubezpieczenie grupowe wykupujecie jeszcze dodatkowe?
Wiem, ze wiele osób mające kredyt takie ubezpieczenie ma, my akurat nie musieliśmy, ale też od zawsze mieliśmy to nasze dodatkowe.
Obserwuj wątek
    • kamunyak Re: ubezpieczenie grupowe i indywidualne 30.03.16, 13:12
      ja też mam grupowe ubezpieczenie PZU i akurat jest ono "kiepściutkie" w porownaniu z grupowym ubezczeniem mojego męża. Niestety, tu akurat nie mam dużego wyboru bo nie ja wybieram.
      Tak, że to zalezy od firmy ubezpieczeniowej, przecież. Jedni mają warunki korzystniejsze, inni mniej.
      Nie mam indywidualnego ubezpieczenia, ani też dodatkowych opcji w grupowym.
      Ubezpieczenie traktuje jako pomoc dla rodziny, w razie kiedy cos mi sie stanie, a nie jako lokatę kapitału z wypłatą po mojej śmierci.
      Natomiast... grupowe ubezpieczenia zawsze będa korzystniejsze w stosunku do identycznych indywidualnych ponieważ i dla ubezpieczyciela taki wariant jest korzystniejszy.
      Zwykle placisz tu nizszą składkę, bywa, ze firma pokrywa jej część a nawet całośc.
    • 1_beata_k Re: ubezpieczenie grupowe i indywidualne 30.03.16, 13:32
      co ubezpieczenie, to inna sytuacja, wiec pytanie o dokupowanie opcji dodatkowych troche mija sie z celem, ktory chcesz osiagnac. Kazda grupowka jest negocjowana indywidualnie z ubezpieczycielem, wiec sila rzeczy, opcje dodatkowe sa, albo ich nie ma, maja sens lub nie.

Nie wiem jak gleboko wnikalas w warunki ubezpieczenia, ale diabel tkwi w szczegolach - czesto grupowki jedynie na pierwszy rzut oka wygladaja sensowniej. Chociaz nie wykluczam, ze Twoja polisa indywidualna moze byc po prostu zle dobrana i stad Twoja ocena moze byc jak najbardziej sluszna.

jesli masz watpliwosci, to ja na Twoim miejscu udalabym sie do jakiegos sensownego brokera niech to porzadnie przejrzy i przeanalizuje wszystkie scenariusze (i zaraz po tym poscie nastapi zalew spamu wszelkich buszujacych po forach brokerow z najlepszymi na swiecie ofertami....).

Ja mam i indywidualne (Pramerica) i grupowe (PZU i Hestia) - ale tylko dlatego ze za grupowe nic nie place - inaczej to kompletnie nie ma sensu bo pomiedzy tymi dwoma opcjami w praktyce jest po prostu przepasc jesli chodzi o zakres i swiadczenia.
    • mamajaktalala Re: ubezpieczenie grupowe i indywidualne 15.05.17, 15:48
      z mojego doswiadczenia wynika ze nie ma sensu ubezpieczac sie w grupowkach na wypadki wszelkie czyli 15 zdarzen w tym smierc rodzica dziecka i urodzenie dziecka bo z tego niewiele wynika. to juz lepiej za te 50 zl kupic sobie porządne ubezpieczenie komunikacyjne gdzie za wypadek jest duza suma czyli 400, 500 tys.

co do ubezpieczen na zycie-jest sens ubezpieczac glownego zywiciela rodziny. ale to są wtedy inne stawki
      • kalii3 Re: ubezpieczenie grupowe i indywidualne 06.09.17, 18:26
        Wszystko zależy jaką opcję wybierzesz.
        • monia546m Re: ubezpieczenie grupowe i indywidualne 06.09.17, 18:40
          Ja także korzystam z opcji pracowniczego ubezpieczenia na życie u siebie w pracy bo opcja jest naprawdę cenowo korzystna. Nie wiem ile dopłaca nam pracodawca ale dopłaca na pewno. Korzystamy z ubezpieczyciela Open Life: www.openlife.pl/o-nas/aktualnosci/szczegoly-wiadomosci/95-oferta-ubezpieczenia-grupowego-open-life-ponownie-wyrozniona/ i ubezpieczyłam zarówno siebie jak i męża. Nic więcej dodatkowego nie wykupuję.
      • sylwek1408 Re: ubezpieczenie grupowe i indywidualne 25.09.17, 21:20
        Witam,
        u nas mamy ubezpieczenia na życie. Dodatkowo synowie mają zawsze wykupione ubezpieczenie NNW w szkole. Chociaż od dłuższego czasy zastanaiwam się czy nie zrezygnowac z tego w szkole na rzecz indywidualnehp. Juz czytalem wiele ofert ale nie jestem przekonany do konca no o są one droższe niż te w szkole.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka