Forum Zdrowie Służba zdrowia
ZMIEŃ
      szpik

szpik

(5 wyników)
    • Chcę zostać dawcą szpiku,na czym polega jego pobranie?
    • Chciałabym zapytać czy są jakieś przeciwskazania do bycia dawcą szpiku ? chciałabym się wpisać w rejestr dawców ,tylko nie wiem czy mogę , dodam że nie mogę być honorowym dawcą krwi ze względów zdrowotnych. Czy kłopoty zdrowotne ( trwałe) już zkreślają mnie z jakiejkolwiek pomocy innym?
    • Witam, mam pytanie : chciałabym zostać honorowym dawcą szpiku. Czy ktoś z was może miał już okazje oddać szpik? Jak to jest, jak się czujecie, jakie jest z tym związane ryzyko. Dużo na ten temat już przeczytałam, ale chciałabym usłyszeć coś od tych, co już to przeżyli.
    • No i jestem potencjalnym dawcą ..... mam nadzieje że kiedyś komuś pomogę przeżyć Mam kilka przyziemnych pytań do znawców tematu. Niezależnie od odpowiedzi nie zrezygnuję z pomocy choremu ale jestem jednak ciekawa jak to jest w Polsce zorganizowane... i jak są motywowani potencjalni dawcy... - czy oddanie krwi obwodowej do separacji komórek krwiotwórczych może odbywać się w najbliższym mi odpowiednim punkcie krwiodawstwa czy tak jak przy pobraniu szpiku, muszę dojechać do miejsca pobytu ...
    • Na przemian protestują lekarze, pielęgniarki i inni. Jak jedna grupa dostanie więcej, to pozostali, którym się w dupach poprzewracało chcą do nich dociągnąć. Recept na to jest kilka. 1. można w nowych procedurach NFZ napisać ile godzin pracuje przy pacjencie lekarz, pielęgniarka itp., i ustalić ile kosztuje godzina pracy każdej z grup. 2. wszystko sprywatyzować i płacić pay-per-fee. Tylko proszę nie liczyć, że gdzieś w Polsce zostanie jedna intensywna terapia, onkologia lub hema...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się