Dodaj do ulubionych

DAwca szpiku

19.11.10, 10:28
Chcę zostać dawcą szpiku,na czym polega jego pobranie?
Obserwuj wątek
    • gamdan Re: DAwca szpiku 22.11.10, 12:27
      Wszystkie informacje znajdziesz w necie. Kolega Google Ci pomoże. Jest to opisane zapewne o wiele lepiej niż ja potrafię opisać.
      Przeszczepy kiedyś robiłem, ale kilkanaście lat w medycynie to przepaść.
      • kobietazsercem42 Re: DAwca szpiku 22.11.10, 12:32
        chciałam zapytać tutaj ,ponieważ wydawało mi się,że są tu kompetentne osoby .Tyle krzyczy się,by oddawać szpik,a tu nic,zero odpowiedzi.Nie jestem osbą zupełnie zdrową i nie młodą,więc miałam nadzieję,że tu dowiem się więcej.Ale cóż trudno.
        • pct3 Re: DAwca szpiku 22.11.10, 16:49
          cywilizowany profesjonalizm którego się od lekarzy wymaga, zakłada między innymi rozmowę na temat. Rozmowa o technice i celu pobierania szpiku nie mieści się zakresie tematyki tego forum, tak więc za brak odpowiedzi ze strony lekarzy forumowych oczekujemy raczej pochwały a nie wyrzutów.
          • oby.watel Re: DAwca szpiku 22.11.10, 17:11
            Jako pacjent, który udziela się na tym forum potwierdzam. Tutaj bardzo rzadko się zdarza, żeby któryś z lekarzy rzeczowo odpowiedział na jakieś, szczególnie trudne, pytanie. Tematyką tego forum są:
            a) zarobki lekarzy (za niskie)
            b) oczekiwania pacjentów (za wysokie)
            • loraphenus skromnośc wrodzona 22.11.10, 17:49
              najwyraźniej nie pozwoliła na napisanie właściwej listy.

a) bełkot obywatelskiego oszołoma, sprzedawcy w obuwniczym. Jak nie jest zajęty przeszkadzającymi mu krucyfiksami, to na dowolny post napisze cokolwiek, byleby nie na temat
              b) wywody infantylnych igoreczków, których poziom zidiocenia zależy od ilości zanieczyszczonych pod sobą pieluch jak i wywody intelektualnego impotentosa, błazna kreującego się na autorytet, i cytującego błędnie wikipedyjne teksty.

pamiętaj, skromność to skromność, ale hołotę za obywatelski bełkot należy docenić.
              • igor14141 Re: skromnośc wrodzona 22.11.10, 20:49
                loraphenus napisał:

> najwyraźniej nie pozwoliła na napisanie właściwej listy.

Tak jak nie pozwala na zamkniętym forum dla lekarzy szukać celnych ripost w celu odcięcia się pacjentowi.
                Oby.watel sypie nimi z"rękawa", a biedny wykształcony lekarz musi szukać pomocy na forum.

Pozdro. od igoreczka lorafeniku, wybitny specjalisto.
            • slav_ Re: DAwca szpiku 22.11.10, 17:52
              Jako udzielający się na tym forum powinieneś zauważyć napis pod nazwą forum.

Dla ułatwienie przytoczę:
              >Forum dla wszystkich zainteresowanych poprawą systemu polskiej ochrony zdrowia.
              >Jeżeli potrzebujesz porady lekarskiej, poszukaj odpowiedniego forum tutaj:(forum.gazeta.pl/forum/0,53940,2942798.html)
              • skaranieboskie Re:Trafiłeś w sedno Slav! 23.11.10, 09:04
                Pacjenci na tym forum chca własnie poprawy sytuacji w ochronie zdrowia!!!Chcemy ,poprawy stosunku lekarzy do nas pacjentów,równie wysoko wykształconych jak wy(co nagminnie tu podkreślacie)tyle,że w innych dziedzinach.Sęk w tym,że wy uwazacie się za znawców w każdej dziedzinie!Przy obecnym podejsciu lekarzy do pacjentów,wielu z nich posiada nie mniejszą od was wiedzę w tej dziedzinie,tyle,że nie możemy wypisać sobie recept i skierowań na badania ,których nie sposób wykonac prywatnie!Na które zreszta wielu z nas nie stać! co wy wykorzystujecie ze zdwojona siłą!!!Tacy są dzisiejsi lekarze,zero szacuku do człowieka!!! Przytoczę słowa stażysty ze szpitala klinicznego,które usłyszał (am)(łem) kiedy ten tłumaczył się koledze (zapewne lepiej ustawionemu)dlaczego ma staż na tym ,a nie na innym oddziale"Wiesz ,chciałem pójść na stomatologie,ąle postanowiłem pomagac ludziom(leczyć)dlatego jestem tutaj" i gromki śmich obydwu młokosów!

• gamdan Re:Trafiłeś 24.11.10, 00:18
                  Istne skaranie boskie z takimi opiniami.
                  Wszyscy chcą poprawy sytuacji w ochronie zdrowia. Lekarze, pacjenci, pielęgniarki, dziennikarze, urzędnicy, minister zdrowia, premier, parlamentarzyści i prezydent. Wszyscy. Każdy chce żeby było mu lepiej.
                  Tylko każda grupa widzi to lepiej nieco inaczej.
                  Ty chcesz poprawy stosunku lekarzy do pacjentów. Ale czy zdajesz sobie sprawe z tego, że ten wzajemny stosunek jest oparty na pewnych znanych prawach socjologii. Czy nie mówił Ci dziadziuś: szanuj innych to inni też będą ciebie szanowali?
                  Mnie mówił. Miał rację.
                  Piszesz: wielu z nich (pacjentów) posiada nie mniejszą od was (lekarzy) wiedzę w tej dziedzinie, Tacy są dzisiejsi lekarze,zero szacuku do człowieka .
                  To opinie, które są wyrazem braku szacunku dla lekarzy.
                  Nie szanujesz lekarzy, więc nie dziw się, że oni nie szanują Ciebie.

• oby.watel Re:Trafiłeś 24.11.10, 01:02
                    Właśnie. Należy szanować lekarzy. Bo jest za co. W końcu stanowią podporę partii wodza, z logika również niebywałą - wy zacznijcie szanować nas, to my być może zaczniemy traktować was jak ludzi. Ale pod warunkiem, że wzrosną nakłady na socjalistyczną służbę zdrowia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka